Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Sahte patron: Türkiye’de 18 kişi tutuklandı

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Amerikan Federal Polisi, son yıllarda ‘sahte patron dolandırıcılığı’ ile ilgili çok fazla çalışma yapsa da bir türlü önüne geçemiyor. Son olarak Amerika Birleşik Devletleri‘nden yapılan açıklamaya göre dünya çapında 281 kişi bu suç nedeniyle tutuklandı. Dikkat çeken en önemli detay ise söz konusu ülkeler arasında Türkiye’nin de yer alması.

iPhone 8 ve iPhone XR fiyatı düştü!

iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerini tanıtan Apple, iPhone XR ve iPhone 8 fiyatları için bir güncelleme yaptı. Bakalım iPhone 8 ailesi ve iPhone XR fiyatı ne kadar olmuş?

Reklam
Reklam

Sahte patron dolandırıcılığı nedeniyle tutuklandılar

Federal yetkililer yaptıkları açıklamayla, aralarında yaşlı vatandaşların da olduğu pek çok kişinin bu dolandırıcılığa maruz kaldığını açıkladı. Kendini Nijeryalı prens ve müttefikleri olarak tanıtan grup kurbanlarına e-mail yoluyla ulaşıyordu. İlk Afrikalı astronotun uzayda kaybolduğunu ve yardım istediklerini söyleyen grup bu şekilde kullanıcılardan para istiyordu. Ancak, FBI yayınladığı bir duyuruyla milyar dolarlık dolandırıcılık operasyonuna karışan toplamda 281 şüphelinin tutuklandığını açıkladı.

167 kişi Nijerya’da tutuklanırken, ABD’de 18, Türkiye’de 18 ve Gana’da 15 kişi de gözaltına alındı. Tutuklamaların geri kalanı ise Fransa, İtalya, Japonya, Kenya, Malezya ve Birleşik Krallık’ta gerçekleşti.

Dört aydır süren operasyon sunucunda 3,7 milyon dolara da el konuldu. Şüpheliler arasındaki 74 kişinin Haziran 2018’de Wire Wire isimli operasyonda da yer aldığı açıklandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanlığı Genel Başkan Yardımcısı Jeffrey Rosen “Nijerya, Gana, Türkiye, Fransa, İtalya, Japonya, Kenya, Malezya ve Birleşik Krallık’taki ortaklarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bunun gibi aldatıcı uygulamalarda bulunanlar, tespit edilemeyeceklerini düşünmesinler.” dedi.

BEC dolandırıcılığı nedir?

Dolandırcılar inandırıcı olabilmek için çoğu zaman bir CEO ya da CFO’yu taklit ediyor ve bu şekilde e-posta atıyor. Bu yüzden de ismi BEC yani Business Email Compromise olarak anılıyor. Siber finansal dolandırıcılık ya da sahte patron dolandırıcılığı olarak da bilinen BEC, genellikle şirketlerin finans bölümüne erişimi olan çalışanları ya da yabancı tedarikçilere ödeme yapan işletmeleri hedef alıyor.

BEC dolandırıcılığı iş fırsatları dolandırıcılığı, araç satış dolandırıcılığı ya da kira dolandırıcılığı ile de ilişkili olduğundan dolayı sıklıkla birlikte uygulanıyor.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklama için buraya tıklayabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam