İnsanlarla konuşan, onların ihtiyaçlarını ve isteklerini anlayan robotlar, başta Hollywood sineması olmak üzere (çocukluk yıllarından hatırladığımız konuşan araba KITT’i de unutmamak gerek) bilim kurgunun önemli bir öğesini oluşturuyor. Günümüz gençliğinin büyüklerine sorduğu “siz internet olmadan nasıl yaşıyordunuz?” sorusunun da birkaç yıl sonranın çocukları tarafından “siz dijital asistanlarınız olmadan nasıl yaşıyordunuz?” haline gelmesi ise son derece olası görünüyor. Bu devrimin en kullanışlı adımlarından birisi ise Siri olarak görünüyor.
iPhone 4S ile birlikte gelen Siri, şimdilik arama yapma, hava durumunu söyleme ve yakınınızdaki kahve içebileceğiniz yerleri bulmak dışında günlük bütün işlerimizde güvenebileceğimiz bir yardımcı değil. Ancak 2010 yılında Apple tarafından satın alınan Siri’nin kurucularından ve CEO’su olan Dag Kittlaus’un da vurguladığı üzere Siri sadece başlangıçtı.
Kittlaus’un açıklamalarına göre önümüzdeki yıllarda bu alandaki çalışmalar hız kazanacak. Yapay zeka sahibi dijital yardımcıların yaygınlaşması ve gelişmesi ile önümüzdeki yıllarda akıllı telefonların kullanıcılarının isteklerini anlaması ve buna uygun çözümler önermesi bekleniyor. Örneğin uçuşunuz ertelendiğinde bunun bilgisini kullanıcıyla paylaşacak, sonrasında da bulunulan bölgeye yakın bir otel bulma ya da aynı yöne yapılacak diğer uçuşları bulmak gibi çözümler üretebilecek. Bu çözümleri de kullanıcının kredi kartı ve adres gibi bilgilerini kullanarak hayata geçirebilecek. Ayrıca bu çözümlerde de kullanıcıların tercihlerini hatırlayabilecek bir dijital yardımcı fikri, artık bize çok da uzak bir gelecek gibi görünmüyor.
{pagebreak::2}
Akıllı telefonların yaygınlaşması ile web artık kullanıcıların yanında gezdirebildiği ve bilgiye her zaman birkaç dokunuş uzakta olmasını sağlayan bir durum. Dijital yardımcılar da bu sonsuz bilgi bankası ile kullanıcı arasında bir filtre görevini görerek kullanıcıya ulaşması gereken bilgileri süzecek olan en önemli faktörlerden birisi olacak.
Yazar ve girişimci olan John Battelle’in “Arama yapmanın geleceğinde sadece arama yapmak olmayacak, aramanın geleceği güvendiğiniz bir kişi ile diyaloğa girmekten farksız olacak.” sözleri, dijital yardımcıların önümüzdeki yıllarda geçireceği değişimin ne yönde olabileceğine dair bir ışık tutuyor.
Yenilikçi yaklaşımları ile tanıdığımız Apple, Siri ile şimdilik bu yarışta bir adım önde duruyor. Ancak her zaman yeni teknolojilerle karşımıza çıkmasına alıştığımız bir diğer teknoloji devi olan Google’ın da yapay zeka sahibi dijital yardımcılar konusunda çalışmalarının olduğu, uzunca bir süredir ortalıkta dolaşan fısıltılardan birisiydi. Akıllı telefon pazarına yeni yeni ısınmaya başlayan bir diğer önemli firma olan Microsoft’un da bu yarışta rakiplerinin gerisinde kalmak istemeyeceği de kesin. Bakalım bu üç teknoloji devinin öncülüğünde önümüzdeki yıllar beklendiği gibi dijital asistanlarla hayatımızın kolaylaştığı yıllar olarak tarihe geçebilecek mi?
:: Sizce dijital yardımcılar kaç yıl sonra hayatımızın vazgeçilmezi olacak?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}