“Sosyal medya düzenlemesi ile neler değişecek?” sorusunun cevabı netleşmeye başladı. Kısa bir süre önce AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, bu düzenleme için bir temsilcilik modelinin tasarlandığından bahsetmişti. Temsilcilik modelinin detayları neler?
Sosyal medya düzenlemesi ile neler değişecek?
Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformların Türkiye’de resmi bir temsilcilik bulundurması zorunlu olacak. Bu kurala uymayan sosyal medya mecraları için 5 aşamalı bir yaptırım uygulaması hazırlandı.
E-tebligat sisteminin geleceğini işaret eden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, kişilik haklarının korunmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor. Buna ek olarak TBMM’ye sunulacak olan taslakta, kişilik haklarının ihlal edilmesi konusunda arama motorlarından da bilgi talep edileceğine dair maddeler bulunuyor.
Kişilik hakkı ihlali yaptığı tespit edilen sosyal mecraya 5 milyon TL idari para cezası kesilebilecek. Beş maddelik yaptırım uygulamasında reklam kısıtlaması, katlananarak artan idari para cezası, reklam yasağı ve bant genişliğinin kısıtlanması gibi yaptırımlar yer alıyor.
Taslakta yer alan bir başka kural ise 48 saat kuralı. Bu kurala göre bir kullanıcı başka bir kullanıcıdan şikayetçi olduğu takdirde ilgili sosyal medya platformu bu şikayet hakkında 2 gün içerisinde işlem yapmak zorunda.
Henüz yasalaşmayan bu sistemin bütün detaylarını ele aldığımız ilgili video aşağıda yer alıyor. Dilerseniz sizi taslak metninde yer alan resmi bilgilerin kullanıcılara neler anlattığını sade bir şekilde değerlendirdiğimiz görüntüler ile baş başa bırakalım. İyi seyirler.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}