Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Skyscanner Nasıl Para Kazanıyor?

Ana sayfa /

Benim gibi gazetecilerin hayatının büyük bir kısmı seyahatler ile geçiyor. Bu her ne kadar dışardan harika gibi gözükse de ciddi bir yoğunluk ve yorgunluk anlamına geliyor. Öte yandan sık sık yolculuk yapmanın ince püf noktalarını da zamanla öğreniyorsunuz.

Bir yolculuğa çıkacaksanız ilk çözmek isteyeceğiniz nokta genellikle mümkün olduğunca ekonomik ulaşım ve konaklama imkanları bulmaya çalışmak olur. Bu işler için internet üzerinden hizmet veren pek çok site mevcut. ExpediaTripadvisor ve Skyscanner bunlara örnek gösterilebilir.

Bir görüşmeden çıkan sonuçlar

Bu hafta içinde Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök ile bir araya gelip verdikleri hizmetler ve iş modelleri hakkında konuşma fırsatım oldu. Açıkçası Skyscanner‘ın yetenekleri konusunda çok ilginç bir tanesi dikkatimi çekti. Kalkış noktasını seçtiğinizde herhangi bir varış noktasına gidecek tüm uçak bileti seçenekleri en ucuzundan başlayarak sıralıyor. Elbette başka hizmetleri de var. Bunlara gerek internet sitesi gerekse mobil uygulamalarından kendiniz göz atabilirsiniz.


Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök

Beni en çok şaşırtan şey ise Skyscanner‘ın diğer siteler gibi doğrudan bir bilet veya hizmet satışının olmaması oldu. Kendiniz için en uygun seçimi yaptıktan sonra ilgili linke tıkladığınızda size bu teklifi sunan seyahat acentesinin veya havayolu firmasının sitesine gidiyorsunuz. Hemen şu soruyu sordum; “Peki, nasıl gelir elde ediyorsunuz?”

İşin sırrı anlaşmalarda ve komisyonlarda gizliymiş. Siz Skyscanner sitesinden bir linke tıkladığınızda bilgisayarınızda çerez kayıtları (cookie) sayesinde satışı yapan firma nereden geldiğinizi tespit edip 28 gün sonra bunlar ait komisyonları Skyscanner’a ödüyormuş. Elbette sitelerinde yayınladıkları banner reklamlar da bir diğer gelir elde etme şekillerini oluşturuyormuş.

Bu bilgi bize ne kazandırır?

Eğer girişimci bir ruha sahip değilseniz sadece bu hizmetlerden faydalanmanın dışında pek bir şey kazandırmaz. Ancak bu tarz iş modellerini pek çok farklı alanda uygulayarak çeşitli girişim fikirleri üretebilirsiniz. Üstelik bu bilgiye sahip olmak günlük hayatta kullandığınız ürünlere bakış açınızı da değiştirebilir.

:: Sizce bu iş modeli ne kadar başarılıdır?

 

Yorum Ekleyin