Digital Paper, Sony’nin en yeni elektronik mürekkepli girişimi. Ürün biraz tablete biraz da e-kitap okuyucuya benziyor. Tabii büyük bir farkla. Fark ne mi? Ürünün yurt dışı etiket fiyatı tamı tamına 1.100 dolar! Parçaları aydan getirmiş olmalılar!
Ürün 13.3 inçlik ekrana sahip, ki bu kağıt boyutu ABD’de standart olarak kullanılan 215.9 mm x 279.4 mm’lik “letter” kağıt boyutuna denk düşüyor. Ülkemizde standart kağıt boyutu nasıl A4 ise Kuzey Amerika’da, Şili’de ve diğer birkaç ülkede bu kağıt boyutu standart olarak kullanılıyor.
Genel olarak not alma amacıyla kullanılmak üzere tasarlanan Digital Paper, hem parmakla hem de kalemle kullanılabilen bir dokunmatik ekrana sahip. Bu sayede dokümanları doğrudan ekran üzerinde imzalayabiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz.
Digital Paper 2.8 GB’lık depolama kapasitesine, 1600 x 1200 piksel çözünürlüğünde esnek, elektronik mürekkepli bir ekrana sahip. Ürünün depolama kapasitesi microSD kart ile arttırılabiliyor. Cihazın toplam kalınlığı 6.8 mm, yani yaklaşık 30 sayfa kağıt kadar ve cihazın kendisi iPad Air’den hafif: 358 gram. Elbette ürün, iPad Air’in tüm eğlencesinden uzak.
Peki Sony bu üründe ne yanlış yaptı?
{pagebreak::::2}
Çok yanlış var!
İlk olarak söylememiz gereken şey, yalnızca belli ülkelerde standart olarak kullanılan kağıt boyutuna göre belirlenmiş ekran boyutu. Aslına bakarsanız bu sorun, düşündüğünüzden çok daha önemli çünkü Sony bu cihazı yalnızca o pazarlarda satışa sunmuyor.
İkinci ve çok önemli bir sorun da cihazın yalnızca PDF okuyabilmesi. Eğer elinizde Word dosyaları, Excel dosyaları gibi dosyalar varsa bunları cihaza aktarmadan önce PDF’e çevirmeniz gerekiyor. Sony size gerekli programı sağlasa da kim zahmet etmek ister ki?
Ürünün yüksek fiyatını hesaba katmıyoruz bile. iPad Air ABD’de 499 dolara alınabiliyorken bu ürünün 1.100 dolarlık fiyat etiketiyle ilgi göreceği şüpheli. Sony, ürünün hedef kitlesinin avukatlar ve hukuk büroları olduğunu söylüyor.
:: Sizce Sony bu ürünü neden geliştirmiş olabilir?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}