Pek çok kaynağa göre 2010 yılından 2020’lere geldiğimiz 10 yılda yaşanan teknolojik gelişmeler önceki 30 yıldan çok daha fazla durumda. Teknolojik gelişmelerin insan hayatına getirdiği kolaylıklar her seferinde daha hızlı şekilde ilerliyor. Buna göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde hayatımıza girecek teknolojik yenilikler önceki 10 yıldan çok daha farklı ve fazla olacak diyebiliriz.
Kısa sayılabilecek bu kadarlık sürede daha birine bile alışamadan yeni teknolojilerle tanışmayı başardık. Biz de son 10 yıl önce çok farklı yaptığımız ve bugün artık büyük değişim yaşayan şeylerden bahsederek bir nostalji rüzgarı estirmek istedik. Dilerseniz başlayalım.
Sezgisel yazılımlarla video düzenleme
Bundan 10 yıl önce bir videoyu düzenlemek ve kurgulamak oldukça zaman alıcı bir işlemdi. Videoda hangi sahnelerin kullanılacağını tek tek kesmek bugün de o kadar kolay değil. Ancak sezgisel yazılımlarla videonun belli başlı ayarlarını otomatik olarak düzenlemek inanılmaz pratiklik sağlıyor.
Sezgisel yazılımlara örnek olarak Movavi Video Editor Plus yazılımını verebiliriz. Bu tip yazılımların sağladığı kolaylıkların başında sizin videoda yapacağınız işlemlere yönelik basit arayüz tasarımı ile video düzenleyici kullanımında kolaylık sağlaması olarak düşünülebilir. Videoya efekt eklemek, bunu doğru şekilde yapmak, videoya başlık atmak ve en önemlisi o videodan kullanılacak olan platforma göre render almak.
Bunlar bundan 10 yıl önce yapılması oldukça zahmetli işlemlerdi. Ancak yeni nesil video düzenleyicileri kullanarak herkes kendi evinde kendi bilgisayarını kullanarak profesyonel tarzda videolar düzenleyebilmektedir.
Streaming platformları
Yine bundan 10 sene önce istediğimiz bir filmi izlemek için o filmin muhakkak şekilde elimizde bir depolama aygıtı aracılığıyla bulunması bir zorunluluktu. Bir filmi izlemek istiyorsak ya o filmin CD’si ya da DVD’si elimizde olacaktı ya da internetten film dosyasını bularak onu indirecektik. Bunun da en kolay yapılabileceği yöntem popülerliğini o günlerde inanılmaz arttıran torrent yöntemiydi.
Ancak bu yöntemleri kullanmak o günün internet altyapısı ile inanılmaz yavaş bir şekilde gerçekleşiyordu. Limewire ve benzeri yazılımları kullananlar ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaklardır.
Ancak o günlerden bugünlere geldiğimizde farkın ne kadar büyük olduğunu o günleri yaşayanlar çok daha iyi anlayacaktır. Artık streaming platformları sayesinde internetin gücünü kullanarak dilediğimiz herhangi bir filmi ya da diziyi tek tıkla internet üstünden o filmin dosyasını doğrudan kendi cihazlarımızda depolama gibi bir zorunluluk olmadan kolayca izleyebiliyoruz.
Bildiğiniz gibi bunu dünya çapında en başarılı şekilde başlatan platformlardan biri Netflix’ti. Netflix, bu denli yaygınlaşmaya başladıktan sonra dünyanın pek çok büyük yapım şirketleri de Netflix benzeri oluşumlar kurmaya başladılar. İnsanlar bu oluşumlara ücretli bir şekilde üye oluyorlar ve tamamen legal bir şekilde istedikleri tüm dizi ve filmleri kolayca izleyebiliyorlar. Bunun 10 sene önce ucuz yapılma yöntemi illegal olarak film dosyalarını indirmekti. Nitekim bu streaming platformları işi daha ucuza daha hukuki bir boyutta halletmiş oldular.
Sosyal medya platformları
Bugünün en popüler sosyal medya platformları bundan 10 sene önce de mevcuttu. Ancak kullanım şekilleri bugünkünden kesinlikle çok farklıydı.
İnsanlar o tarihlerde yeni yeni tanıştıkları bu mecralarda uzun yıllardır görüşmedikleri arkadaşlarını buluyor ve genelde kendi lokal çevreleriyle etkileşime girmek istiyorlardı. Açıkçası o yıllarda henüz oldukça yeni olan bu sosyal medya olgusu bir yerden insanları korkutuyordu da. Zira internet gibi herkese açık bir platformda kişisel bilgilerinin yer alması insanlar için o yıllarda oldukça ürkütücü gelecek bir fikirdi.
Ancak günümüze gelindiğinde artık sosyal medya platformlarının algısı inanılmaz bir şekilde değişti. Bugün sosyal medya platformları neredeyse toplumun her kesimine hitap ediyor. Sosyal medyada varlık göstermeyen neredeyse kimse yok gibi. Her türden kullanıma hitap eden sosyal medya platformları mevcut ve pek çok kullanıcı bütün bu sosyal medya platformlarını kullanım amaçlarına göre kullanmaya devam ediyorlar. Son 10 yılın bize internet kullanımında getirdiği en önemli şeylerden biri kesinlikle sosyal medya kültürüdür.
Mobil cihazlar
Bundan 10 yıl önce sağlıklık bir internet kullanımı için kesinlikle bir masaüstü ya da dizüstü cihazının olması ve bunu kullanmanız gerekiyordu. İşte bu zorunluluğu yok eden gelişmeler mobil cihazların akıllı seviyesine gelmesi ile oldu.
Bugün artık her birimizin cebindeki telefonlar 10 sene önceki telefonlardan oldukça farklı. 10 sene öncesini hatırladığınızda dokunmatik ekrana sahip telefonların sağlıklı çalışmadığı bir dönem olduğunu bilenler bilir. İnsanlar tuşlu telefonlardan düşük internet hızlarıyla sadece “0.facebook.com” adresinden metinlerin görülebildiği bir sosyal medya deneyimini oldukça gelişmiş bulurken bugüne gelindiğinde bambaşka bir mobil cihaz kullanımının olduğunu görüyoruz.
Cebimizdeki telefonların her biri birer bilgisayarın yapabileceği işlem kapasitelerine sahip ve kullanımları oldukça basit. İş öyle bir hal aldı ki artık ufak çocuklar dahi bu telefonları ellerinden düşürmeden kullanıyorlar.
Telefonların yanı sıra tabletler de yine bu noktada önemli bir dönüm noktasını oluşturdu. Tam olarak telefon gibi kullanılmasa da sadece bir ekrandan ibaret bilgisayar olarak nitelendirilebilecek tabletler bambaşka bir internet deneyimi sunan cihazlar oldular.
Kitle fonlama platformları
Burada kuruluş olarak bahsettik ancak yeni bir deneyim olarak bugün sosyal medyanın yaygınlaşmasının bir sonucu olarak kendi sosyal medya kanallarından takipçilerini arttırarak kendi destekçilerini oluşturmak oldukça yaygın bir hale geldi.
Pek çok kitle fonlama platformu oluşturuldu ve bu platformlar üzerinden isteyen herkes kendisine fon desteği bulabiliyor. Bu şekilde seslerini doğrudan takipçilerine aracısız bir şekilde ulaştırabiliyorlar.
Bunun en çok kullanıldığı sektör ise kesinlikle medya sektörü. Patreon, gofundme ve bunların ilki olan kickstarter siteleri bu kültürü oluşturan en önemli platformlar oldular ve halen daha öyleler.
Kripto paralar
Bundan 10 sene önce henüz çok yeni olan ve hepimize keşke 10 sene önce Bitcoin alsaydık serzenişini yaşatan kripto paralar son yıllarda internet dünyasını kasıp kavuruyor desek yeridir.
10 sene önce Bitcoin ile başlayan kripto para dünyası bugün bambaşka bir boyuta evrilmiş durumda. Neredeyse 100 bin farklı kripto para, piyasada dolaşmaya başladı ve bunların her birinin kendi projelerinin olduğu söylenebilir.
Elbette bu konu bir derya deniz. Ancak kripto paralar ve blockchain teknolojisi, pek çok uzmana göre geleceğin dünyasının en önemli gelişmelerinden biri ve merkezi otorite olmadan yapılan işlemler kısa süre sonra hayatımızı toptan değiştirecek bir boyuta gelecek.
Bu ve benzeri pek çok gelişme olduğunu şimdi daha iyi hatırladınız değil mi? Benzer bir içeriği bu teknolojik gelişme hızı ile gittiğimiz müddetçe bir 5 sene sonra yazacağımızı düşünmüyor değiliz. Siz de unuttuğumuz gelişmeler varsa bizlerle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}