Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Samsung Galaxy S4 İnceleme

Ana sayfa /

Samsung’un 27 Nisan‘da Türkiye‘de satışa sunmaya başladığı yeni amiral gemisi Galaxy S4, pek çok otorite tarafından merakla beklenen bir model. 50 milyonluk satış başarısını geçen Galaxy S3‘ten sonra, firmanın nasıl bir model çıkaracağı ve bu başarıyı ne kadar ileriye taşıyacağı soruluyordu.

Cevabı Galaxy S4 incelememizde

Galaxy S4 inceleme

16 GB‘lık dahili hafızaya sahip sürümün 1999 TL‘den satışa sunulduğu telefonun, 32 ve 64 GB‘lık seçenekleri de bulunuyor. Ayrıca tüm modellerin microUSB desteğine sahip olduğunu hatırlatalım.

Reklam
Reklam

Galaxy S4’te Exynos 5 Octa işlemci kullanılıyor

Samsung, Türkiye‘de 1.9 GHz hızında çalışan Snapdragon 600 işlemci değil de, kendi ürettiğ vei toplamda sekiz çekirdeğe sahip Exynos 5 Octa işlemcili modeli kullanıyor.

Samsung‘a göre iki işlemci benzer deneyime sahip olsa da, yapılan pek çok teste göre Exynos 5 Octa‘nın özellikle PowerVR SGX544MP3 tabanlı grafik birimi, daha iyi bir oyun performansı sunuyor. Özellikle Türkiye pazarı bu konuda şanslı diyebiliriz.

Exynos 5410 diye de adlandırılan Exynos 5 Octa işlemcisi, aynı anda 8 çekirdeği aktif olarak çalıştırmıyor. Yüksek performans gerektiren durumlarda, 1.6 GHz hızında çalışan 4 adet ARM Cortex A15 tabanlı işlemci devreye giriyor. Eğer düşük performansın gerektiği durumlar yaşanıyorsa, etkili bir tasarruf için devreye 1.2 GHz hızında çalışan 4 adet ARM Cortex A7 çekirdeği devreye giriyor.

Galaxy S4 ekran

Uzun yıllardır Samsung‘un AMOLED ekranlarındaki PenTile dizilimini eleştirdik. Çünkü bu dizilim sayesinde, piksel aralıkları teoriden çok daha belirgin bir şekilde görünüyordu. Galaxy S4‘ün yeni AMOLED ekranı, son derece başarılı.

Full HD çözünürlüğündeki AMOLED ekran, beklenilenin aksine yine Pentile dizilime sahip. Hem Full HD’nin yüksek çözünürlüğü hem de yeni PenTile diziliminin etkisiyle görüntü, neredeyse IPS ekranlar kadar keskin ve berrak. Özellikle gerçek siyah rengini verebilmesi ve beyaz renkleri de mavi tonlarında vermemesi sayesinde, uzun süre en başarılı ekranlar arasındaki yerini alacak gibi görünüyor.

Samsung‘un yeniden geliştirdiği ekran, yeşil – sarı PHOLED materyallerden oluşutulmuş yapıda. Samsung‘un uzun süredir çalıştığı ekran teknolojisi, mevcut AMOLED ekranlara göre yüzde 25 civarı daha az güç tüketiyor.

Ekrana eklenen yeni özellikler

Galaxy S4’ün ekranı Air View özelliği sayesinde dokunmadan da dokunma imkanını kullanıcılara sunuyor. Böylece Galaxy Note modellerinde kalemle yapabildiğimiz işlemleri, elimizle de yapabiliyoruz. Mesela maillere bakarken üzerinde elimizi tutarak, detayları görüntüleyebiliyoruz. Ayrıca ekranı Lumia 920’deki gibi eldivenle de kullanabiliyoruz.

FM radyo yok!

Samsung, Galaxy S4‘te dahili FM Radyo kullanmamış. Standart radyo yayınlarını takip edemeyeceğimiz Galaxy S4, radyo severler için şimdiden soru işareti oluşturmaya başladı. Özellikle radyoda pek çok programı takip etmeyi seven kullanıcılar için, internet radyoları pek alternatif olacak gibi gözükmüyor. Ayrıca ülkemizde mobil internet hala çok uygun fiyatlara sahip değil.

#video_2472#

Diğer sayfalarda neler var?

{pagebreak::2}

Samsung Galaxy Galaxy S4 Dış Tasarım:

Samsung, Galaxy S3‘e göre ekranı büyüyen fakat tek elle daha rahat kullanılabilen bir telefona imza atmış durumda. İncelen ve hafifleyen Galaxy S4, ince çerçeveleri sayesinde kullanımı en üst seviyeye çıkartıyor.

7.9 mm’lik kalınlığa sahip olan Galaxy S4, 130 gram ağırlıyla da iddialı. Galaxy S3‘e göre 2 gram hafifleyen S4, ayrıca 70 mm sınırının altında yer alarak endeki genişliğini koruyor.

Arka kapağın dayanıklılığını beğenmediğimiz Galaxy S4‘ün parlak verniği, kolay çizilebilecek bir yapıda. Kısa kullanım sürecimizde kılcal çiziklerin oluşmaya başladğını görüyoruz.

Kasanın pek kaliteli görünmediği bir gerçek. Telefon rakipleri iPhone 5, One ve Xperia Z‘ye göre daha düşük kaliteli bir görünüme sahip.

{pagebreak::3}

Samsung Galaxy S4 Performans Testleri:

Samsung‘un incelediğimiz modeli, Exynos 5 Octa işlemcisinden gücünü alıyor. ARM‘ın Big.LITTLE işlemci mimarisini kullanan Galaxy S4, PowerVR SGX544 MP3 grafik işlemcisiyle Adreno 320 kullanan modellerin rahatlıkla önüne geçmeyi başarıyor. Yaptığımız performans testlerinde de teorik bilginin, tablolara yansıdığını gördük.

GeekBench 2

{GRAPH::1407}

GLBenchmark 2.5.1 Egypt Full HD Offscreen 

{GRAPH::1408}

{pagebreak::4}

Samsung Galaxy S4 Performans Testleri-2:

BrowserMark v2

 

Cross platform testlerden birisi olan BrowserMark, internet erişimi ve tarayıcısı olan her cihazda kullanılabilen bir test platformu. Apple cihazları Safari sayesinde avantajlıyken, Android‘te ise donanım belirleyici oluyor.

{GRAPH::1409}

Android dünyasında liderliği ele alan Galaxy S4‘ün Exynos 5 Octa işlemcili sürümü, son kullanıcıya ciddi bir performans sunuyor.

Quadrant Standart

Genel sistem performansını test eden bir yazılım daha.  Burada da Galaxy S4 önde.

{GRAPH::1390}

{pagebreak::5}

Samsung Galaxy S4 Performans Testleri-3:

NeNaMark-2

Android dünyasının en bilinen grafik test yazılımlarından biri olan NeNaMark 2 ile karşınızdayız. Burada Galaxy S4 ile pek çok telefon ile beraber aynı skorları alıyor. Artık bu test grafik gücü olarak telefonları zorlamamakta.

{GRAPH::1392}

AnTuTu Benchmark

Telefonun genel sistem performansını ölçen AnTuTu‘da da Galaxy S4, açık ara önde.

{GRAPH::1413}

{pagebreak::6}

Samsung Galaxy S4 Kamera Özellikleri ve Örnek Çekimleri 

Samsung, Galaxy S4‘te 13 Megapiksel çözünürlüğünde fotoğraf çekebilen ayrıca Full HD video kaydının yanında, HDR video destekli arkadan aydınlatmalı, sıfır çekim gecikmesine sahip ana kamera ve LED flaş kullanıyor.

Samsung, Drama modu sayesinde fotoğraf çekim modlarına epey yenilik katıyor. Kalabalık bir grubun fotoğraf çekilmesi epey zordur. Çünkü bir kişi başka yere bakabilir ya da gözü kapalı çıkabilir. Sırasıyla 9 farklı fotoğraf çeken Galaxy S4, Drama modu sayesinde herkesin en iyi çıktığı fotoğrafları birleştirip, size en iyi fotoğrafı teslim ediyor.

Çift video kaydı özelliğine de sahip olan Galaxy S4, aynı anda hem ön hem de arka kameradan kayıt yapabiliyor. Cihazda kullanılan ön kamera ise arkadan aydınlatmalı 2 Megapiksellik sensöre sahip. Anlık olarak çektiğiniz fotoğraflara, ses de ekleyebildiğinizi hatırlatalım.

O zaman Galaxy S4 ile Çırağan Sarayı‘nın içerisinden çektiğimiz fotoğrafları sizlerle paylaşıyoruz.

Fotoğraf örneklerı:

Samsung Galaxy S4, özellikle otomatik netleme ayarı ve kamera yazılımı konusunda epey başarılı. Işık yanan avizeleri bile çektiğimizde (ters ışık), etrafındaki cisimleri oldukça net bir şekilde kaydetmeyi başarıyor.

Fotoğrafı gerçek çözünürlüğünde görüntülemek istiyorsanız buraya tıklayın

Fotoğrafı gerçek çözünürlüğünde görüntülemek istiyorsanız buraya tıklayın

{pagebreak::7}

Samsung Galaxy S4 fotoğraf çekim örnekleri-2

Fotoğrafı gerçek çözünürlüğünde görüntülemek istiyorsanız buraya tıklayın

Fotoğrafı gerçek çözünürlüğünde görüntülemek istiyorsanız buraya tıklayın

{pagebreak::8}

Samsung Galaxy S4 fotoğraf çekim örnekleri-3

Fotoğrafı gerçek çözünürlüğünde görüntülemek istiyorsanız buraya tıklayın

Fotoğrafı gerçek çözünürlüğünde görüntülemek istiyorsanız buraya tıklayın

{pagebreak::9}

Galaxy S4 Teknik Özellikler ve Sonuç:

İşlemci: Exynos 5410 1.6 GHz ARM Cortex A15 + 1.2 GHz ARM Cortex A7

Grafik İşlemci: PowerVR SGX 544-MP3

Ekran: 5 inç 1920 X 1080p 440 PPI Super AMOLED

 

Ekran Koruması: Corning Gorilla Glass 3

RAM / Depolama: 2 GB LPDRR3 / 16 – 32 – 64 GB + microSD

 

İşletim Sistemi: Android 4.2.2 Jelly Bean + TouchWiz Nature UI 2.0

Ana Kamera: 13 Megapiksel + Full HD çift video kaydı

Ön Kamera: 2 Megapiksel + Full HD çift video kaydı

 

Bağlantılar: MHL 2.0 destekli microUSB, Bluetooth 4.0, NFC, WiFi, GPS, IR

Sensörler: Dijital pusula, barometre, nem ölçer, hareket, yakınlık, jiroskop

Batarya: 2600 mAh

Ağırlık: 130 gram

İncelik: 7.9 mm

SAR Değeri: 0.42 W/kg (Avrupa / Kafa bölgesi)

Fiyat: Peşin fiyatı 1999 TL olan 16 GB’lık Samsung Galaxy S4’ü, Avea’dan almak istiyorsanız buradaki kamoanya fiyatlarına bakabilirsiniz.

Sonuç:

Samsung, Galaxy S4 ile genel olarak başarılı bir telefon ortaya koymuş. Telefonun en büyük eksileri olarak malzeme kallitesi ve FM Radyonun olmaması görülüyor.

Galaxy S4, S3 kadar çok satılır mı bilinmez ama performans konusunda pek çok rakibinden yine iyi olduğu bir gerçek.

:: Samsung Galaxy S4 almayı düşünüyor musunuz?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam