Samsung Electronics akıllı mobil cihazların daha hızlı, daha kolay bir şekilde geliştirilebilmesine olanak sağlayan yeni bir platform geliştirdi. Nesnelerin interneti alanında söz sahibi olmak isteyen Samsung, ARTIK platformu ile piyasaya giriş yaptı.
ARTIK adı verilen bu platform bünyesinde üç farklı devre kartı, yazılım desteği, geliştirici araçları ve güvenlik gömülü şifreleme desteğini barındırıyor.
Geliştirmeye hazır üç farklı devre şemasına sahip platform ayrıca dokuz eksenli hareket sensörü, Bluetooth desteği, 32 GB’a kadar dahili hafıza ve 8 işlemciye kadar genişleyen yonga seçenekleri sunuyor.
Ayrıca ARTIK’ın haricinde Samsung’un geçtiğimiz Ağustos ayında satın aldığı SmartThings şirketinin genel müdürü Alex Hawkinson, SmartThings Open Cloud girişimini de resmen duyurdu. Bu girişim geliştiricilerin uygulamalarını geliştirmelerine yardımcı olacak.
Serinin içerisindeki en küçük modül olan ARTIK 1’e baktığımızda sadece 12×12 mm boyutlarında olduğunu görüyoruz. Giyilebilir cihazlarda kullanılabilecek olan ARTIK 1 dokuz eksenli hareket sensörü ve düşük enerjili Bluetooth bağlantı desteğine sahip. Samsung’un iddiasına göre bu modül tek şarjla bir hafta çalışabilecek.
Serinin en büyüğü ARTIK 10 ise sekiz çekirdekli bir yapıya sahip. 32 GB dahili depolama kapasitesine sahip olan ARTIK 10, video kodlama ve oynatma gibi işleri yapabiliyor.
#video_8748#
Halihazırda Qualcomm ve Intel’İn faaliyet gösterdiği bir alanda rekabete girişen Samsung, eğer farklılık gösterebilirse mali raporlardaki duraksama belirtilerinin önüne geçilebilir.
Buradaki bir diğer detay ise Samsung Electronics yeni platformu ARTIK’ı diğer geliştiricilere satmayacak.
Samsung’un başkanı ve baş strateji sorumlusu Young Sohn’un yaptığı açıklamaya göre Güney Koreli şirket bütün birimlerinin kendi yongalarını ve yazılımlarını seçmek yerine ARTIK platformunu kullanacağını belirtti.
:: Samsung’un bu hamlesi hakkındaki düşünceleriniz neler?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}