Samsung Electronics Türkiye, Milli Kütüphane arşivinde bulunan kıymetli eserlere ve güncel elektronik yayınlara kütüphane içerisinde dijital olarak ücretsiz erişim imkânı sunan Samsung Dijital Kütüphane’nin açıldığını duyurdu.
Milli Kütüphane içinde 500 bin dolarlık yatırımla tamamlanan proje ile önemli bir kültür mirası araştırmacıların erişimine sunulacak ve gelecek nesillere aktarılacak.
Samsung Dijital Kütüphane, kültür ve kütüphanecilik alanındaki en kapsamlı kamu-özel sektör işbirliği projelerinden biri olarak öne çıkıyor. Proje sayesinde, kütüphane içerisinde oluşturulan Samsung Dijital Kütüphane ortamında Milli Kütüphane’nin sahip olduğu, içerisinde Osmanlıca, Farsça, Arapça 27.000’i aşkın cilt el yazması eserin yanı sıra pul, afiş, harita ve nota koleksiyonları ile taş plakların da yer aldığı zengin arşive kütüphane içerisinde ücretsiz ve kolay erişim sağlanıyor. Proje ile ayrıca, araştırmacılar uluslararası akademik yayınlara kütüphane içerisinde ücretsiz erişebilecek.
Samsung Dijital Kütüphane’nin kurulması için Milli Kütüphane’nin giriş katında yer alan 86 kişilik salonun alt ve üst yapısı tamamen yenilendi. Bu alan Samsung marka tablet, dizüstü bilgisayar, kablosuz yazıcı, videowall ve ekranlardan oluşan teknolojik ürünlerle donatıldı. Böylece araştırmacıların çalışması için eksiksiz teknolojik donanımı olan, konforlu bir alan yaratıldı.
Milyonlarca eser Samsung Dijital Kütüphane’de
Milli Kütüphane içerisinde bulunan Samsung Dijital Kütüphane ortamında araştırmacılar, dijitalleştirilmiş 9 milyonu aşkın poza ücretsiz olarak erişebilecek:
– Osmanlıca, Farsça, Arapça 27.000 cilt el yazması eserin tümü,
– Osmanlı döneminden – Cumhuriyet’e harf devrimi öncesine ait gazeteler ve dergiler,
– 1928’den itibaren yayınlanan süreli yayınlara ait milyonlarca sayfa gazete pozu,
– Türk Ocağı Koleksiyonu’ndaki yayınlar,
– Türk Kurtuluş Savaşını resmeden Selahattin Ömer Koleksiyonu,
– Hayali Küçükali’ye ait deve ve manda derisine işlenmiş Hacivat Karagöz tasvirleri
– Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri ünlü ressamlara ait tablolar
– Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemine ait haritalar
– Notalar, pul koleksiyonları,
– Afiş ve lobi afiş koleksiyonu,
– 5 bini aşkın taş plak.
Dijital Kütüphane ile ilgili Samsung Electronics Türkiye Kamu Sektörü ve Dış İlişkiler Direktörü Dr. Erdem Erkul ile yaptığımız röportajla sizleri baş başa bırakıyoruz. İyi seyirler…
#video_13326#
:: Dijital kütüphane hakkında düşünceleriniz neler?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}