Kaliforniya Üniversitesi’nden bilgisayar bilimleri uzmanı Sangeetha Abdu Jyothi, 100 yılda bir meydana gelen şiddetli bir güneş fırtınasının, dünyadaki teknolojiyi tamamen çökerterek internet kıyametine sürükleyebileceğini açıkladı. Abdu Jyothi, kopan fırtına nedeniyle dünyada aylarca devam edecek bir elektrik kesintisinin yaşanacağını iddia etti.
Jyothi, “Bu konuda beni meraklandıran şey, dünyadaki krizlere karşı ne kadar savunmasız olduğumuzu pandemi sürecinde görmüş olmamız. Teknoloji altyapımız büyük çapta bir Güneş fırtınasına karşı hazırlıksız” şeklinde konuştu.
Aynı durum daha önce de yaşandı!
Dünyanın manyetik kalkanı, Güneş rüzgarı olarak bilinen manyetik parçacıkların yeryüzüne zarar vermesini engelliyor. Ancak Güneş rüzgarı, 80-100 yıl arasındaki süreçe şiddetli bir fırtına yaşayabiliyor.
1859 yılında yaşana Carrington Olayı’nda Güneş’de yaşanan fırtına nedeniyle dünyadaki telgraf telleri yanmış ve iletişim zarara uğramıştı. İnsanlığın şuanda iletişim kurmaya daha bağımlı hale geldiğini söyleyen Jyothi, fiber optik kablolar, jeomanyetik olarak indüklenen akımlardan etkilenmediği için yerel ve bölgesel internet bağlantılarının hasar görmemesin mümkün olduğunu söyledi.
Denizaltı kabloları fırtınaya karşı savunmasız
Öte yandan kıtalar arasındaki denizaltından geçen internet kabloları için durum biraz daha farklı. Optik sinyalleri artırmak için tekrarlayıcılarla donatılan kablolar, jeomanyetik akımlara karşı savunmasız durumda. Jyothi, bu kablolarda meydana gelebilecek herhangi bir sorunun kıtalar arasındaki iletişimi kesebileceğini söylüyor. Kabloların tekrardan onarılmasının uzun süreceğini belirten bilim insanı, milyonların geçim kaynaklarını kaybederek dünyanın ekonomik kriz yaşayabileceğini belirtiyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}