Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Sosyal Ağları İş Hayatına Uygulayın

Ana sayfa /

Son yıllarda internet kullanıcıları sosyal ağlara büyük bir ilgi gösteriyor. Sayısı milyonları bulan üyeler bu siteler üzerinden yeni arkadaşlar buluyor ve sosyalleşiyor. Ancak birçok iş adamı sosyal ağların gerçek gücünün farkında değil.

İş bulma amaçlı tasarlanmış sosyal ağ sitesi Xing internet kullanıcılarını bu sayfaların gerçek gücünü gösterecek bir açıklamada bulundu. Site patronlar ve iş arayanların sosyal ağlarda daha başarılı olabilmesi için bazı tavsiyelerde bulundu. İşte o tavsiyeler…

{pagebreak::Hedeflerinizi tanımlayın}

Hedeflerinizi tanımlayın

İşe şirketinizin sosyal medyada yer alarak ulaşmak istediği hedefleri belirleyerek başlayın. Yeni müşteriler mi kazanmak istiyorsunuz yoksa işveren olarak imajınızı güçlendirmek mi? Kurumsal itibarınızı yönetmek ve iyileştirmek mi istiyorsunuz, yoksa müşteri sadakati sağlamak mı?

Hedef kitlenize hangi sosyal çevrede ulaşmak istiyorsunuz, iş odaklı bir ortamda mı yoksa eğlence odaklı mı? Sosyal medya, farklı hedefler için farklı platformlar sunan bir mecradır.

 

 

XING gibi iş ağları temel olarak iş ve kariyer gibi profesyonel amaçlara yönelikken, Facebook gibi ağlar kişisel paylaşım ve eğlence odaklıdır.

İzleyeceğiniz yöntemi belirleyecek olan, hedeflerinizdir. Herhangi bir plan yapmadan sosyal medya ortamına dalmak ise, rotasız bir gemi misali işinizi daha da zorlaştıracaktır.

{pagebreak::İşin içinde olun }

İşin içinde olun

Sosyal medya büyük bir fırsattır! Şirketler ve hizmet sağlayıcılar hakkında internetten bilgi edinmek günümüzün gerçeklerinden biri. Yani siz isteseniz de istemeseniz de  şirketiniz her durumda online bir varlık sergiliyor. Halihazırda süregelen bu online diyaloga katılma ya da katılmama tercihi ise elbette size ait.

Bu süreçte etkin ve verimli bir şekilde var olarak sosyal medyada yer almanın şirketinize somut faydalar sağlamasını istiyorsanız, önce şirketinizin sosyal medya yöneticisi bir kullanıcı olarak sosyal medya içinde yer almalı ve bu dünyanın dinamiklerini keşfetmelidir.

 

 

Sonrasında şirketinizin online varlığına dair “bilgi toplama” aşamasına geçin. Müşterilerinizin ve blog yazarları gibi fikir önderlerinin, karar vericilerin hangi ağlarda, bloglarda ve forumlarda bilgi alışverişinde bulunduğunu öğrenin.

Çevrenizde yer alan gerek iş, gerekse özel yaşamınızdaki arkadaşlarınızın hangi sosyal ağlara üye olduğunu öğrenerek, onlarla söz konusu ağlar üzerinden bağlantı kurun. Böylelikle hem şirketiniz için durum tespiti, hem de ilerleyen zamanlardaki aktiviteleriniz için bilgi ağınızı yaratarak iyi bir başlangıç yapmış olacaksınız.

{pagebreak::Dinleyin ve gözlemleyin}

Dinleyin ve gözlemleyin

Sosyal medya çok boyutlu bir iletişimi temsil eder. Bu sitelerde olumlu tepkilerin yanı sıra eleştiriye de maruz kalabilirsiniz.

Her koşulda, size sunulan geri bildirim şirketiniz için önemlidir. Bu durum karşısında yapıcı bir tutum takınmaya özen gösterin.

Eleştirileri ciddiye alın ve başınızı kuma gömmekten kaçının. Öte yandan sosyal medyadaki trendlerin yakın takipçisi olun.

Hangi kanallar daha güçlü şekilde algılanıyor? Yüksek düzeyde müşteri memnuniyetini hangi alanlarda yakalıyorsunuz? Yeni çıkan araçları ve gelişmeleri takip edin.

Rakiplerinizin neler yaptığını izleyin. Ama doğrudan ya da ‘bashing‘ olarak bilinen küçük düşürücü kıyaslamalardan kaçının, bunlar sosyal medya kullanıcıları tarafından iyi karşılanmaz.

{pagebreak::Özgün olun}

Özgün olun

Pazarlama dünyasının klişelerinden ve abartılarından kaçınarak kendinize özgün bir yaklaşım belirleyin. Uzman terimleri kullanmak son derece kabul edilebilir bir yaklaşımdır ve yazdıklarınıza kişisel bir ton katmak da faydalıdır.

Örneğin, bir etkinliğin ardından “Fuardan geliyorum. Yorgunum ama yepyeni fikirlerim var. gibi kişisel bir not düşebilirsiniz.

Başkalarının, hangi aracı kullandığınızı bilmesini sağlayın. Mesela Twitter‘da çeşitli kısaltmalar ile bunu sağlayabilirsiniz.  Başka bloglardaki yorumlarınızda kesinlikle sahte isim kullanmayın. Bir şekilde bu fark edilerek başınıza iş açabilir.

{pagebreak::Krize karşı soğukkanlı olun }

Krize karşı soğukkanlı olun

Dinleyen, geri bildirimlere yanıt veren bir şirket olduğunuzu göstermek için krizlerden faydalanın.

 

 

Haklı eleştirileri, hakaretten ayırın ve sadece haklı eleştirilere yanıt verin. Blogdaki açık yorumlar türünden geri bildirimlere imkân tanıyın.

Soğukkanlılığınızı koruyun ve sonsuz tartışmalara girmeyin. Şirket olarak herhangi bir bilgi ya da yanıt verdiğinizde, örneğin bir güncelleme yayınladığınızda, bunu sizi eleştirenlere de dostça ve kibar bir tavırla muhakkak bildirin.

{pagebreak::Sitelerin gücünden faydalanın}

Sitelerin gücünden faydalanın

Şirket çalışanlarınızın sosyal ağlardaki aktifliğini avantaja dönüştürün. Çalışanlarınız ve müşterileriniz, ‘Paylaş’ butonu gibi araçları kullanarak şirketinizi başkalarına önerebilir ve mesajınızın yayılmasına katkıda bulunabilir.

 

 

Çalışanlarınıza ve müşterilerinize bu olanakları sunun ancak şirketinizin içeriklerini ağ üzerinden yayınlamaları konusunda baskı yapmayın. Bu, onlarım motivasyonunu ve yazdıkları mesajların samimiyetini azaltacaktır.

{pagebreak::Çevrimiçi için ve çevrimdışı iletişim }


Çevrimiçi için ve çevrimdışı iletişim

Sosyal medya, genel şirket iletişiminizin bir parçasıdır fakat mevcut kanalların yerine geçmez, tam tersine bu kanalları tamamlar.

 

Başka mecralarda da sosyal medyaya dahil olduğunuzu göstermek için şirketinizin kurumsal sitesi ve fuar katılımlarınız gibi mevcut aktivitelerinizden faydalanabilirsiniz.

:: Sizce sosyal ağlar bir şirket için olumlu faydalar sağlayabilir mi?

Yorum Ekleyin