Silinen dosyaları geri getirme dijitalleşen dünyada en büyük sorunlardan biri. Neredeyse tüm verilerimiz dijital olarak bilgisayarlarımızda, taşınabilir disklerimizde ya da bulut hesaplarımızda bulunuyor. Bu yazımızda “Silinen dosyaları kurtarma işlemi ile silinen dosyayı geri getirme nasıl yapılır?” sorusuna yanıt veriyoruz.
Silinmemesi gereken hayati bilgiler ne olabilir? Bir üniversite ya da yüksek lisans öğrencisi için bitirme projesi ya da tezi olabilir. Vefat eden yakınınızla çekildiğiniz son fotoğraflarınız ya da belli bir yıldan bu yana biriktirdiğiniz fotoğraf arşiviniz olabilir.
Silinen dosyaları geri getirme işlemi nasıl yapılır?
Yazarsanız yazı arşiviniz, video prodüksiyon işiyle uğraşıyorsanız video projeleriniz ve bazı videolarda kullandığınız önemli detay dosyaları. Bu örnekleri çok daha fazla sayılara çıkartabiliriz.
Sizin için önemli bir veri silindiyse üzülmeyin. Elbette yüzde yüz verilerinizi kurtarabilirsiniz diyemiyoruz ama verileriniz henüz tamamen de gitmiş değil. Bu yazımızda, silinen dosyaları geri getirme konusunu işliyoruz. Bakalım silinen dosyaları geri getirme işlemi nasıl yapılıyor? Silinen dosyaları kurtarma adımları neler? Silinen dosyayı geri getirme mümkün?
Biz hiç fark etmesek de, milyarlık projeleriniz ve ailenize ait bilgiler her gün binlerce kez silinme tehlikesi geçiriyor.
Virüsler başta olmak üzere, birçok insan kaynaklı sorun bu verileri kaybetmenize neden olabilir. Bu noktada silinen dosyaları geri getirmek gerekiyor. En kötüsü ise dalgınlık nedeniyle bir dosyayı shift+delete kısa yoluyla komple silebilirsiniz.
Dosya silindiğinde esasında tamamen silinmiyor!
Yine de üzülmeyin, çünkü sabit disklerin çalışma prensibi sizi dertlerinizden kurtarabilir. Aslında bu verileri bilgisayarınızdan silmiyorsunuz, sadece hard disk‘iniz ufak bir işlemle o verileri tekrar yazılabilir hale getiriyor.
Örnek vermek gerekirse, kasetlerin üzerine yeni şarkı kayıt etmek gibi, sabit diskinizde eski verilerin üzerine yeni dosyalar yazıyor.
Veri kurtarma programları ise, diskinizin temel emirleri üzerinde biraz oynama yapıp eski dosyaları geri getirebiliyor. Bazı durumlarda bu kurtuluş düşük bir ihtimal olsa da, genelde eski verilerinizi ölümden döndürmek mümkün.
EaseUS Data Recovery Wizard ile silinen dosyaları kurtarma
Silinen dosyaları kurtarma işlemi için üçüncü parti yazılımları kullanmak isteyebilirsiniz. Burada karşımıza çıkan yazılımlardan biri EaseUS Data Recovery Wizard. 10 yıldan uzun süredir pazarda hizmet veren kurtarma aracını kullanmak aslında oldukça kolay.
EaseUS Data Recovery Wizard, fiziksel bir sabit sürücünün her bir depolama birimini iyice taramak için gelişmiş bir algoritma teknolojisi kullanıyor.
EaseUS Data Recovery Wizard isimli programı indirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
Silinen dosyaları geri getirme
Kurtarma sihirbazı, bilgisayarın sabit diskindeki, harici olarak bağlanan USB flash sürücüsündeki veya microSD kartındaki silinmiş dosyaları tarayarak kurtarır. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları takip etmek yeterli.
Adım 1: Bir konum belirtin: Taranmasını istediğiniz konumu seçtikten sonra “Scan” butonuna basın.
Adım 2: Tüm depolama aygıtını tarayın: EaseUS dosya kurtarma yazılımının kayıp verileri arayabilmesi için bunun kritik bir adım olduğunu belirtelim. Tarama sonucunda “Deleted Files” adlı bir tarama sonucu karşınıza çıkar. Silinen tüm dosya ve klasörlerin tutulduğu yer burasıdır.
Adım 3: Dosyaları ön izleyin ve kurtarın: “Deleted Files” kısmında kurtarmak istediğiniz dosyaları tespit edin. Bunun için “Filter” seçeneğini de kullanabilirsiniz. Verileri çift tıklatarak ön izlemeyi görüntüleyebilirsiniz.
Son olarak, kurtarmak istediğiniz dosyaları seçin ve “Recover” butonuna basın.
Piriform Recuva ile silinen dosyaları geri getirme işlemi yapmak
Silinen dosyaları geri getirmek isteyen takipçilerimiz için Piriform’un Recuva uygulamasını anlatıyoruz. Uygulamaya buradan ulaşabilirsiniz.
Recuva uygulamasını buradan indirebilirsiniz!
Uygulamanın ücretsiz sürümünün yetenekleri sınırlandırılmış durumda. Verileriniz çok önemliyse, uygulamanın profesyonel sürümünü satın almanızı öneriyoruz. Şimdi hazırsanız, silinen dosyaları kurtarma işlemi için yeni adıma geçelim.
Kurulum
Birçok ufak programın aksine Recuva‘da Türkçe dil desteği de bulunuyor. Kurulum sırasında istediğiniz dili seçebiliyorsunuz. Bir sonraki adımda ise klasik olarak yazılımı hangi diske kurmak istediğinizi size soruyor.
Recuva‘nın daha performanslı çalışması için programı Windows’un yüklü olduğu sürücüye kurmanızı tavsiye ediyoruz. Kurulum bittikten sonra ise, antivirüs programlarındakini andıran ufak bir taramayla bilgisayarınızdaki silinmiş verilere göz atabilirsiniz.
Recuva Sihirbazı adlı bu ufak taramanın daha performanslı çalışması için esas aradığınız dosyanın içeriğini karşınıza gelen ekranda işaretleyin. Örnek olarak sadece silinen Resim‘leri tara derseniz program bu konuda daha başarılı olacaktır.
Recuva sihirbazı nasıl kullanılır?
Belirli bir konuyu seçtikten sonra sihirbaz, daha iyi sonuçlar vermek için size hangi kayıt alanı üzerinde tarama yapmak istediğinizi soracak. Bu ekranda, USB ve medya kartları üzerinde tarama yap, sadece belgelerim klasörünü hedefle, geri dönüşüm kutusunu ara ve sadece şu klasörde araştırma yap seçenekleri bulunuyor.
Dosyanın nereden silindiğini doğru olarak belirtmeniz bu konuda çok önemli. Örneğin biz D sürücüsündeki, Steam klasörünü hedef gösterdik. Bu sayede, çok daha faydalı sonuçlara ulaşacaksınız. Eğer kaybolan dosyanın yerinden emin değilseniz, yerini bilmediğinizi belirten şıkkı işaretleyin.
Hızlı tarama ve derinlemesine tarama
Kayıp dosyaların aranacağı yerleri belirledikten sonra Recuva size, nasıl bir tarama yapması gerektiğini soracak. Programın iki türlü araştırma modu bulunuyor.
Anti virüs mantığından farksız olan bu taramalardan biri hızlıca bir silinmiş dosya araştırması yapıyor. Eğer kaybettiğiniz dosya kısa süre önce silindiyse bu seçenek işinize yarayacaktı.
Ancak, uzun bir süre önce silinen dosyanızı geri istiyorsanız uzun tarama metodunu seçin. Bu ikinci derinlemesine tarama, çok daha önce silinmiş bilgi katmanlarını bile bulabiliyor. Ancak derinlemesine taramanın diskinizin boyutuna göre 1 saaten fazla bile sürebileceğini unutmayın.
Düzgün tarama için doğru ayarlar yapın!
Bu adımdan itibaren size programı sihirbaz olmadan kullanmayı anlatacağız. Çok daha iyi sonuçlar almak için ilk önce programın sağ üst kısmında bulunan, gelişmiş kipe geç özelliğine tıklayın.
Burada karşınıza gelen ekranda ise yine aynı yerde bulunan ayarlar menüsüne tıklayın. Karşınıza gelen ekranda ise Eylemler sekmesine gelin. Buradan, gizli dosyaları da tara, güvenli silinen dosyaları da göster kısmını tıklayın.
Bazı görseller, uygulamanın sürümüne göre farklılık gösterebilir. Fakat genel mantık olarak programın kullanımı aynı şekilde.
Bu iki arama metodu sayesinde aradığınız dosyaya çok daha rahat ulaşabilirsiniz. Aynı sekmede, silinmemiş dosyalar için tarama yap kutucuğunu işaretlerseniz formatlanan hard diskinizde bulunan verileri de taratabilirsiniz.
Tarama sihirbazı olmadan programı kullanmak
Tarama sihirbazı size her zaman aradığınız kadar detaylı sonuçlar vermez. Eğer aradınız dosyayı burada bulamadıysanız, programı manuel yolla kullanabilirsiniz. Recuva’yı farklı yapan en büyük özelliği ise menüsistemlerinin de anti virüslere benziyor olması.
Ekranın sol üst köşesinden, tarama yapacağınız sabit sürücüyü seçin. İsterseniz makinenizde bulunan tüm diskleri aratabilirsiniz ancak bu işlem saatler sürebilir. Sürücü seçiminin yanında bulunan menüden ise, bulmak istediğiniz dosyanın seçin.
Resimler, müzik, belgeler, görüntü, sıkıştırılmış dosyalar ve hatta elektronik postalar bile program sayesinde taranabiliyor. Bu ayarları yaptıktan sonra tarama işlemini başlatarak silinen dosyayı geri getirme işlemine devam edin.
Silinen dosyayı geri getirme – Özellikle istenilen verileri kurtarmak
Recuva‘nın taraması bittikten sonra karşınıza, bulunan silinmiş dosyaları gösteren kapsamlı bir menü geliyor. Program bulduğu dosyaların, hangi zamanda silindiğini ve kurtarılma şansınızı ayrıntılı şekilde kullanıcıya anlatıyor. Dosyanızın başına ne geldiğini öğrenmek için ekranın sol kısmında bulunan, linklerden birine tıklayın.
Daha sonra ise sağ kısımda bulunan sekmelerden, bilgi adlı olanı seçin. Burada, bulduğunuz dosyaların başına neler geldiğini görebiliyorsunuz. Şu anda aradığınız dosyanın nerede olduğunu ve üstüne hangi yeni verilerin yazıldığını buradan bakabilirsiniz.
Yanında yeşil olan dosyaları açıkça kurtarabilirsiniz. Kurtarmak istediğiniz dosyanın üzerine tıklayın daha sonra ise ekranın altında bulunan kurtar tuşuna basın.
Program sizden dosyayı kurtarmak için sizden bilgisayarda bir yer seçmenizi isteyecek. Kendinize masaüstünde yeni bir dosya açarsanız kurtarılan verileri daha rahat bulursunuz. Birden fazla dosya kurtarmak için ise ekranda sağa tıklayın ve parlayan dosyaları kurtarı seçin.
Silinen dosyayı geri getirme – Formattan dosya kurtarmak
Programın en etkileyici özelliğini bu maddede anlatacağız. Sabit diskinizde formatlanan verileri de, kurtarma şansınız var. Birkaç adım önce yaptığınız gibi ayarlar menüsüne gelin buradan, eylemler kısmına tıklayın. Karşınıza gelen sekmede ise, silinmemiş dosyalar için tarama yap kısmını işaretleyin.
Kurtarılıyor menüsünde ise dosya yapısını kurtarı işaretleyin. Bu işlem bittikten sonra taramayı başlattın. Biraz uzun sürecek bu tarama bittikten sonra, üzerine bir şey yazılmamış dosyalar karşınıza çıkacak. Bir önceki adımdaki, işlemleri uygulayarak dosyaları kurtarabilirsiniz.
Tüm bu işlemlerde de gördüğünüz gibi silinen dosyaları kurtarma aslında sanıldığı kadar zor bir süreç değil. Siz de yukarıdaki silinen dosyayı geri getirme yöntemleri ile dosyalarınızı kolayca kurtarabilirsiniz.
:: Silinen dosyalarınızı kurtarabildiniz mi? Silinen en önemli dosyanız neydi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}