Sosyal medyadaki trol hesaplar birçoğumuzun canını sıkıyor. Anonimliğin arkasına sığınan bir grup insan, dijital platformlarda karşıt görüşlü kişileri taciz ediyor. Ancak bu tür hesapların gün geçtikçe artması ve daha fazla insanın siber zorbalığa maruz kalması nedeniyle önlemler alınmaya başlandı. Bir örnek haftasonu açıklama yapan Avustralya hükûmetinden geldi.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, önemli açıklamalar yaptı. Morrison, sosyal medyaya yönelik bir yasa çıkaracaklarını duyurdu. İşte kapsamı…
Avustralya, sosyal medya yasası ile trol avına çıkacak!
Başbakan Scott Morrison Pazar günü yaptığı açıklamada, söz konusu yasanın kapsamına değindi. Çevrim içi trollerin maskesini düşürmek için yasa çıkaracağını açıkladı. Bununla birlikte, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya devlerinin bu tür hesapların ayrıntılı bilgilerini vermekle yükümlü olacağını belirtti.
Sosyal medya platformlarındaki trol profiller herkes için bir sorun haline geldi. Ancak bu konu hakkında artık bir adım atmak zorunda hisseden Avustralya hükûmeti, bunun önüne geçmeye çalışacak. Scott Morrison, yasanın Avustralyalıları çevrim içi taciz ve zorbalıktan koruyacağını söyledi.
Morrison gazetecilere verdiği demeçte, “Çevrim içi dünya botların, bağnazların, trollerin ve diğerlerinin anonim olarak dolaşıp insanlara zarar verebileceği, onları taciz edebileceği, zorbalık edebileceği ve kızdırabileceği vahşi bir batı olmamalı. Gerçek dünyada bu mümkün değil ve dijital dünyada da olmayacak.” dedi.
Morrison, açıklamasının devamında ise şöyle dedi: “Dijital platformlar, bu içeriğin kaldırılmasını sağlamak için uygun süreçlere sahip olmalıdır. Bu mecraları onlar oluşturdu ve güvenli hale getirmeleri gerekiyor. Yapmazlarsa bunun gibi kanunlar getireceğiz.”
Yeni yasa, bir şikayet mekanizması sunacak. Böylece sosyal medyada karalandığını, zorbalığa uğradığını veya saldırıya uğradığını iddia edenler platformdan materyali kaldırmasını talep edecek. Ayrıca içeriğin geri çekilmemesi halinde mahkeme, sosyal medya platformunu yorum yapanın ayrıntılarını vermeye zorlayabilecek.
Başsavcı Michaelia Cash, yasanın 2022 yılı başlarında meclise sunulacağını açıkladı. Yasa, sosyal medya platformlarının Avustralya merkezli atanmış bir kuruluşa sahip olmasını talep edecek. Benzer bir yasa ülkemizde de tartışma konusu oldu.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}