Klavyeler, üzerinde harf, rakam ve simgeleri barındıran en önemli bilgisayar parçalarından biridir. Klavye sayesinde istediğimiz harf ve rakamı bilgisayara kolayca yazma imkanımız oluyor. Ancak bazı durumlarda, klavyede olmayan harfleri ve simgeleri yazmak için farklı tuş kombinasyonları uygulamak gerekiyor.
Özellikle klavyelerde şapka (düzeltme) işareti yapmak biraz zordur. Bu sembollerden biri de şüphesiz şapkalı a harfidir. Bu harfi, klavyede tek bir tuşa basarak yazmak mümkün değildir. Özellikle eski Türkçe metinlerde karşımıza çıkan şapkalı a harfi nasıl yapılır? Tuş kombinasyonları nelerdir? Yazımızda anlattık.
Klasör şifreleme için en iyi 5 program
Klavyede Şapkalı a (â) nasıl yazılır?
Çoğu kişi şapka (düzeltme) işaretinin Türkçe’den çıkarıldığını düşünüyor. Oysa bu bilgi yanlıştır. Düzeltme işareti hiçbir zaman kaldırılmadı. Düzeltme işaretinin nerelerde kullanıldığını merak ediyorsanız, Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu‘nun “Yazım Kuralları” bölümüne göz atabilirsiniz. Bu nedenle günümüzde aktif şekilde kullanılan şapkalı â harfini yazmak için klavyede çeşitli tuş kombinasyonları uygulamak gerekiyor.
Klavyede büyük ve küçük şapkalı a (Â) harfi yazma
Şapkalı a harfini büyük yazmak için Shift tuşu (Klavyede sol alt köşede bulunan Ctrl tuşunun hemen üstünde yer alır) ile üst kısımda bulunan 3 tuşuna aynı anda basalım. Öte yandan Caps Lock tuşuna basarak büyük yazmayı aktif hale getirelim. Daha sonra A tuşuna bastıktan sonra büyük şapkalı Â harfini yazma işlemi tamamlanacaktır. İlk başlarda yapması biraz zor gelse de birkaç denemeden sonra daha da alışacaksınız.
Şapkalı a harfini küçük yazmak için Shift ve 3 tuşuna aynı anda bir kere basın. Caps Lock tuşuna basarak küçük yazmayı aktif hale getirin. Daha sonra A tuşuna basarak yazma işlemini tamamlayabilirsiniz. Ayrıca belirttiğimiz yöntemleri kullanarak ê ve ô gibi klavyede bulunmayan harfleri de yazabilirsiniz.
Şapkalı a harfi neden kullanılır?
Şapkalı â harfi genellikle eski Türkçe metin ve kelimelerinde karşımıza çıkıyor. Bu harfler, kelimeleri yumuşatma ve söylenişi uzatmaya yarar. Bu harfler kullanılmadığı zaman kelimeler anlamlarını kaybetmektedir. Örnek verecek olursak; ‘’hal – hâl’’ , ‘’kar – kâr’’ ve ‘’adet – âdet’’ gibi kelimeler üzerinde şapka yani düzeltme işareti kullanılmadığı zaman anlamlarından sapmaktadır.