Saç dökülmesinin nedenleriyle ilgili çalışma yürüten Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, stres hormonlarının saçın dökülmesinde ve beyazlamasında etkin rol oynadığını keşfetti. Keşif, saç dökülmesi tedavisinin geliştirmesi için büyük bir adım olabilir.
Stres saç dökülmesinin baş sebeplerinden
Genellikle Toplumda saç dökülmesinin tamamen kalıtsal olduğu şeklinde bir inanış hakimdir. Böylece kelliğin nesilden nesile aktarıldığı, kabul edilir. Ancak Harvard Üniversitesi’nde araştırmalar yürüten bilim insanları, saç dökülmesinde başka faktörlerin de etkili olduğunu tespit etti. Yürütülen çalışmaya göre, stres hormonlarının saçın dökülmesinde büyük bir rolü mevcut.
Stres vücudun üzerinde inanılmaz bir etkiye sahip ve çoğu zaman uyku düzenini, bilişi ve fiziksel sağlığı çeşitli şekilde etkileyebiliyor. Bu bilgiden yola çıkan bilim insanları da stres hormonunun saç köklerinin kapanmasına neden olabileceğini tespit etti. Öte yandan stresin normalden daha erken beyaz saç çıkmasına neden olabileceği de ifade edildi.
Saçın uzaması, dökülmesi ve yenilenmesi yeteneklerini incelemek için fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, saç folikülü kök hücrelerinin oldukça hassas olduğu tespit edildi. Farelerin de insanlar gibi yaşlandıkça saçlarının döküldüğünü ifade eden araştırmacılar, kökleri etkileyen stres hormonlarını uzaklaştırdıklarında yaşlı farelerin saçı bile daha hızlı uzamaya başladı. Bu da saç dökülmesinin sadece genetikle alakalı olmadığını, stresin de önemli bir etken olduğunu ispatladı.
Nature dergisinde yayınlanan araştırmanın kıdemli yazarı olan Ya-Chieh Hsu, “Normalde vücutta dolaşan stres hormonunun temel seviyesi bile dinlenme aşamasının önemli bir düzenleyicisidir. Stres, aslında sadece önceden var olan saç folikülü kök hücrelerinin yeni saç köklerini yenilemek için büyüme aşamasına girmesini daha da zorlaştırır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: BGR
{{user}} {{datetime}}
{{text}}