Sağlık Bakanlığı, Uzaktan sağlık hizmeti yönetmeliği adı altındaki yeni düzenlemesi Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmeliğin asıl amacı, sağlık hizmetini daha hızlı ve coğrafi koşullardan bağımsız hale getirmek. Böylece, dileyen vatandaş, uzaktan muayene olabilecek. Ardından tedavi ve takip süreci gibi hizmetler de Uzaktan hizmetler kapsamında olacak. İşte ayrıntılar…
Uzaktan sağlık hizmeti kapsamında e-reçete ve e-rapor verilebilecek
Sağlık Bakanlığı, bugün Resmi Gazete’de “Uzaktan Hizmetlerin Sunumu Hakkında Yönetmelik” yayımladı. Yönetmelik kapsamında, dünyanın birçok bölgesinde de uygulanan uzaktan sağlık hizmeti Türkiye’de de uygulanacak. Bu kapsamda uzaktan tedavi olmak isteyen hastalara başka bir bölgedeki doktor muayene edebilecek.
Bir sağlık kuruluşunun uzaktan sağlık hizmeti verebilmesi için faaliyet belgesi̇ alması gerekiyor. Eğer sağlık tesisi, gerekli şartları sağlıyorsa Bakanlık uzaktan sağlık hizmeti faaliyet izin belgesi verilecek. İlk etapta riskli görülen kimlik doğrulama için gerekli önlemler de alınacak. Buna göre hizmeti sunan sağlık tesisi tarafından ikincil bir kimlik doğrulama uygulanacak. Sağlık Bakanlığı, yönetmeliği şu cümlelerle tanımlıyor.
Bu yönetmelik hükümlerine göre faaliyet izni almış olan sağlık tesislerinde, sağlık meslek mensubunun, sağlık hizmeti talep eden kişiye uzaktan sağlık bilgi sistemi üzerinden sunduğu sağlık hizmetini ifade eder.
Yönetmelikle beraber sunulacak hizmetler şu şekilde;
- Uzaktan muayene edilme imkanı
- Tedavi̇ ve ilaç yöneti̇mi̇ sağlanması
- Psi̇kososyal destek
- Ri̇skli̇ ve yaşlı ki̇şi̇leri̇n taki̇bi̇
- Cerrahi̇ operasyon
- Salgından koruma i̇şlemleri̇
- Sağlık veri̇leri̇ ölçme
- E-reçete, e-rapor
Resmi Gazete’de yayımlanan bu düzenleme ile birlikte doktorlar gereken durumlarda cerrahi müdahaleler de yapabilecek. Uzaktan sağlık hizmetinden yurt dışından gelen kişiler de faydalanabilecek. Sağlık hizmetinin mekandan ve coğrafyadan bağımsız olarak teknolojiye dayanılarak sunulması dünyanın birçok yerinde uygulanıyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}