Mobil işlemci sektörünün yüzde 60 civarı dilimini elinde tutan Qualcomm, sadece işlemci tarafında değil grafik işlemci ve mobil iletişim modemleriyle pek çok farklı çözümüyle düzenli olarak büyümesini sürdürüyor.
Qualcomm‘un geçmişi 2012 yılına dayanan Krait işlemci çekirdek mimarisi; Krait 200, 300, 400 ve 450 kodlarıyla gelişimini sürdürerek günümüze kadar geldi.
Krait artık eskimeye başladı
ARM Cortex A15′ten esinlenen ve Qualcomm tarafından özelleştirilen Krait çekirdeği, Snapdragon 805 işlemcisiyle en son haline büründü. Fakat yeni nesil 64 bit mimarilerin güçlenmesi, saf ARM Cortex A15 işlemci çekirdeklerinin salt çekirdek performansından geri kalması, bunu engellemek için sürekli frekans artırması, firmanın Snapdragon 810‘a geçmesi gerektiği görüşünü kuvvetlendiriyor.
2015’in ilk amiral gemileri Snapdragon 805 ile gelecek gibi
Snapdragon 805 işlemcisi, ilk çıktığından günümüze kullanıcıları pek heyecanlandırmıyor. Kullanıcılar, 64 bit desteğine sahip yeni nesil mimarili Snapdragon 810 dengi işlemciye sahip ürünlere geçmek için sabırsızlanıyor.
Fakat Qualcomm tarafında üreticileri üzecek gelişmeler var.
Snapdragon 810’daki verimlilik sorunları, işlemciyi geciktirecek
Yeni mimariye geçiş firmalar için genellikle sorunlu olur. Bu süreç de aksiliklere karşı gecikmelere gebe. Yeni nesil mimariyle farklı bir yapıya bürünecek olan Snapdragon 810, 805 gibi 2.7 GHz değerinde yüksek bir frekansa sahip olmayacak.
2 GHz civarında bir frekansın belirlendiği Snapdragon 810‘da; 4 çekirdekli ARM Cortex A57 ve 4 çekirdekli Cortex A53 çekirdekleri aynı anda çalışıyor. Yeni mimarilerle beraber doğal olarak 64 bit desteğine sahip olan Qualcomm, işlemcisini ek birimlerle de yeniliyor.
LPDDR4 destekli yeni nesil nesil RAM kontrocüsü, yeni üst seviye grafik işlemci, LTE Cat 10 desteği sunan yeni Gobi modem, yenilenen ses DAC’ı ile beraber Snapdragon 810, yepyeni bir işlemci.
Snapdragon 810’u geciktireceği söylenen sorunlar neler?
Tabi bu yenilikler, verimlilik problemleri de getiriyor. Hızı Snapdragon 805‘e göre daha düşürülmüş olsa da, 8 çekirdekli işlemcide üst seviye performans modunda ısınma sorunları görüldüğü söyleniyor. Bu ısınma sorunlarının sebebi ise, işlemcinin yüksek voltaja ihtiyaç duyuyor olması gösteriliyor.
LPDDR4 bellek kontrolcüsünün anlık olarak performans kayıpları yaşatması ve yüksek ısıya sebebiyet vermesi, yeni grafik işlemcilerin sürücü problemleri, Snapdragon 810‘un çıkışını geciktirecek gibi gözüküyor.
Hala hacimli üretime geçilmedi
Snapdragon 810 kullanan geliştirici cihazları satışa sunulmuş olsa da, üreticilere verilecek hacimli üretime başlamayan Qualcomm, işlemcileri en erken 2. çeyrek gibi temin edebilir.
Snapdragon 810 işlemcisinin gecikecek olması, Samsung haricinde kendi işlemcilerini üretemeyen üreticileri üzecek.
HTC One M9, Sony Xperia Z4, LG G4, OnePlus Two, Xiaomi Mi5 gibi pek çok modelin ya Snapdragon 805 / 808 çözümleriyle çıkacağı ya da erteleneceği söyleniyor. Çünkü Ocak – Şubat aralğında bu işlemcilerin çıkma ihtimali zor.
Qualcomm tarafında resmi açıklama gelmiş değil. Fakat üreticileri zor bir dönem bekliyor gibi.
Avantajlı Samsung olacak gibi
Galaxy Note 4’ün global sürümünde Exynos 5433 işlemcisine yer veren Samsung, Snanpdragon 805’i ciddi manada geri bırakabiliyor. Gelişmiş sürümüne Galaxy S6’da yer vererek bu süreci atlatabilecek olan Samsung, rakiplerini performans anlamında ciddi bir şekilde geride bırakabilir.
:: Qualcomm’un Snapdragon 810’u yetiştirememesi durumunda, üreticiler ne yapmalı?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}