Sosyal medyada bu hafta #6 videomuzda; Facebook, Instagram, Twitter ve diğer sosyal ağlara gelen yeniliklerle birlikte öne çıkan olayları konu ediniyoruz. Bakalım bu hafta sosyal medyada neler olmuş?
Sosyal medyada bu hafta #6
Fatih Terim, Galatasaray’a dönüşüyle Twitter’da rekor kırdı!
Fatih Terim uzun zaman sonra bir kez daha Galatasaray‘a döndü ve Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla rekor kırdı. Galatasaray ile anlaşan tecrübeli teknik adam “Nerede kalmıştık?” diye attığı tweet’le bir anda sosyal medyanın gündemine oturdu.
Galatasaray’da 4. dönemine başlayacak olan Terim’in attığı tweet Türkiye’de en çok etkileşim alan paylaşım oldu. Bugün resmi olarak imzayı atacak olan teknik adam, bu tweet’iyle hem taraftarlarını sevince boğdu, hem de sosyal medyayı salladı.
Bu tweet, 150 binin üzerinde re-tweet ve 239 bine yakın beğeni alan paylaşım sosyal medya rekoru kırdı. Galatasaray’ın resmi hesabıysa bu paylaşıma attığı cevapla rekoru genişletti:
Facebook izinsiz fotoğraf paylaşımının önüne geçiyor!
Sosyal medya devi Facebook yüz tanıma teknolojisini bir ileri boyuta taşıdığını duyurdu. Yeni gelen özellikle platformda izinsiz fotoğraf paylaşımının önüne geçilmek isteniyor
Platformun uzun bir süredir kullanımda olan yüz tanıma teknolojisi bugün yapılan duyuru ile farklı bir boyuta taşındı.Yapay zeka sayesinde şu ana kadar paylaştığınız fotoğraflarda yer alan kişileri tanıyarak onları etiketlemek isteyip istemediğinizi soran Facebook, hayata soktuğu yeni özelliği sayesinde siz o kişiyi etiketlemeseniz bile söz konusu kişiye fotoğrafının paylaşıldığı bilgisini verecek
Böylelikle izinsiz fotoğraf paylaşımının önüne geçmek isteyen sosyal medya devi, yeni özelliğinin beraberinde tartışmaları da getirdi. Elbette bu özelliği sizin isteğiniz doğrultusunda kullanıma açan Facebook, basit bir buton ile aktif veya pasif duruma alınabileceğini söylüyor. Esasında oldukça masum bir amaç için hayata geçirilen bu özellik birçok kesimi de ciddi derecede endişelendirmiş durumda. Zira bu özelliğin kullanılmasına izin verirseniz en önemli kimliğinizi yani yüzünüzü kendi isteğinizle başkalarının kullanmasına izin vermiş oluyorsunuz. Bu senaryonun ne kadar kötü olabileceği ise sizin yaratıcılığınıza kalmış durumda.
Söz konusu durum birçok Avrupa ülkesinde mahkemelere taşınarak platformun yüz tanıma teknolojisini ülkelerinde kullanılmasının yasaklanmasıyla sonuçlanmış durumda. Böylece kimliğimizin en önemli parçası olan yüzümüzü teknoloji şirketlerine satmanın önüne geçmiş durumdalar.
Sosyal medya istatistikleri bu yıl nasıl?
Sosyal medya istatistikleri, bu yıl We Are Social ve Hootsuite’in yayınladığı Digital in 2017 Global Overview raporuna göre sosyal medya kullanımına yönelik dikkat çekici bilgiler içeriyor.Rapora göre günümüzde 2.8 milyar kişi sosyal medya kullanmakta ve bunun büyük bir kısmı hesaplarına mobil cihazlardan üzerinden girmekte.Orta Doğu, bu yıl sosyal medya büyüme sıralamasında en üst sırada yer aldığı görülüyor. Avrupa’daki sosyal medya istatistiklerine baktığımızda, %11 artış oldu ve bölgede 340 milyon kişi, her ay mobil cihazlarla sosyal medya kullanıyor.
Bu sayı dünya nüfusunun üçte birini kapsarken, geçtiğimiz yıl dünya genelinde yaklaşık 482 milyon yeni kullanıcı sosyal medya kullanmaya başladı. Ayrıca dünya genelinde 1.61 milyar kişi e-ticaret işi ile uğraşıyor.Peki, bu rapora göre sosyal medya kullanımında Türkiye’nin konumu nedir?
Sosyal medya istatistikleri raporuna göre Türkiye’de yaklaşık 71 milyon mobil kullanıcı sayısı bulunmakta ve bunun 42 milyonu sosyal medyaya akıllı telefon üzerinden girmektedir. En çok girilen sosyal medyalara baktığımızda facebook birinci sırada gelmektedir.
İkinci sırada Instagram ve üçüncü sırada Twitter bulunmakta. Kullanıcılar ortalama 3 saat sosyal medya kullanıyor ve en çok 24-34 yaş arası kişiler kullanıyor.
Beşiktaş taraftarı flörtleşmeyi seviyor!
Online tanışma uygulaması Happn, Türkiye’nin en “flörtöz” taraftar grubunu belirledi. Türkiye’nin dört büyük futbol takımının kendi sahalarında oynadıkları maçlardaki verilere göre, stadyumda uygulama üzerinden birbirlerini karşılıklı beğenen taraftar grubu Beşiktaşlılar oldu.
Happn, ligin ilk 10 haftasında dört büyük takımın kendi sahalarında oynadıkları maçlarda taraftarların uygulama içi etkileşimlerini araştırdı. Buna göre; en çok “Crush” olan, yani uygulama üzerinden birbirlerini karşılıklı beğenen taraftar grubu Beşiktaşlılar oldu. Listede ikinci sırayı Galatasaray taraftarı alırken, Fenerbahçe üçüncü, Trabzonspor taraftarı ise dördüncü sırada yer aldı.
Araştırmadan çıkan bir diğer sonuç da; Beşiktaş taraftarı hariç tutulduğunda, Galatasaray taraftarının flört konusunda Fenerbahçelilere göre daha şanslı olduğunun anlaşılması oldu. Fenerbahçeli taraftarların zaman tünelinde daha fazla kişi olmasına rağmen, Galatarasaylı taraftarlara göre daha az sayıda kişiyle birbirlerini karşılıklı beğendiler.En çok flört eden taraftar grubu sıralaması ise şu şekilde oldu:
1) Beşiktaş taraftarı
2) Galatasaray taraftarı
3) Fenerbahçe taraftarı
4) Trabzonspor taraftarı
{{user}} {{datetime}}
{{text}}