Bu birçok kişinin başına gelmiştir. Bir uygulama yüklediniz ve hoşunuza gitmedi. Bu uygulamayı kaldırıyorsunuz, fakat bu uygulama mutlaka bir izini sisteminize bırakıyor. Buna ek olarak sürücü kurulumu sistem dosyalarını inanılmaz derecede şişiriyor. Kaldı ki sabit disk’in içinde, verilere erişmek de zorluk yaşanabiliyor.
Tüm bunlar sistem performansını etkiliyor. Fakat bunun üstesinden de gelmek sizin elinizde.
Sabit disk’i daha hızlı ve daha efektif çalıştırmak mümkün.
Sabit diskinizin performansını arttırmak için bazı yardımcı araçları kullanmanız gerekiyor. Disk yönetimi yazılımları sizlere bu konuda yardımcı olabilirler. Birimi küçült (Partition), disk birleştirme (Defrag) ve hata giderme (Scandisk) gibi uygulamalar eski performansınızı yakalamanızı sağlayabilir.
İşte bu yüzden sabit diskinizi rahatlatan uygulamalarını sizler için sıralayalım dedik. Disk’i test eden, gereksiz dosyalardan silen, sürücüleri düzgün kaldıran ve dosyaları düzene sokan yazılımlara kısaca bir göz atalım.
{pagebreak::Silent Drive}
Silent Drive
İlk uygulamamız sabit diskinizin ses çıkarması ile ilgili. Sizler de biliyorsunuz. Sabit diskler mekanik parçalardır. Bu mekanik parçalar bir rotasyona sahipler. İşte bu rotasyon sabit disk’te titreşim yaratır ki, bu da gürültü oranını yükseltir. Silent Drive, sabit diklerin Automatic Acoustic Management fonksiyonu sayesinde sabit disklerin gürültü seviyelerini değiştirmeye yarayan bir program.
Bu yazılım IDE sabit diskleri sessiz, orta gürültülü ya da tamamen gürültülü olarak çalıştırmasını sağlıyor.
Bu yazılım, okuma ve yazma hızlarını düşürüyor. Veriye erişim oranını da düşüren bu uygulama bu sayede sabit disk’in sessiz çalışmasını da sağlıyor. Bu özellikle film seyrederken büyük bir avantaj.
{pagebreak::HDDLife }
HDDLife
HDDlife sabit diskinizin hatalarını ölçen bir uygulama. Bu uygulama arka planda çalışıyor ve sabit disk’te bir sorun olduğunda hemen haber veriyor.
Bu ürün aynı zamanda Windows Vista için de uyumlu. Öyle ki Sidebar Gadget olarak da çalışabiliyor.
HDDLife, diz üstü sistemlerini de destekleyen bir sürüme sahip.
HDDlife, sabit diskleri gözlemleyebilmek için S.M.A.R.T teknolojisini kullanıyor. IDE, SATA ve SCSI sabit diskleri destekleyen bu uygulama, harici USB sabit disklerde de çalışabiliyor.
{pagebreak::Sure Delete }
Sure Delete
Windows altında sildiğiniz veriler çeşitli programlar yardımıyla geri çağrılabilir. Sure Delete adlı uygulama,işte bu verileri geri çağırmamanızı sağlayan bir ürün.
Dosyaların geri dönüşümü olmaması için gerekli bir uygulama.
Bu ürünü kurduğunuzda yapmanız gereken tek şey istediğiniz dosyayı seçip Sure Delete komutu ile silmek.
{pagebreak::CCleaner }
CCleaner
CCleaner sabit diskinizi gereksiz dosyalardan kurtaran bir uygulama. Bu uygulama, kayıt defteri düzenleyicisini ( Registry) kontrol edebiliyor ve internet’te bıraktığınız izleri silebiliyor.
Sisteminizde kesinlikle bulundurulması gereken bir uygulama.
CrapCleaner adlı fonksiyon sistemi tekrar optimize ediyor. İşte bu sistem performansını önemli derecede etkiliyor.
{pagebreak::Gparted }
Gparted
Gparted, sabit disk birimlerini düzenleyen bir uygulama. Bu uygulama ile sabit disk birimlerini kopyalama, silme ve kaydırma işlemleri yapılabiliyor.
Bu uygulama FAT16, FAT32 ve NTFS dosya sistemlerini destekliyor.
Gparted dosya uzantısı olarak .iso olarak bulunuyor ve mutlaka CD’ye yazılması gerekiyor. Bu yapıldığında Linux Live CD’si gibi çalışıyor ve Testdrive ile Midnight Commander gibi uygulamaları da çalıştırabiliyor.
{pagebreak::HD Tune }
HD Tune
HD Tune ile veri transfer oranı ve erişim süresi ayarlanabiliyor. Bu uygulama aynı zamanda işlemciye binen yük ve ısı değerini de kontrol edebiliyor.
Sabit disklerinin performansını ve hatalarını gösteren bir program.
HD Tune, sabit disklerin performansını da ölçen bir ürün. Sabit disklerin S.M.A.R.T fonksiyonunu okuyabiliyor ve hatalı sektörleri de bulabiliyor.
{pagebreak::Avira UnErase Personal }
Avira UnErase Personal
Bir dosyayı çöp kutusuna yolladınız. Hatta o dosyayı çöp kutusundan da boşalttınız. Fakat bir şekilde bu dosyaya ihtiyacınız var. Avira UnErase Personal işte bu konuda sizlere yardımcı olabilecek bir program.
Avira UnErase Personal ücretsiz bir veri kurtarma uygulaması.
Avira UnErase Personal, sabit disk’te bulabiliyor. Sizin yapmanız gereken tek şey. Kurtarmak istediğiniz dosyaları seçmek ve tekrar kullanılabilir haline getirebilmek.
{pagebreak::HDCleaner }
HDCleaner
HDCleaner, sabit disk’te bulunan kullanmayan dosyaları sisteminizden kaldıran bir yazılım. Bu yazılım standart olarak temizleme işlemi yapabiliyor. Fakat isteğe göre belirli klasörlere veya kayıt defteri düzenleyicisine bakabiliyor.
Ürün ne zaman ki almanca dil desteğine sahip.
Bu yazılım iki kere kayıtlı olan dosya türlerini de bulabiliyor. Kayıt defteri düzenleyicisini optimize edebiliyor ve bununla birlikte internet’te bıraktığınız izleri de silebiliyor. HDCleaner, sildiğiniz dosyaları tamamen yok edebiliyor.
{pagebreak::BackUp Maker }
BackUp Maker
Verileri kurtarmanın diğer bir yolu onları yedeklemek. BackUp Maker verilerinizi yedekleyen bir yazılım. Bu yazılım verileri sabit disk’e, CD’ye veya DVD’ye yedekleyebiliyor.
Yedekleme işlemi kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir özellik.
Yapılan yedekleme işlemi belirli bir gün ve saat içinde ayarlanabiliyor. Yedekleme işlemi için sistemin başında bulunmanız gerekmiyor. Bu ürünün bir özelliği ağ ortamlarda da çalışabiliyor olması.
{pagebreak::Auslogics Disk Defrag }
Auslogics Disk Defrag
Auslogics Disk Defrag adlı yazılım, rastgele dağılan dosyaları birleştiren bir uygulama. Sabit disk içinde bir düzenleme yapan bu program sayesinde dosyaların ve uygulamalarının yükleme süreleri önemli ölçüde azalıyor.
Dosyalarının düzeni için Defrag şart.
Bu ürünü kullanmak çok kolay. Sabit disk’in birimini belirleyin ve Disk Defrag uygulamasını çalıştırın. Video işlemede özellikle sürekli yer değiştiren küçük veriler, Defrag işleminden sonra önemli bir hız artışı sağlanacaktır. Benzer bir durum sürekli oynana oyunlar için de geçerli. Defrag işleminden sonra, oyunların yükleme süreleri de hızlanması an meselesi.
:: Bu yazılımlardan hangisini kullanıyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}