Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Hükümetler Neden Google’ı Hedef Alıyor?

Ana sayfa /

Birçok insana Çin hükümetini sorduğunuzda, İnternet’i kısıtlayan, filtreleyen ve kafasına göre web sitelerinin erişimini kapatan ve bundan da önemlisi insanların fikirlerine saygı göstermeyen bir ülke gibi cevaplar alırız.

Google da bu yüzden ülkeden çekilme kararı aldı. Çin hükümetinin bilgi akışını kontrol etmek istemesi ve Google’ın parasal konulara da ilgi göstermesi bu kararın etkili olmasına neden oldu.

 

Reklam
Reklam

Google birçok içeriği kontrolsüz olarak yayınlıyor. Bu da hükümetleri inanılmaz derecede kızdırmakla kalmıyor, kendi güvenlik önlemlerini almalarını sağlıyor.

 

Tüm dünya haftalardır bu konuları konuşuyor ve Çin hükümeti inanılmaz kötü bir duruma sokuluyor. Fakat dünyaya baktığımızda demokratik olan ülkelerde de benzer olayların olduğunu söylemek mümkün.

Buna en güzel örnek Avustralya. Avustralya, Çin’in aksine kısıtlamaları bir kanun ile resmileştirmek istiyor. Oluşturulacak olan bu kanun sayesinde İnternet, çocuklara uyumlu hale gelecek. Bu ilk bakışta her ne kadar iyi bir fikir gibi görünse de, erişkinler bundan fazlasıyla nasiplerini alacak.

{pagebreak::Web Sitelerine Yaş Sınırı Uygulaması}

 Avustralya, web sitelere yaş sınırı getirmek istiyor. Bunun için de ilk olarak bu siteleri kontrol etmeyi planlıyor. Atanan yaş sınırına göre siteler açık hale gelecek. Yaş sınırı uygulamasını kabul etmeyen siteler otomatik olarak kapanacak.

Elbette tamamen yasak olan siteler de olacak. Çocuk pornosu içeren siteler, suça yol gösteren, uyuşturucu üretimini anlatan, farklı olaylara azmettiren ve terör içeriği sunan siteler gibi… Avustralya hükümeti burada tüm yükü servis sağlayıcıya yüklüyor. Bu kısıtlamalar hükümet tarafından değil, servis sağlayıcısı tarafından zorunlu kılınacak.

 

Birçok devlet internet’i kısıtlama yoluna gidecek.

 

Google, Avustralya’daki duruma büyük bir kuşku ile bakıyor. Çünkü Avustralya liberal demokrat bir ülke. Burada yapılan değişiklikler farklı demokratik ülkeler tarafından referans olarak alınabilir. Bu da Google’ın hiç ama hiç işine gelmiyor. Daha da kötüsü Çin’de yaptığı hareketi her ne kadar yapmak istese de yapamıyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler” adlı bir kuruluş, Avustralya’nın yapmak istediklerini dikkatlice izliyor. Hatta bu ülkeyi, “İnternet’in Düşmanları” adlı listeye bile eklediler.

{pagebreak::Brezilya, Google’a Neden Ceza Kesti}

Avustralya da yapılacak olan değişim Google’ı dolaylı olmayan yoldan etkiliyor. Oysa Brezilya direkt olarak Google’ı hedef alıyor. Brezilya’daki bir mahkeme, Google’a direkt ceza kesti.

Ceza kesilmesine neden olan site, Brezilya’da bir hayli popüler bir sosyal ağ sitesi olan Orkut. Google’ın bu sitesinde oluşturulan gruplardan ikisi, iki gence hakaret içeren içerikler yüzünden, günde 2100 euro ceza ödemesi için karar alındı.

Mahkeme, Google’dan bu tür içeriklerin silinmesini istiyor. Fakat Google Brezilya, teknik altyapılarının yeterli olmadıklarını ve insan gücünün az olması yüzünden bu içerikleri silemeyeceklerini söyledi. Mahkeme bunun üzerine Çin’de açılan davaları ve Google’ın hakaret içeren içerikleri silmesi örneğini göstererek Google’a ceza kesti.

 

Ceza kesme olayı Google tarihinde ilk değil.

 

Geçen aylarda Google’ın üst düzey yöneticileri İtalya mahkemesinde suçlu bulundu. YouTube’da yer alan ve bir çocuğun dövülmesini gösteren video, tüm uyarılara rağmen silinmedi. Mahkeme bunun üzerine Google’in yöneticilerini suçlu buldu.

Google elbette buna itiraz etti. Şirketin savunması, onun bir postacı olduğunu, dağıtılan kötü içerikli bir mektuptan postacının neden sorumlu olduğunu anlamadıklarını şeklindeydi.

Bu tür mahkemeler elbette Google’ın iş modelini olumsuz yönde etkiliyor. Portal sahipleri kullanıcılarının içeriklerini sürekli kontrol etmek de istemiyor. Kontrol için adam çalıştırmak gerekiyor ve birçok firma kontrol mekanizması olan bu tür adamlar için bütçe ayırmıyor.

Portal sahipleri kullanıcıların bedava olan yardımına güveniyor. Sakıncalı bir içerik Portal sahibine bildiriliyor ve belli bir süre sonra o içerik kaldırılabiliyor. Tabii burada çok hızlı olmak gerekiyor. Çünkü yapılan bir gecikme, Google gibi mahkemelerde sonlandırılabiliyor.

:: Konu hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşın

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam