Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Sn. Avni Dilber, düzenlenen “Dijital Reklam Mevzuatı Eğitimi”nde yaptığı açıklamada, sosyal medya ve internet kullanımının Türkiye’de hızla yaygınlaştığını ve bu durumun beraberinde yeni yasal düzenlemeleri zorunlu kıldığını belirtti.
Geleneksel medyaya yapılan yatırımların hızla azaldığı ve dijital mecralara kaydığı vurgulanırken, Türkiye’de sosyal medya kullanımının nüfusun yüzde 67’sine, internet kullanımının ise yüzde 86.5’ine ulaştığı ifade edildi.
Bu artan kullanım oranlarının, beraberinde yeni düzenlemeleri ve sektör temsilcileriyle daha sık bir araya gelme ihtiyacını doğurduğu, dijital reklamcılık alanındaki yasal düzenleme ve uygulama eksikliğinin giderilmesinin ise öncelikli hedefler arasında yer aldığı belirtildi.
Açıklamada, Reklam Kurulu’nun hiçbir zaman sektörün sopası olmadığı, asıl amacın vatandaşın hak ve hukukunu korumak olduğu vurgulandı. Dijital dünyadaki karmaşık ticari yapı içinde firmaların ürünlerini öne çıkarmak için sosyal medyayı yoğun bir şekilde kullandığı ve bunun da gizli reklam ihlallerini artırdığı belirtildi. Geleneksel medya ve sosyal medya arasındaki ceza farkının, yatırımcılar ve reklam verenler tarafından dikkate alınması gereken bir makas değişikliği olduğu vurgulandı.
Reklam Kurulu’nun sosyal medyada gizli reklam ihlallerini tespit etmek için yapay zeka teknolojisini kullandığı ve 2022’de başlatılan bu proje sayesinde %57 olan ihlal oranının %11’e düşürüldüğü açıklandı. 2023 yılında Reklam Kurulu’na yapılan şikayet başvurusu sayısının 23 bin civarında olduğu, ancak bu şikayetlerin büyük bir kısmının incelemeye değer bulunmadığı belirtildi.
Sadece somut delillerle desteklenen vakaların ele alındığı, şikayet üzerine değil, resen inceleme başlatılarak tüm sektörü kapsayacak şekilde hareket edildiği vurgulandı. Dijital reklamcılık alanını düzenleyen 6698 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nin yanı sıra, sektör temsilcilerine yol gösterecek bir “Kılavuz” hazırlandığı duyuruldu.
2021’de yayımlanan bu kılavuzun, sektör tarafından dikkatle incelenmesi gerektiği belirtildi. Sosyal medya fenomenleri ve influencer marketing alanında yaşanan ihlallerin de takip edildiği, bu alanda da denetimlerin sıkılaştırılacağı ve Reklam Kurulu tarafından belirlenen kurallara uymayanlara cezai işlem uygulanacağı vurgulandı.
Mevzuatın sektörü korkutmak için değil, bilinçlendirmek ve doğru yönlendirmek için olduğu vurgulanırken, “İşi doğru yapmak isteyenlere rehber” niteliğindeki mevzuatın, sektörün talepleri doğrultusunda sürekli güncellendiği belirtildi. Reklam Kurulu’nun her zaman iletişime açık olduğu ve sektör temsilcilerinin sorularını yanıtlamaya hazır olduğu, kurumsal iletişimin önemine de dikkat çekildi.
Yapılan açıklamada, yeni düzenlemeyle birlikte sosyal medyada gizli reklam cezasının 6 milyon TL’ye kadar çıkabileceği duyuruldu. Fakat uzlaşma yolunun da açık olduğu, iyi niyetli ve iş birliğine açık firmalara ceza indirimi ve taksitlendirme gibi kolaylıklar sağlanacağı da aktarıldı. Reklam Kurulu, ihlal oranının düşürülmesi için sektör temsilcilerinin bilinçlendirilmesi ve Reklam Kurulu ile iş birliği yapmasının büyük önem taşıdığını bir kez daha vurguladı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}