Akıllı telefonları akıllı yapan özellikleri, üçüncü şahıs yazılım desteği. Mobil işletim sistemleri arasında yaşanan kıyasıya savaş ve uygulama mağazalarının etkinliği de kullanıcılara son derece zengin bir yazılım arşivi sağlıyor. Akıllı telefonların gelişmiş kamera özellikleri, ivmeölçer, magnometre gibi yeteneklerini marjinal fikirler ile birleştiren mobil yazılım geliştiricileri şaşırtıcı bir o kadar da eğlenceli uygulamaların ortaya çıkmasını sağlıyor. İşte o yazılımlardan bir kaçı.
WeeWhell
WeeWhell Symbian işletim sistemine sahip akıllı telefonlar için geliştirilmiş bir mobil uygulama. Yazılım, telefonunuzu, hareketleri algılayarak işlev gösteren bir joystick olarak kullanabilmenize olanak tanıyor. Hareketlerin yönetilmesi için de tahmin edebileceğiniz gibi ivmeölçer fonksiyonundan faydalanılıyor. İletişimin sağlanabilmesi için yazılımın 64 bit desteği de bulunan özel bir istemcisi bulunuyor.
Bluetooth ile iletişimin sağlandığı uygulamayı aynı zamanda mouse yahut klavye kontrolü için de kullanabiliyorsunuz. WeeWhell, Python tabanlı olarak geliştirilmiş bir mobil yazılım ve çalışabilmesi için Python kütüphanesine ihtiyaç duyuluyor. Yazılıma entegre edilen macro fonksiyonu sayesinde de önceden gerçekleştirdiğiniz işlemleri kayıt altına alabiliyorsunuz. Bu sayede aynı fonksiyonların tekrar otomatik olarak yerine getirilmesine olanak tanınmış.
{pagebreak::Twitter’dan Kontrol Edilebilen Robot}
Twitter’dan Kontrol Edilebilen Robot
Sosyal ağlar artık hayatımızın her anında etkin rol oynamaya başladı. O kadar ki genç mucitler artık projelerine cep telefonlarını ve sosyal ağları dâhil etmeye başladılar. Daha önce çeşitli kontrol mekanizmalarına sahip robotlar gördünüz. Ancak Niko adı verilen Robot’un kontrol sistemi ve işlevleri bir hayli ilginç
Nokia N900 telefondan oluşan yönetim mekanizması kullanılarak, @900Niko isimli Twitter hesabına gönderilen iletilere göre işlev gösteren Niko, N900’ün nimetlerinden sonuna kadar faydalanıyor. Önüne çıkan nesneleri 5 megapiksellik kamerası ile fotoğraflayabilen lego robot, bu görselleri Twitpic sunucularına yükleyip, Twitter’da paylaşabiliyor.
{pagebreak::Metal Detector}
Metal Detector
Akıllı telefonlara entegre edilen ilginç özelliklerden bir tanesi de magnometre. Bu donanım özellikle navigasyon esnasında ve harita uygulamalarında pusula işlevini yerine getirebilmeyi amaçlıyor. Ancak yaratıcı fikirler, magnometrenin manyetik alan duyarlılığından faydalanarak telefonlara ilginç özellikler yüklemeyi başarmışlar.
Uygulama sayesinde telefonu bir çeşit metal detektörüne dönüştürebiliyorsunuz. Göstergeler ve sesli uyarılar ile zenginleştirilen yazılım gayet başarılı. İlk olarak Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda görüntülenen uygulama, sonrasında farklı geliştiriciler tarafından Windows Mobile, Symbian yüklü cihazlara da başarıyla uyarlanmış.
{pagebreak::PS3 Controller}
PS3 Controller
Yaratıcı fikirlerin hayat bulduğu Linux tabanlı Maemo için geliştirilmiş bir diğer ilginç mobil uygulama da PS3’ü ilgilendiriyor. Tomas Sterna isimli bir geliştirici tarafından yazılan uygulama, PS3 gamepadi (sixaxis) vazifesi görüyor. Ayrıca yazılım ile PS3’e klavye ve mouse desteği de kazandırmış oluyorsunuz.
Bağlantının Bluetooth ile sağlandığı uygulamada, gamepad üzerinde yer alan butonların, N900’deki QWERTY klavyeye tanımlanması mantığında çalışıyor. Hem PS3 hem de PSP’de fonksiyon gösterebilen yazılım sadece Maemo 5 yüklü Nokia N900’de kullanılabiliyor.
{pagebreak::Pusula İle Yönünü Bulan Robot}
Pusula İle Yönünü Bulan Robot
GPS, mobil cihazlar için tercih sebebi olan bir özellik haline geldi. Ve bu alandaki rekabet öyle ciddi boyutlarda ki üreticiler sesli ve görsel yönlendirmeyi ücretsiz hale getirmeye başladılar. Telefonların bu özelliğini farklı bir alanda kullanan iki kafadar, GPS, ivmeölçer ve magnometre kullanarak yönünü tayin eden bir robot yapmışlar.
Android işletim sistemine sahip bir mobil cihaz kullanılan ve Truckbot adı verilen robot, GPS’i kullanarak istenilen koordinatlara herhangi bir müdahaleye gerek duymadan gidebiliyor. Ayrıca magnometre kullanarak herhangi bir haritanın mevcut olmadığı alanlarda istenilen noktaya erişebiliyor. Bunun yanı sıra ivmeölçerden de faydalanan yazılım, eğim açısını hesaplayarak robotun yönetilebilirliğini buna göre ayarlıyor.
{pagebreak::iPhone İle Kontrol Edilebilen Helikopter}
iPhone İle Kontrol Edilebilen Helikopter
Üçüncü şahıs yazılımlar konusunda en zengin mobil işletim sistemlerinden biri olan iPhone OS, kısıtlı yazılım geliştirme yeteneklerine karşın geliştiricilerin en gözde platformlarından biri. İlginç fikirleri iPhone üzerinde deneyen genç mucitler, iPhone ile kontrol edilebilen bir çeşit helikopter geliştirmeyi başarmışlar.
İnternet kontrollü olarak çalışan helikopter, wi-fi alıcısı ile internete erişerek gönderilen komutları algılıyor. Dokunmatik ekranın yanı sıra ivmeölçer ile de kontrolü sağlayabilen yazılım, Wi-Fi sinyallerinin el verdiği ölçüde menzil sağlıyor. Ayrıca helikoptere yerleştirilen küçük bir kamera sayesinde algılanan görüntü akıcı bir şekilde iPhone ekranına gönderilebiliyor.
{pagebreak::Telefonu IP Kamera Olarak Kullanın}
Telefonu IP Kamera Olarak Kullanın
Akıllı telefonlarda hayat bulan bir başka yaratıcı fikir de IPCAM. Megapiksel savaşları geride kalmış olsa da akıllı telefonlar dijital fotoğraf makinelerini aratmayan kalitede kameralar ile donatılıyor. Bunun yanı sıra üst düzey hemen her cihazda Wi-Fi, standart bir özellik halini aldı.
tinyCAM isimli proje ile telefonunuzu IPCAM olarak kullanabiliyorsunuz. Windows Mobile işletim sistemine sahip telefonunuzun yakaladığı görüntüyü, nerede olursanız olun, sadece Internet Explorer adres çubuğuna cihazın IP adresini yazarak, anlık olarak görüntüleyebiliyorsunuz. Son derece başarılı çalışan yazılım, hareket algılayıcısı ve FTP sunucusuna görüntüyü yükleme gibi özellikleri de barındırıyor.
:: Sizin beğendiğiniz ve kullandığınız ilginç yazılımlar var mı? SDN Forumlarında paylaşın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}