Türkiye, 3G’nin duyurulması ve hizmete sunulması dahil olmak üzere mobil veri teknolojilerini dünyaya göre küçük bir nüansla geriden takip ediyor. Bunu, bugün 4G LTE ile yoluna devam eden gelişmiş ülkelere bakıp, Türkiye’deki 3G kullanımıyla mukayese ederek de görebiliriz. Ancak gelişmiş ülkeler aynı zamanda bir başka sorunla mücadele ediyor: Patlayan mobil veri trafiği.
Ülkemizde faaliyet gösteren GSM operatörleri tarafından sunulan paketlerin içeriğinde sınırsız mobil veri paketleri yer alıyor. Ne var ki bu paketlerde, örneğin 2 GB mobil veri tüketiminin ardından hız kısıtlaması devreye giriyor ve hızınız 100 Kbps’nin altına iniyor. Mobil verinin operatörleri zora sokacak kadar çok tüketilmesini önleyen bu sistem, yakın gelecekte 4G’nin gelişiyle birlikte değişmek zorunda kalabilir.
Yurtdışında, teknolojik altyapısı oturmuş ABD gibi ülkelerde mobil operatörlerin birçoğu herhangi bir şekilde sınırsız veri trafiğine izin vermekten birer birer vazgeçiyor. Mobil veri trafiğinde yaşanan patlama, Verizon Wireless ve AT&T gibi devlerin sınırsız veri tarifelerini sonlandırmasına neden olmuştu. Şimdi ise analistler, Sprint ve T-Mobile’ın da benzer bir yol izlemelerinin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.
Hız Arttıkça Kullanım Şekli Değişiyor
Elbette Türkiye’deki mobil veri kullanımını ABD ile kıyaslamak zor; ülkemizde mobil internet daha ziyade anlık mesajlaşma, e-posta veya sosyal ağlara fotoğraf yükleme gibi nazaran kısıtlı veri tüketen aktiviteler için kullanılıyor. Ancak 4G’nin gelmesiyle birlikte bu kullanım alışkanlıklarına video ve online TV izlemek gibi çok daha fazla veri tüketen yenileri eklenecektir.
T-Mobile’ın tüm sınırsız veri paketlerinin ücretini artırıp, paylaşımlı veri paketlerinde indirim yapması, Türkiye’deki mobil operatörlerin yol haritası için de bir rehber niteliği taşıyor. Bağlantı hızlarının artması, aynı abonelikle birden fazla cihazın (tablet, akıllı telefon, laptop vb) kullanımına olanak tanıyan paylaşımlı mobil veri tarifelerini yaygınlaştıracak.
Karasalda da Durum Değişmiyor
Aynı oranda mobil veri trafiğinde yaşanacak patlamaya yanıt vermek için ise operatörlerin tek çaresi sınırsız veri paketlerini ortadan kaldırmak olacak. Veri kullanımına karasal bir örnek ise TTNet’in Hipernet hizmeti olabilir. VDSL2 teknolojisiyle yüksek hızda internet hizmeti sunan TTNet, ilk etapta sınırsız veri tarifeleri sunduğu Hipernet’te bir süre sonra bu tarifeyi yeni kullanıcılara kapattı.
Her ne kadar ilk başvuranlar halen sınırsız Hipernet’in keyfini sürse de, yeni başvurular için maksimum 200 GB indirme sonrasında Adil Kullanım devreye giriyor ve hız 3 Mbps’ye düşüyor. 3 Mbps ile bir ay boyunda 7/24 indirme yapsanız bile harcayacağınız veri miktarı düşük olduğu için, bu paketlere de gerçek anlamda “limitsiz” demek pek mümkün olmuyor.
:: Siz hangi veri tarifesini kullanıyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}