Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Singularity PC İnceleme

Ana sayfa /

Puan: 7.5/10

FPS oyunlarının en eski geliştiricilerinden Raven Software, şimdiye dek türün gidişatına yön vermiş birçok yapıma imza attı. Heretic serisinden Hexen’e, Quake 4’den, Soldier of Fortune’a, Wolfenstein serisinden Star Trek: Voyager Elite Force’a kadar sayısız FPS, Raven Software’in ellerinden çıktı ve yüksek puanlarla ödüllendirildi.

Reklam
Reklam

Firmanın bu türdeki deneyimi ve yeteniğini kimse tartışmıyor. Ancak böyle bir ekipten gelecek yapımlar için beklentilerin yukarılarda olmasının da önüne geçilemiyor. Nitekim bu duruma Raven Software’in imzasını taşıyan Singularity iyi bir örnek teşkil ediyor.

{pagebreak::Garabet}

Garabet

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, yeni bir enerjinin keşfedilmesiyle bildiğimiz yakın tarih yeniden şekilleniyor. Oluşan bir patlama sonucu, haritadan çıkarılan bir bölge, yıllar sonra bir kaza sonucu yeniden keşfediliyor. Biz de bu bölgeyi araştırmakla görevli bir asker olarak, bu kayıp adaya gidiyoruz.

Bölgede bulunan bir madde yüzünden, zamanda sürekli kaymalar oluyor. Bir geçmişe, bir geleceğe gidiyoruz. Hatta senaryo gereği yaptığımız hamlelerle, geleceği değiştirebiliyoruz. Örneğin daha oyunun başlarında bir adamı kurtardığınızdan kısa süre sonra geleceğe dönülüyor ve kurtardığınız kişinin heykelini görüyorsunuz; karşınızda yeni Sovyet lideri!

{pagebreak::Tuhaflık}

Tuhaflık

Oyun klasik bir FPS. Hatta öyle klasik ki, görünmez duvarlardan tutun da, alternatifsiz zorunlu yollara kadar türün eski yapımlarında ne varsa, Singularity’de mevcut. Artık günümüzde birçok FPS’de yer almayan sağlık paketleri bile, Raven Software’in bu yeni yapımında yer alıyor. Anlamsız şekilde çevreye dağılmış mermiler de cabası. Ne hikmetse, her köşe başında, bir mermidir gidiyor…

Yapımda özgürlüğün olmaması büyük dezavantaj. Zira gideceğiniz yer daima belli ve siz daha kestirme bir yol dahi görseniz, görünmez duvarlar sizi engelliyor. Ya zıplayıp aşabileceğiniz bir barikatı geçemiyorsunuz ya da eğilip altından ilerleyebileceğiniz bir noktada, görünmez duvarla karşılaşıyorsunuz.

{pagebreak::Acayiplik}

Acayiplik

Başlarda klasik tabanca ve pompalı tüfek gibi silahlarla ilerlerken, kısa bir süre sonra o bölgede aktif olan maddeyi yönetebilen bir eldiven sahibi oluyorsunuz. Yapım bu andan itibaren epey değişiklik gösteriyor. Artık zamanda oynamalar yapabiliyor ve objeleri uzaktan yönetebiliyorsunuz. Birçok bulmaca da bu sayede çözülüyor. Örneğin açamadığınız bir kasa var ve siz eldiveni kullanıp, onun zamanını ileriye alıyorsunuz. Kasa eskiyor ve döküntü bir hale geliyor. Hal böyle olunca bozulan kasayı açmak bir hayli kolay oluyor.

Örneğin ulaşamadığınız bir objeyi, uzaktan eldiven vasıtasıyla yanınıza çekebiliyorsunuz. Düşmanların ellerindeki kalkanları çekip, onları savunmasız bırakarak, üzerlerine kurşun yağdırabiliyorsunuz. Hatta size doğru gelen bir roket mermisini bile çevirip, geldiği yere göndermeniz mümkün.

{pagebreak::Gariplik}

Gariplik

Görsel olarak yapım, günümüz grafik teknolojilerinin bir hayli gerisinde. Genellikle kaliteli grafikleriyle öne çıkan Raven Software oyunlarına nazaran, Singularity adeta eskimiş gözüküyor. Bunun sebebi de, yapımda Unreal Engine 3 kullanılması. Artık iyiden iyiye geride kalan bu motor, günümüzde firmalar tarafından geliştirilerek kullanılıyor (Gears of War 3’te Unreal Engine 3,5 kullanılmıştı). Buna karşın standart Unreal Engine 3 kullanan Singularity, görsel efektleriyle adeta hayal kırıklığı yaratıyor.

Eski bir oyun motoru kullanılmasının tek artısı, yapımın birçok bilgisayarda çalışabileceği gerçeği. Zira Unreal Engine 3’lü yapımlarda sorun yaşamıyorsanız, Singularity’de de muhtemelen problemle karşılaşmayacaksınız. DirectX 9 destekli 256 MB’lık bir ekran kartı, 2 GB RAM, 8 GB boş disk alanı ve 2.8 GHz’lik bir işlemci, oyunu çalıştırabilmeniz için yeterli.

{pagebreak::Görülmemişlik}

Görülmemişlik

Sesler ve müzikler açısından da Singularity çok fazla bir şey vadetmiyor. Zira atmosferi bütünlemekten yoksun müziklere, zayıf efektler de eklenince, işitsel öğelerden de yapım sınıfta kalıyor.

Uzun sözün kısası, Singularity klasik bir FPS oyunu dinamiklerine sahip ancak teknik konularda, günümüzün şartlarını yerine getiremiyor. Hatta multiplayer’ın bile olmayışı, yapımın oynanış süresini daha da düşürüyor. Eğer bu ara oynayacak FPS bulamıyorsunuz, Singularity’e bir şans verebilirsiniz. Ancak uzun süreler bu oyunun başında zaman geçireceğinizi zannetmeyin. Raven Software bu kez hayal kırıklığına uğrattı.

Puan: 7.5/10

:: Singularity hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam