Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Ses hızının 500 katına çıkabilen araç: Parker Solar Probe!

Ana sayfa / Uzay

NASA’nın Güneş’in dış koronasını yakından incelemekle görevli uzay aracı Parker Solar Probe (Parker Güneş Sondası), insan yapımı en hızlı nesne rekorunu bir kez daha kırdı. 29 Haziran’da sonda, saatte 635.266 km hıza ulaşarak, 2018’deki fırlatılışından bu yana ikinci kez bu hıza erişti. Bu hız, ses hızının yaklaşık 500 katına denk geliyor.

Parker Solar Probe, dünyanın en hızlı aracı

NASA tarafından üretilen bu sondanın, 2025 yılında Güneş’e en yakın geçişini yapacağı sırada saatte yaklaşık 692.000 km hıza ulaşması bekleniyor. Bu hız, Washington DC’den Tokyo’ya bir dakikadan daha kısa sürede ulaşmaya yetecek kadar yüksek.

Bu inanılmaz hızlara ulaşmak, zamanlama ve momentumla ilgili. Parker Güneş Sondası, Güneş’in etrafında dönerken, Venüs’ün yörüngesiyle hizalanıyor ve hareket halindeki gezegenin çekim gücünü kullanarak bir tür yerçekimi destekli sapan etkisi yaratıyor. Özetle Parker Solar Probe, ne kadar hızlı olursa olsun, bunu gezegenlerin çekim etkisini kullanarak yapabiliyor.

Reklam
Reklam

NASA’nın çılgın Mars deneyi 378 gün sonra bitti

NASA, 378 gün süren Mars simülasyonu deneyi sürecinde sona gelindiğini açıkladı. İşte detaylar ve deneyin sonuçları...

Parker şu ana kadar Güneş’e yirminci yakın geçişini tamamladı ve Güneş’in yüzeyi olarak kabul edilen iyonize gaz tabakasına 7,26 milyon kilometre kadar yaklaştı. Görevi tamamlayana dek 6,12 milyon kilometreye kadar yaklaşması bekleniyor.

En hızlı insan yapımı araç unvanının yakın zamanda Parker Güneş Sondası’ndan alınması pek olası görünmüyor. Rekor er ya da geç kırılsa bile, muhtemelen bunu yapan yine gezegenlerin çekim etkisini kullanan başka bir uzay aracı olacak.

Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmında paylaşmayı ihmal etmeyin.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam