Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

SOLOTÜRK yürekleri ağıza getirdi! Bir arıza mı yoksa gösterinin parçası mı?

Ana sayfa / Savunma Sanayi

Bu yıl Adana’da gerçekleştirilen TEKNOFEST etkinliğinde SOLOTÜRK sahneye çıktı. Her TEKNOFEST etkinliğinin olmazsa olmazları arasında sayılan SOLOTÜRK bu kez yürekleri ağıza getirdi. Peki yaşanan olayın sebebi bir arıza mıydı yoksa her şey gösterinin bir parçası mıydı? İşte konuyla ilgili detaylar…

Adana’da yapılan TEKNOFEST etkinliğinde artık olmazsa olmazlar arasında sayılan SOLOTÜRK gösteri ekibi de yerini aldı. Her zaman olduğu gibi adrenalin, heyecan ve G kuvvetlerinin had safhada olduğu gösteride ilginç bir olay yaşandı. Gösteri anında çekilen videolara da yansıyan o anlarda uçak kısa bir an için aşağı doğru dalışa geçti.

Daha sonrasında ani bir manevra yapan uçak tekrardan irtifa kazanmaya başladı. Olayı aşağıda izleyen vatandaşlar ilk etapta bu manevrayı gösterinin bir parçası sandı. Ancak SOLOTÜRK’ün gösteri yaptığı irtifalara bakıldığında bu manevranın uçakta yaşanan bir arızadan kaynaklı olabileceği ileri sürüldü. Uçakla ilgili inceleme başlatıldı.

Reklam
Reklam

Yaşanan olay sonrasında uçak İncirlik Üssü’ne güvenli iniş yaptı. Hemen ardından alanında uzman ekipler uçağı incelemeye aldılar. İlk gelen yorumlara göre uçak ters dalış esnasında kısa süreli irtifa kaybı yaşadı. Ardından tecrübeli SOLOTÜRK pilotunun büyük bir soğukkanlılık ve ustalık ile uçağı tekrardan normal irtifasına ulaştırdığı belirtildi.

Gelen bir diğer yorum ise ters kumanda sebebiyle bu durumun yaşandığı yönünde. Uçak uçuş emniyeti kuralları gereğince incelemeye alındı. Raporun hazırlanması ve sunulması bekleniyor.

Bu durum aslında aerodinamik farklar sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Şöyleki özellikle SOLOTÜRK gibi gösteri uçaklarında yaşanan bu olay aslında siz uçağın sağa gitmesini isterken sola gitmesi gibi bir tepkidir diyebiliriz.

Genellikle aşırı kanat açısı (stall) durumu ,uçağa uygulanan kaldırma kuvvetinin azalması, ters yaw (adverse yaw) durumu, uçağın sağa veya sola dönmesi durumunda kanatçıklarda (aileron) oluşan ters dönme kuvveti sebebiyle yanlama etkisi, gibi durumlarda ortaya çıkan ters kumanda etkisi en kaba tabirle uçağın söylediklerinize zıt hareketler yapması diyebiliriz.

Bu tarz durumlarda tecrübeli pilotlar uçağa gereken manevrayı yaptırmakta ve sorunu gidermektedir. Ayrıc ters kumanda teknik bir arıza durumu da değildir.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle yorumlar bölümünde paylaşmayı unutmayın. Daha fazla içerik için ShiftDelete.Net sosyal medya hesaplarını ve YouTube kanalını takip edebilirsiniz…

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam