Güneş panelleri, dünyaya zararlı olan sera gazlarını yaymadan enerji üretebileceğimiz en temiz yolların başında geliyor. Özellikle fosil yakıtlara veda ettiğimiz bugünlerde güneş enerjisinin önemi bir kat daha artmış durumda. Ancak hava durumu gün içinde değişkenlik gösterdiği için güneş panellerinin verimi de aynı oranda değişiyor. Peki ya güneş panelleri gün boyu enerji üretmeye devam etseydi nasıl olurdu?
Uzayda güneş panelleri için ilk ciddi adım atıldı
Bu noktada güneş panellerini uzaya taşımak en mantıklı yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Böylelikle değişen hava koşullarından etkilenmeyecek olan paneller sürekli enerji üretebilecekler. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Caltech şirketi, uzay tabanlı güneş enerjisi projesine doğru ilk adımları atıyor.
Uzayda güneş panelleri fikri ile yola çıkan şirket bugün 110 kilogramlık bir Space Solar Power Demonstrator (SSPD) prototipini uzaya göndermeyi planlıyor. Uzaya gönderilecek uydu ile sınırsız enerji için ilk somut adım da atılmış olacak.
Proje kapsamında nihai hedef ise yaklaşık 1 kilometre genişliğindeki güneş panelleri ile enerji üretmek ve üretilen enerjiyi dünyaya iletmek. Dünyaya enerjiyi iletmek için ise radyo dalgalarının kullanılması planlanıyor. Dünyaya yollanan radyo dalgaları ise santrallerde elektriğe dönüştürülecek.
SSPD, Momentus Vigoride uzay aracına bağlı olarak yörüngeye doğru yolculuğuna başlayacak. Yörüngeye ulaştığında ise uydunun yarım metre karelik mekanizması devereye girecek. Mekanizmalardan birisi fotovoltaik hücrelerin uzayın zorlu ortamıyla nasıl başa çıktıklarını analiz ederken, diğeri ise güç aktarma sistemini test edecek.
Dünyada test edilen bu sistemler asıl sınavını ise uzayda vermiş olacak. Her iki mekanizmanın deneylerinin ise uzun bir sürede tamamlanması bekleniyor. Bilim insanları böylelikle mekanizmaların uzun süreli dayanıklılık ve verimliliklerini test edebilecek.
Caltech’in SSPD aracı Türkiye saati ile 17.56’da fırlatılacak. Fırlatmayı SpaceX‘in YouTube kanalından canlı olarak izleyebilirsiniz. Peki siz güneş panelleri ile uzayda sınırsız enerji üretmek hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}