Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Sosyal Medyanın Eğitim Alanındaki Rolü Ne?

Ana sayfa /

Artık internet denildiğinde birçok kişinin aklına Facebook, Twitter başta olmak üzere sosyal ağlar geliyor. Kolay iletişimin yanısıra gündemi de takip edebilmeyi sağlayan servisler, ek olarak arkadaş çevrenizle paylaşımlarda bulunmanıza imkan vererek adeta sanal sosyalliğin kapısını aralıyor.

Üstelik hedef kitleyle direkt iletişime geçme şansı yaratan platformlar bu sayede birçok işletmenin de dikkatini çekmeyi başardı. Ülkemizde de markaların aktif olarak kullandığı sosyal ağların bir sonraki durağı ise eğitim alanı oldu.

Reklam
Reklam

Özellikle yurtdışındaki üniversitelere sıçrayan sosyal medya kullanımı Türkiye’de de giredek yaygınlaşıyor. Peki sosyal ağlar, üniversite ve öğrenci arasında nasıl bir bağ kuruyor ve ne derece etkili merak ediyor musunuz? Öyleyse gelin verilerle birlikte inceleyelim.

{pagebreak::Kullanım Oranlarında Son Durum}

Kullanım Oranlarında Son Durum

Student Advisor ve Massachusetts Dartmouth Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonuçları oldukça ilginç. Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube ve blog’larda yapılan araştırmaya göre sosyal medya devrimi 2008-2009 yılından sonra yaşanmış.

Mikro blog Twitter, 2008 yılının sonuna doğru atağa geçerek %0 olan kullanım oranını oldukça yüksek bir ivmeyle %59’a, 2011’yılında ise %84‘e taşımış.

Twitter’a göre daha iyi durumda olan Facebook ise %61’lik kullanım oranını geçtiğimiz yıl %98 gibi rekor sayılabilecek bir seviyeye taşımış. Bu da gösteriyor ki, kategorinin en gözde ve aktif olarak kullanılan servisi Facebook.

Bir diğer önemli ilerlemeye imza atan isim ise LinkedIn. %16’lık kullanım oranını 2011 yılıyla %47’ye taşıyan servis daha çok akademisyenlerin uğrak yeri oldu.

Blog ve mesaj panolarının kulanımı ise neredeyse hiç değişmemiş. Kullanıcılarına blog vasıtasıyla ulaşanların oranı ortalama %46, mesaj panolarının ise %37.

{pagebreak::Hangi Amaçla Kullanılıyor?}

Hangi Amaçla Kullanılıyor?

Sosyal medyanın kullanıcılara olan etkisi iki kola ayrılıyor. Bunlar öğrenci ve akademisyen cephesi. Özellikle üniversite bünyesindeki duyurular artık Twitter üzerinden yapılıyor. Öğrenciler için gerekli döküman ve materyaller ise blog veya topluluk sitelerinden yayınlanıyor.

Üniversiteler, gerek marka değeri gerek yeni öğrencilere ulaşmak için logo, maskot gibi öğelere ve okul hakkındaki gelişmelerin anında yayınlanmasına önem veriyorlar.

Öğrenci çekmek amacıyla kurumun 360 derece sanal turu, ücretsiz ders dökümanları gibi paylaşımlar Facebook üzerinden yapılıyor.

Akademisyenler ise diğer meslektaşlarıyla ortak ağlarda buluşup bilgi paylaşımı ve sektör hakkındaki gelişmeleri takip edebiliyorlar.

Ortak Potada Eriyorlar

Bahsi geçen kullanım amaç ve şekilleri ise son adımda birleşerek öğrenci üniversite kaynaşmasını sağlıyor. Okullar, düzenledikleri etkinliklerle daha fazla öğrencinin dikkatini çekerek yapılan aktiviteler hakkında geri bildireim de alabiliyorlar.

Ayrıca ortak organizasyonlar sayesinde daha sosyal bir ortam sağlanıp, mezunlar buluşması ile bağların kopmaması sağlanıyor.

{pagebreak::Sosyal Ağlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler}

Sosyal Ağlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm bu paylaşım ve kaynaşma ortamında özellikle eğitim kurumlarının dikkat edilmesi gereken konular var.

Örneğin sosyal ağlardaki hesaplar mutllaka işi bilen, internet ve gündemin yakın takipçisi, konuştuğu dili iyi kullanan kişilerce yönetilmeli. Aksi halde öğrencilerin gelişmeleri dikkate alma oranı da doğru orantılı azalıyor.

Sayfaların tasarımları da öğrencilerin dikkat ettiği diğer bir nokta. Düzenli ve ek uygulamalarla zenginleştirilen profiller, hem görsel hem de kullanım kolaylığı ile önemli etkenlerden.

Üstelik uygun bir taramayla bünyesindeki öğrencileri bulup sosyal ağlarda ekleyen eğitim kurumları sanal dünyada bir adım öne geçiyor.

En Başarılı Üniversiteler

Sosyal ağları en etkili kullanan, öğrenci ve adaylarına büyük ilgi gösteren, gelişmeleri anında ve aksatmadan giren isimlerde yurtdışı üniversitelerin egemenliği var.

Buna göre sosyal medyanın en başarılıları sırasıyla Johns Hopkins, Harvard ve Notre Dame.

Umuyoruz ki ülkemiz eğitim kurumları da sosyal ağlara olan ilgilerini her geçen gün arttırarak günümüz iletişiminde önemli bir yer edilnebilirler.

:: Öğrencisi olduğunuz okul sosyal ağları ne derece etkin kullanıyor? Konu hakkındaki görüşlerinizi bizimle paylaşın.


 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam