ARM‘ın daha düşük güç tüketimini hedefleyen yeni mimarisi Big.LITTLE‘ı temel alan Exynos 5 Octa işlemcisini geçtiğimiz aylarda duyuran Samsung, aynı anda aktif olarak çalışan 8 çekirdekli işlemci üzerinde çalışıyor.
Big.LITTLE teknolojisi içerisinde iki adet 4 çekirdekli işlemci bloğu bulunuyor. Bu 4′er çekirdekli iki ünite, yük durumuna göre değişmeli olarak çalışıyor. Böylece işlemci içerisinde fiziksel olarak 8 çekirdek olsa bile, aynı anda hiç bir zaman bu 8 çekirdek çalışmıyor.
Özellikle teknoloji bilgisi çok yüksek seviyede olmayan kullanıcıları yanıltan bu karışıklık ve iki işlemci arası geçişlerdeki istenmeyen düzensizlikler, Samsung‘u doğrudan 8 çekirdekli işlemci üretmeye itmiş gibi gözüküyor.
Huawei, MediaTek, Nvidia, Apple ve Qualcomm gibi işlemci üreticisi olan Samsung, yarış dışında kalmamak için yeni işlemcilerini geliştirmeye devam ediyor. En son Exynos 5 Octa’nın gelişmiş sürümü olan 5420‘yi tanıtan firma, ARM Cortex A15 mimarisini temel alması beklenen 8 adet farklı işlemci çekirdeğinden gücünü alacak bir işlemci üzerinde çalışıyor.
Android ekosisteminde en iyi performansı verdiği gözlenen ARM Cortex A15 mimarisi, biraz fazla güç tüketse de performans konusunda son derece başarılı.
Yine Mali GPU‘larını kullanmasının beklendiği yeni işlemci, Galaxy S5 modelinde kullanılabilir gibi duruyor. İddialara göre yeni işlemci 2014 yılında kullanılabilir olacak.
Bu arada 8 çekirdeğin akıllı telefon ve tablet dünyasında giderek standartlaştığı da görülüyor. İşlemci üreticisi MediaTek‘in geçtiğimiz günlerde duyurduğu ARM Cortex A7 mimarisini temel alan 8 çekirdekli işlemci ve ARM Cortex A15 tabanlı Huawei‘nin geliştirmeye başladığı 8 çekirdekli işlemciler sadece birer örnek. Önümüzdeki yıl, 8 çekirdekli telefonların yılı olabilir.
:: Android için 8 çekirdekli işlemciler ne kadar gerekli?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}