ATI ve NVIDIA gibi ekran kartı üreticilerinin referans tasarımlarının haricinde, ortak firmaların kendi tasarımı olan modelleri de görmeye alıştık.
ATI’nin en büyük iş ortağı olan Sapphire, bu alanda en istikrarlı markalardan biri. Firmanın üç farklı özel tasarım serisi bulunuyor. Bunlar Atomic, Toxic ve Vapor-X.
Vapor-X serisinde özel soğutma sistemi bulunuyor
Bu üç seri de farklı hederflere sahip. Atomic ve Toxic serileri daha çok yüksek seviyede overclock yapılmış modeller olurken, Vapor-X serisi daha çok üstün soğutma çözümüne odaklanıyor.
{pagebreak::Özel soğutma: Vapor-X}
Özel soğutma: Vapor-X
Vapor-X serisi, Sapphire’in en eski serisi olmasa da firmanın üzerinde en çok durduğu ve en çok güvendiği serisi olma özelliğine sahip. CeBIT 2010 fuarında Sapphire standını ziyaret ettiğimizde, şirketin pazarlama departmanı ikinci başkanı Adrian Thompson da Vapor-X serisi üzerinde özellikle durmuştu.
ATI’nin en büyük iş ortağı olan Sapphire’in bu kadar üzerinde durduğu Vapor-X serisini bu kadar özel kılan şey ise bu kartların sahip olduğu özel soğutma sistemi. Sapphire bu serideki kartlarda Vapor Chamber Technology adını verdiği bir sistem kullanıyor.
Vapor-X adı seride bulunan Vapor Chamber Technology sisteminden geliyor
Bu gelişmiş soğutma sistemi sayesinde kartın üzerinde bulunan grafik işlemcinin ürettiği ısı daha etkili bir şekilde uzaklaştırılabiliyor. Böylece Vapor-X serisine dahil olan kartlar referans tasarımdan ve hatta benzer üreticilerin piyasaya çıkardığı özel soğutma sistemli modellerden daha iyi bir soğutma performansına sahip oluyor.
{pagebreak::Soğutma ne işe yarar?}
Soğutma ne işe yarar?
Bir ekran kartının daha az soğuması ne işimize yarar diye sorabilirsiniz. Bunun ilk cevabı, kartınızın ve genel olarak tüm sisteminizin ömrünün uzaması olacaktır.
Ekran kartının ürettiği ısı sonuçta bir şekilde kasada bulunan diğer bileşenlere de etki ettiği için, tüm sistemin sağlıklı çalışması için bileşenlerin daha soğuk olması gerekir.
İyi soğutma kartın ömrünü uzatıyor
Hız aşırtmaya da uygun
Öte yandan, daha soğuk bir ekran kartının diğer avantajı ise hız aşırtmaya daha uygun olmasıdır. Hız aşırtma işlemi, donanım bileşenlerinin daha fazla ısı üretmesine neden olur.
Standart saat hızlarındayken düşük ısıda çalışan bir kart, hız aşırtma işlemine daha dayanıklı olur.
{pagebreak::Teknik detaylar}
Soğutma ve hız aşırtma
Sapphire, Vapor-X serisinde de bu avantajı değerlendiriyor. HD 5750′nin standart sürümünde çekirdek hızı 700 MHz, bellek hızı ise 1150 MHz’ken, Vapor-X HD 5750′de bunlar sırasıyla 710 MHz ve 1160 MHz’e çıkarılmış.
Yani iki kategoride de 10’ar MHz’lik bir avantaj elde edilmiş. Bunun performansa yansıması çok büyük olmasa da, daha fazla MHz’den zarar gelmez.
Vapor-X HD 5750’ye fabrika çıkışı hız aşırtma yapılmış
Sapphire HD 5750 Vapor-X fabrika çıkışı hız aşırtma işleminden geçirilmiş olsa da, diğer kartlara oranla çok daha az ısınıyor. Bu da iki sonucu ortaya çıkarıyor.
Birincisi, kartın daha da hız aşırtılabileceği, ikincisi ise soğutma sisteminin gerçekten çok başarılı olduğu.
{pagebreak::Özellikler ve dezavantajlar}
Dezavantajlar neler?
Özel soğutma sistemlerinin avantajları olduğu gibi, genelde bazı dezavantajları da olur. Bunların başında ise gürültü gelir. Kartı soğutmak için daha büyük ve güçlü fanlar takıldıkça bunların çıkardığı gürültü de artar.
Ancak bu durum Vapor-X için geçerli değil. HD 5750 Vapor-X, sadece boşta çalışırken değil, ağır yük altındayken bile neredeyse hiç ses çıkarmıyor. Bu da kartın artılarından biri.
HD 5000 serisinin karakteristik özellikleri bu modelde de yer alıyor
Eyefinity ve DirectX 11
Sahip olduğu üstün soğutma ve hız aşırtmanın dışında Sapphire HD 5750 Vapor-X, HD 5000 serisinin sahip olduğu diğer tüm özellikleri de bünyesinde barındırıyor. Bunların başında Eyefinity ve DirectX 11 desteği bulunuyor.
Üzerinde iki adet DVI, bir adet DisplayPort ve bir adet de HDMI çıkışı yer alıyor. Bu çıkışlara dört farklı monitörü aynı anda bağlamak mümkün. Bu özellik ATI’nin HD 5000 serisinde DirectX 11 ile birlikte en çok durduğu özelliklerden biri.
{pagebreak::Test sistemi}
Test sistemi
Anakart: Asus P6T Deluxe
İşlemci: Intel Core i7 XE 965
Bellek: 2 x 2 GB Kingston 1333 MHz DDR3
Güç kaynağı: Thermaltake 750 watt
Sabit disk: Seagate Barracuda 1,5 TB
Optik Sürücü: LG 22X DVD yazıcı
{pagebreak::3DMark Vantage}
{GRAPH::552}
{GRAPH::553}
{GRAPH::554}
{GRAPH::555}
{pagebreak::3DMark 06}
{GRAPH::556}
{GRAPH::557}
{pagebreak::Crysis}
{GRAPH::558}
{GRAPH::559}
{GRAPH::560}
{pagebreak::FarCry 2, World in Conflict}
{GRAPH::561}
{GRAPH::562}
{pagebreak::Call of Juarez}
{GRAPH::566}
{GRAPH::564}
{pagebreak::Sıcaklık}
{GRAPH::565}
{pagebreak::İddialı bir kart}
İddialı bir kart
HD 5750 Vapor-X ile yaptığımız testler gösterdi ki, bu kart bir önceki neslin üst sınıfına bile kafa tutabiliyor.
Özellikle kartın, bir önceki neslin en başarılı kartlarından biri olan ATI Radeon HD 4850′ye karşı gösterdiği performans gerçekten bizleri şaşırttı. Yaptığımız sentetik benchmark ve oyun testlerinin hepsinde HD 5750 Vapor-X, HD 4850’yi geride bıraktı.
Kart, önceki neslin üst sınıfına bile kafa tutuyor
HD 5750 Vapor-X’i sınıfının bir üst modeli olan HD 5770 ile kıyasladığımızda ise normal olarak geride kaldığını görüyoruz.
Ancak bu durum iki model arasında bulunan teknik farklardan ileri geliyor. Yani hız aşırtma ya da daha iyi bir soğutma ile aşılabilecek şeyler değil.
{pagebreak::Son karar}
Son karar
Sonuç olarak, Sapphire uzun süredir istikrarlı bir şekilde devam ettirdiği Vapor-X serisinin yeni üyesi HD 5750 ile de başarılı olmuş. Kartın soğutma performansı gerçekten çok iyi.
Sapphire HD 5750 Vapor-X fiyat/performans oranı iyi bir ürün olmuş
HD 5750 Vapor-X tam yük altında, şimdiye kadar çok sık rastlamadığımız bir seviye olan 40 derece sıcaklıkta çalışabiliyor. Bunun dışında kartın gösterdiği performans da gayet iyi.
Sapphire, bu kart ile fiyat/performans segmentine çok iddialı bir ürün sokmuş.
:: Vapor-X serisi ürünleri daha önce kullandınız mı?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}