Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Sony Ericsson Satio İnceleme

Ana sayfa /

Symbian Vakfı’nın en önemli müttefiklerinden biri de Sony Ericsson. Firmanın son dönemdeki akıllı telefon açılımındaki önemli cihazlardan biri olan Satio, güçlü donanımsal özellikleriyle, ilk duyurulduğu günden itibaren çok konuşulmaya başlandı. Bir süre önce bazı yazılımsal hatalarıyla gündeme gelen cihaz, yayınlanan yeni firmware sayesinde, artık çok daha güçlü ve sorunsuz olarak karşımıza çıkıyor.


Satio, Nokia X6’da da kullanılan Symbian^2’ye en yakın işletim sistemini kullanıyor.

Nokia N97 ve Samsung i8910HD’de olduğu gibi Symbian^2’ye en yakın işletim sistemini kullanan cihaz, bu alanda da önemli bir rekabetin tam ortasına düşmüş durumda. Rakiplerinden güçlü donanımsal özellikleriyle sıyrılan Satio, özellikle çoklu ortam yetenekleriyle fark yaratıyor. 12 megapiksel kamera, Xenon flaş, 3.5″ rezistif dokunmatik ekran ilk etapta dikkat çeken özellikler.

Reklam
Reklam

{pagebreak::Kamera Performansı}

Kamera Performansı

Satio, fotoğraf odaklı bir telefon olma iddiasında olmasa da nitelikleri cihazı bu alana doğru itmeye yetip de artıyor bile. Zaten birçok kullanıcıyı belki de ilk etapta ciddi manada cezbeden bir özellik de Satio’nun 12 megapiksellik kamerası ve HD video kaydı özelliği. Sony tecrübesi de bu özellikle birleşince, kusursuz bir fotoğraf performansı düşünüyorsanız bu konuda kısmen hayal kırıklığı yaşamanız olası.


HSDPA ile 7.2 Mbps’e kadar indirme hızına erişebilen Satio, HSUPA ile 3.6 Mbps hızında gönderim yapabiliyor.

Yeterli ışık altında yapılan çekimlerde cihaz, detayları yakalamada makul sayılabilecek bir performansa sahip. Özellikle makro mod altında, inanılmaz sonuçlara ulaşmanız mümkün. Xenon flaşa sahip oluşu cihazın gece çekimlerinde üst düzey performans sağlaması için yeterli değil ne yazık ki. Zira son derece güçlü olan bu flaş, 8 megapiksellik Nokia N86’nın çift led flaşı ile kıyaslandığında ciddi bir hayal kırıklığı olarak karşımıza çıkıyor. Buğulanmış ve mat gece çekimleri Satio’nun en büyük eksisi. Nokia N82’nin Xenon flaşı ile kıyasladığınızdaysa Satio’nun ne derece büyük bir hayal kırıklığı olduğu ortaya çıkıyor.

HD video kaydı için de en ince detayların düşünüldüğü Satio’da bir de Led aydınlatıcı bulunuyor. Bu led, gece yapılan video kayıtları için düşünülmüş. Daha önce pek rastlamadığımız bu özellik keskin bir zekanın ürünü ve gerçekten güzel bir performans sunuyor. Video kaydının fotoğraf kalitesine nazaran daha iyi olduğu Satio, MP4 formatındaki kayıtlarda son derece başarılı. Üstelik video çözücülerin sıkıştırma performansını da çok beğendiğimizi söylemeliyiz.

{pagebreak::Tasarım}

Tasarım

Kamera koruması cihazda bütün olarak konumlandırılmış. Bu sayede, durum ışığı, lens, xenon flash gibi tüm parçalar korunmuş oluyor. Ayrıca bunun cihaza çok şık bir hava da kattığını ilk görüşte fark etmemek mümkün değil. Ancak arka kapakta kullanılan malzemeye de dikkat çekmeden geçmeyelim. Bu bölge, parmak izini aşırı derecede belli ediyor ve çok kötü bir görüntü oluşturuyor. Ancak çizilmeye karşı oldukça kaliteli olduğunu da söylemeliyiz. Bunun yanı sıra rezistif ekranda kullanılan özel kaplama sayesinde, güneş ışığı altında bile ekranın rahatça görüntülenebilmesi sağlanmış. Bu özelliği Nokia da N97 modelinde kullanmıştı.

Cihazın sol kenarında bir tuş kilidi konumlandırılmış. Bu kilit, dokunmatik ekranlı hemen her cihazda rastlanan, ekran klavyesinden farklı bir görevde değil. Hemen altına klasik bir Sony Ericsson bağlantısı, onun yanına da microSD kart yuvası eklenmiş. Bu yuvanın Sony’nın kendi geliştirdiği memory stickler ile çalışmadığını da belirtelim. Diğer kenarda ise multimedya tuşlarını görüyoruz. İlk olarak hem ses açıp kapamaya hem de kamerada yakınlaştırma fonksiyonunu yerini getirmeye yarayan, klasik bir iki yönlü tuş dikkatimizi çekiyor. Onun yanında bir Sony Ericsson klasiği olan PlayNow tuşu ve çoklu ortam butonu mevcut. Tahmin edebileceğiniz üzere deklanşör de yine bu yüzde bulunuyor.

{pagebreak::Sistem Özellikleri}

Sistem Özellikleri

Satio, i8910HD’de olduğu gibi HD kalitesinde video kaydı yapabiliyor. Samsung’un düştüğü hataya düşmeyerek çok daha güçlü bir sistem kullanan Sony Ericsson, hem kayıt hem de oynatma esnasında yüksek performans sunuyor.

256MB RAM ve OMAP3 grafik hızlandırıcıya sahip olan ürün, 600 MHZ’lık ARM Cortex A8 3430 işlemcisini kullanıyor. Ayrıca grafik çipi olarak PowerVR SGX üründeki yerini almış. Dahili yığın depolama ünitesi bulunmayan Satio, 32GB’a kadar microSD kartları çalıştırabiliyor. Ayrıca kullanıcıya sunulan sistem hafızası 128MB. Dahili depolamaya sahip olmayışı cihazın eksi bir değeri. Buna karşın yüksek ram oranı 5. Sürüm Symbian kullanan cihaza neredeyse hiç ram bellek sorunu yaşatmayacaktır.


Satio 2, 5, 9, 10 ve 12 megapiksel boyutlarında resim çekebilmeye olanak tanıyor.

Alışıldık Symbian arayüzünden daha farklı bir tasarıma sahip olan cihaz, daha çok Symbian UIQ kullanıyormuş hissi veriyor. Özel bir bekleme ekranı da cihazda yerini alan niteliklerden. Bunun yanı sıra ön yüklü widgetlar ile cihazın yazılımı son derece zengin bir hale getirilmiş. Ayrıca Satio’nun kısıtlı bir şekilde de olsa Kinetic Scrolling yeteneğine sahip olduğunu belirtelim.

{pagebreak::Detaylardaki Eksikler}

Detaylardaki Ekiskler

Her mobil cihazda olduğu gibi elbette Satio da kusursuz değil. Ancak atlanan özellikler cihazın sanki biraz aceleye mi getirilmiş sorusunun kafalarda uyanmasına sebep oluyor. Sony Ericsson’un kullandığı Xenon flaş en önemli kusur. Zira bu flaş güçlü olmasına karşın resimlerde kaliteyi fazlasıyla düşürüyor. Söylememiz gereken bir başka olumsuz husus da Symbian arayüzü konusunda. Firma tarafından fazlasıyla kişiselleştirilen bu kullanıcı ekranı, Symbian’ın kullanım kolaylığından bir hayli uzak. Yazılımsal olarak dikkat çeken bir başka olumsuz durum da flaş videoların oynatılması konusunda. Zira bir flaş videoyu oynatmak istediğinizde 256 MB RAM neredeyse tamamen meşgul ediliyor. Çıkış portları konusunda da firma son derece cimri davranmış. Standart bir Sony yuvasının dışında artık hemen her cihazda görmeye alıştığımız, 3.5mm ses yuvası ve standart bir USB portu ne yazık ki bulunmuyor.

Tüm bunların dışında dikkat çeken diğer olumsuz hususları ise şu şekilde sıralayabiliriz: Cihazda ön yüklü bir DivX veya XviD oynatıcının yer almaması, ofis belgesi düzenleyicinin bulunmaması, güçlü bir stereo hoparlörün yerine, küçük bir mono buzzerın ön yüze konumlandırılmış olması, artık bir akıllı telefon standardı haline gelen dijital pusulanın (magnetometre) yer almıyor olması.

Kullanıcılar tarafından da raporlanan küçük hatalar ve fabrika çıkışında 1000 mAh olarak belirlenen pilin yetersiz performansı, bu küçük multimedya canavarını doya doya kullanmanızı kısıtlayacak olsa da cihazın, diğer güçlü özellikleriyle Sony Ericsson’un uzun süreli suskunluğunu güçlü bir çığlığa dönüştüreceği kesin.

:: Sony Ericsson Satio hakkındaki fikirlerinizi SDN forumlarında paylaşın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam