ABD merkezli SpaceX şirketi, şimdiye kadar yapılmış en büyük roket parçalarını üst üste monte etti. Milyarder iş insanı Elon Musk‘ın şirketi, uzay taşımacılığı için emin adımlarla ilerliyor. Şirket, Starship (BFR programı) ismini verdiği tamamen yeniden kullanılabilir fırlatma araçları üretiyor. Starshipler Dünya yörüngesine, Ay’a ve Mars’a kargo ve insanlı görevlerde yardımcı olacak. Bunun dışında şirketin, Starlink isimli uydu İnterneti erişimi sağlamak üzere geliştirdiği uydu takımyıldızı da var.
SpaceX’in geliştirdiği ürünler ve teknolojiler elbette bu kadar değil.
SpaceX roketi iki ana parçadan oluşuyor
Gelelim konumuza… SpaceX’in geliştirdiği şimdiye kadarki en büyük roketin iki ana parçası bulunuyor. Starship adlı bir üst safhası ve Super Heavy isimli bir güçlendiricisi var. Firmanın Boca Chica, Teksas’taki Starbase Ar-Ge tesisinde bu iki ana parçayı mühendisler birbirine bağladı.
Yaklaşık 120 metre yüksekliğe sahip SpaceX roketi, önceki tüm fırlatma sistemlerini gölgede bırakıyor. Üstelik bu araç havalandığında, insanları Ay’a gönderen araçların yaklaşık iki katı itme gücü sağlayacak. Apollo misyonunun ünlü Satürn V roketlerindeki ana motorlar, tabandan yaklaşık 35 meganewton güç sağlıyordu. Yeni SpaceX Super Heavy güçlendirici ise yaklaşık 70 meganewtona ulaşacak.
İki parçayı birleştirmek için devasa bir vinç gerekliydi. Mühendisler vincin yardımıyla parçaları nihayetinde birleştirmeyi başardı. Şimdiye kadarki en büyük roket özelliği olma yolunda ilerleyen araç, SpaceX’in açılış uçuşuna hazırlanıyor. Şimdi, önünde haftalarca, aylarca süren test aşamaları duruyor.
Güçlendirici Starship’i Dünya yörüngesinde bir kez dolaşmak için uzaya fırlatacak. Pasifik’teki Hawai adalarının açıklarındaki sulara bir iniş ile sona erecek. Super Heavy ise Meksika Körfezi‘ne iniş yapacak. Nihayetinde SpaceX, gelecekteki araçların her iki parçasının yeniden kullanılabilmesi için karada veya deniz platformlarında kontrollü inişler yapmasını istiyor.
NASA, bu on yılda astronotları Ay’ın güney kutbunun yakınına indirebilecek Starship üst seviyesinin bir versiyonunu üretmek için zaten SpaceX ile bir anlaşma yaptı. Spacex, geliştirdiği bu roketi ise yakın zamanda fırlatmayı istiyor.
Cuma günü (dün) parçaları birleştirilen bölümler, BN4 (Super Heavy güçlendirici) ve Ship 20 (Starship üst aşaması) olarak kodlandı. Araç, Federal Havacılık İdaresinden (FAA) bir lisans alana kadar fırlatılmayacak. Devlet kurumu şu anda çevresel inceleme yürütüyor. Yani, ilk yörünge turu henüz biraz uzakta. Ancak Musk, bunun yıl sonundan çok önce gerçekleşeceğini düşünüyor.
Halen faaliyette olan en güçlü roket, yine SpaceX‘in geliştirdiği Falcon Heavy. Bu araç, fırlatma sırasında 23 meganewton itme gücü üretiyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}