Sosyal medyanın gücünün artması ile birlikte, Twitter, YouTube ve Instagram gibi platformlarda “fenomen” olarak isimlendirilen kişiler ortaya çıkmıştı. Firmaların büyük potansiyel gördüğü sosyal medya fenomenleri, bu süreçte belli bir ücret karşılığı firmaların reklamlarını sosyal medya mecralarında yapmaya başlamıştı. Viral olarak nitelendirebileceğimiz bu reklamlar için Maliye Bakanlığı harekete geçti.
Sosyal medya fenomenleri vergiye tabi tutulacak!
Maliye Bakanı Nabi Ağbal; sosyal medya fenomenlerinin elde ettiği gelirden vergi almak için çalışmalara başladıklarını belirtti. Peki, sosyal medya fenomenleri hangi platformlarda vergi ödeyecek?
Bakan; “Vergi kanunlarında, internet üzerinden elde edilen kazançlarla ilgili bir boşluk bulunmadığını vurgulayan Ağbal, “İster gerçek isterse sanal ortamda ticaret yapın, bugünkü kanunlarımıza göre vergi vermek zorundasınız. Bir kişi internette ister kendi sayfasına reklam alsın isterse video çekerek tweet’ler atıp oradan gelir elde etsin, bunlar eğer devamlılık arz ediyorsa ortada bir kazanç var demektir ve verginin ödenmesi gerekir. Vergi kanunlarımızda hiçbir boşluk yok, bunun adına ‘internet fenomeni’ deyin, ne derseniz deyin, ‘Bir şeyler yapıyorum da arada para kazanıyorum’ diyorsa her para kazanan nereden kazanırsa kazansın vergisini ödeyecek.” ifadelerini kullandı.
Bakan Naci Ağbal, Gelir İdaresi Başkanlığı‘nın e-ticaret platformları için de tüm internet sitelerini taradıklarını belirtti. Ayrıca Risk Analiz Merkezi’nde internet siteleri üzerinden yürütülen ticaretin izlenmesi için özel bir birimin kurulacağının altını çizdi. Önümüzdeki aylarda çıkacak olan yasa ile artık sosyal medya fenomenleri de elde ettiği gelirin vergisini ödemek zorunda kalacak.
Instagram gibi çeşitli mecralarda satış yapan kuruluşlardan da bu bağlamda vergi alınmaya başlanacak.
:: Türkiye’deki vergiler hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}