Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

İlk SİHA gemisi: TCG Anadolu envantere giriyor!

Ana sayfa / Savunma Sanayi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda başlatılan TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi için heyecan verici tarih belli oldu. 2019 yılının Mayıs ayında denize indirilen ve geçtiğimiz yıl Haziran ayında kabul testleri başlayan gemi, 10 Nisan 2023 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.

Yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70 olan projede 131 alt yükleniciyle beraber, üniversiteler ve araştırma merkezleri de görev aldı. Dünyada bu büyüklükte bir geminin sadece 12 ülkede bulunması ve TCG Anadolu’nun dünyanın ilk SİHA Gemisi olması dikkat çeken detayların başında yer alıyor.

TCG Anadolu gemisinin özellikleri neler?

TCG Anadolu; Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de asgari 1 tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek kapasitede.

Reklam
Reklam

Geliştirme süreci devam eden, katlanabilir kanatlı Bayraktar TB3 SİHA’lar bu gemide aktif rol oynayacak. Ayrıca yine BAYKAR’ın geliştirdiği KIZILELMA Muharip İnsansız Savaş Uçağı ve TUSAŞ’ın geliştirdiği HÜRJET Hafif Taarruz Uçağının da gemiye iniş kalkış yapabilmesi için çeşitli çalışmalar devam ediyor.

TB3 SİHA, KIZILELMA ve HÜRJET platformlarının ilk uçuşlarını 2023 yılında yaptıktan sonra gemiye entegrasyon çalışmalarının başlaması planlanıyor.

Bayraktar TB3 ve Kızılelma, TCG Anadolu Gemisi pistinde!

T.C. Savunma Bakanlığı Twitter hesabından az önce yapılan paylaşımda TCG Anadolu Gemisi'nin göreve hazır olduğu belirtildi. İşte detaylar

TCG Anadolu Temel Teknik Özellikleri

 Araç güvertelerinde;

1223 personel taşıma kapasitesine sahip olan gemiye, 10 helikopter veya 11 adet silahlı insansız hava aracı konuşlanabiliyor. Geminin hangarında ise 19 helikopter ve 30 silahlı insansız hava aracı taşımak mümkün. Ek olarak TCG Anadolu’da tam teşekküllü bir hastane ve 2 ameliyathane yer alıyor.

Bu sayede gemi; gerektiğinde Doğal Afet Yardım (DAFYAR) görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek. Bünyesinde yer alan tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkânları sayesinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekâtları kapsamında tıbbi destek için kullanılabilecek.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam