Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Simülasyonda yaklaşan asteroit Türkiye’yi vurdu

Ana sayfa / Uzay

Bilim insanları, Dünya’ya çarpması muhtemel bir asteroidin simülasyonunu yaptı. Simülasyonda ekip, Dünya’ya 56 milyon kilometre uzaklıktaki bir göktaşının çarpma etkisini araştırdı. Senaryoya göre, bir asteroit çarpması durumunda bilim insanları bunu engelleyebilecek teknolojiye sahip değil.

En korkutucu felaket senaryolarından biri asteroit çarpmasıdır. Araştırmalara göre, bilinen hiçbir asteroit yakın gelecekte gezegenimiz için önemli bir tehdit değil. Ancak potansiyel olarak tehlikeli bir asteroit aniden ortaya çıkarsa bu durum değişecek. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) bilim insanları asteroit simülasyonu hazırladı. Çalışmada, bir asteroidin Dünya’ya çarpması durumunda olası senaryoları ele aldılar. Ekip, acil durum planını tartıştı ve asteroidin yıkıcı etkisinin azaltılıp azaltılamayacağını araştırdı.

Bir asteroitin Dünya’ya çarpma ihtimali için yeni uyarı!

"Bir asteroit Dünyaya yaklaşıyor" benzeri açıklamalara bir yenisi daha eklendi. Bir asteroitin Dünya'ya çarpma ihtimali bu kez bir uzman tarafından açıklandı...

Reklam
Reklam

Asteroit 6 ay içinde Dünya’ya çarpacak 

Uzay araştırmacıları Gezegen Savunma Konferansı‘nı 26-30 Nisan tarihleri arasında Viyana’da düzenledi. NASA, etki senaryosu simülasyonuna liderlik etti. Beş günlük etkinlik boyunca katılımcılar ulusal hükümet, uzay ajansı, astronom, sivil koruma otoritesi vb. gibi çeşitli roller üstlendi. Konferansta ekip, varsayımsal asteroit etki senaryosuna 2021 PDC adını verdi. Buna göre, Dünya’ya 56 milyon kilometre uzaklıktaki asteroit, 6 ay içinde gezegene çarpacak. Senaryoya göre araştırmacılar bu asteroiti ilk olarak 19 Nisan’da tespit etti ve bu tarihten 6 ay sonra 20 Ekim’de gezegenimize yüzde 5 oranında çarpacağını hesapladı. Hesaplamalar, 2021 PDC’nin Avrupa’yı veya Kuzey Afrika’yı vuracağını gösterdi.

Asteroit senaryosunu NASA ve ESA’dan bir grup bilim insanı yaptı.

Bilim insanları etkinlik boyunca asteroidin boyutu, yörüngesi ve çarpma ihtimali üzerinde yeni bilgiler elde etti. Simülasyona katılanlar, asteroidi yok etmeye veya yolundan saptırmaya çalışacak çeşitli görevleri değerlendirdi. Ekip, simülasyonun altı aylık zaman çerçevesi göz önüne alındığında, Dünya’nın mevcut teknolojilerinin hiçbirinin varsayımsal asteroidin çarpmasını engelleyemeyeceğini belirledi. Nükleer füze gibi bir cihaz kullanarak asteroidi patlatmaya veya parçalamaya çalıştılar. Ekip, füze ya da nükleer patlayıcı ile çarpma hasarı riskini azaltabileceklerini söyledi. Ancak 2021PDC, 35 ila yaklaşık 800 metre çapa sahip olabilir. Bu nedenle, gök cisminin boyutuna göre füzenin onu parçalayıp parçalamayacağı belirsiz.

Asteroit Türkiye dahil Avrupa’yı vurdu

Tatbikatın 3. günü 30 Haziran tarihini gösterdi. Bu tarihte Dünya’nın geleceği korkunç görünüyordu; 2021 PDC Doğu Avrupa’yı yüzde 99 ihtimalle vuracak. Patlama, büyük bir nükleer bomba etkisi yaratacaktı. Bu durumda yapılabilecek tek şey, etki bölgesini önceden boşaltmak oldu.

Mevcut teknolojilerimiz, yaklaşan bir asteroidi engelleyecek yeteneğe sahip değil.

Asteroit Türkiye’nin batısı dahil özellikle Almanya, Çekya ve Avusturya olmak üzere Doğu Avrupa’ya çarptı. Çarpmanın sonucunda bölgede büyük bir yıkım gerçekleşti. Çalışmada, olası bir yıkıcı etkinin insan hakları krizine neden olabileceğini belirttiler. Buna göre, yaklaşan bir asteroit “büyük bir mülteci krizi“ni tetikleyecek. Çünkü, böyle bir senaryoda Avrupalılar ve Amerikalılar Asya, Orta Doğu ve Pasifik’e göç etmek isteyecek.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam