Bir dönem satın alacağımız ekran kartları çok önemliydi. Çünkü kartı satın alırken ödediğimiz para, direk olarak oynanabilir ve oynanamaz FPS olarak geri dönüyordu. Şu sıralar işler biraz daha farklı ama…
Konsolların grafiklerinin doyuma ulaşmış olması sebebiyle oyun yapımcıları, PC’ye oyunlarını çok iyi bir grafik kalitesine sahip olacak şekilde hazırlamıyorlar. Hal böyle olunca, ekran kartlarının bir kısmı da “gereksiz güçlü” diyebileceğimiz bir konumda oluyor.
Bu açıdan baktığımızda, orta seviye kartlar daha mantıklı bir tercih haline geliyor. Sparkle’ın GTX 560 Ti DF modeli de, bahsettiğimiz orta seviyeye hitap eden bir ekran kartı. Şimdi bu kartı biraz yakından tanıyalım.
{pagebreak::2}
Karta şöyle bir baktığımızda, ilk olarak gözümüze 2 tane fan bulunduğu çarpıyor. Kartın üzerinde iki tane ayrı fan bulunması, bu fanların daha az devirde çalışması anlamına geliyor.
Her ne kadar fan sayısı 2 olsa da, daha düşük devirde çalışmaları sebebiyle daha az gürültüye sebep oluyorlar. Kartın iç tarafından, 2 tane kalın ısı borusu geçiyor. Bu borular, soğucunun içerisinde yer alan metal yapraklara gelen serinliğin GPU üzerine ulaşmasını sağlıyor.
Bunun dışında, güç girişlerinin uç tarafa konumlandırıldığını görüyoruz. HD 6990 veya GTX 590 gibi uzun yapıdaki kartlarda bu büyük bir sorun haline gelebiliyor olsa da, Sparkle GTX 560 Ti DF modeli biraz daha ufak olduğu için herhangi bir sorun yaratmıyor.
{pagebreak::3}
Kartın arka tarafı, hem şık görünmesi hem de daha sağlam olması amaçlanarak metal ile kaplanmış. Böylece Sparkle GTX 560 Ti DF modeli, minik bir kutu gibi bir hal almış 🙂
Arka panele göz attığımızda ise 1 tane mini HDMI ile 2 tane DVI çıkışıyla karşılaşıyoruz. Nvidia kartlarda mini HDMI portu kullanılıyor olması çok hoşuma gitmiyor olsa da, yine de çeviriciler sayesinde herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz.
{pagebreak::4}
Gelelim kartın teknik özelliklerine… Üzerindeki çift fanlı soğutucunun hakkını veren GTX 560 Ti DF, doğuştan hızı aşırılmış bir şekilde sunuluyor.
GPU hızı 823’ten 950 MHz’e ulaştırılmışken, bellekler 600 MHz’lik bir sıçrayış ile 4008’den 4602’ye yükseltilmiş. 384 paralel işlemciye sahip olan GPU, 256 bit bellek veriyolu üzerinde 1 GB GDDR5 bellek taşıyor.
Şimdi bakalım kart nasıl bir performans göstermiş…
{pagebreak::5}
Test Sistemi
İşlemci: Intel Core i5 2500K @ 4.2 GHz
İşlemci soğutucusu: Cooler Master V6 GT
RAM: Kingston 2 GB 1333 MHz x 2
Anakart: Asus P8P67 Pro
Kasa: Cooler Master Cosmos
{pagebreak::Test 1}
{GRAPH::1299}
{GRAPH::1300}
Ekran kartı testlerinin olmazsa olmazı, 3DMark Vantage… Gerçi bunun da vakti yavaş yavaş doluyor.
{pagebreak::Test 2}
{GRAPH::1301}
3DMark 11, DirectX 11 desteğini de arkasına alarak hırpalıyor kartları.
{pagebreak::Test 3}
{GRAPH::1302}
{GRAPH::1303}
Unigine Heaven testleri, Tessellation efektini dibine kadar kullanan, harika bir benchmark. Sırf eğlence amaçlı bile kurulup, sağ sol izlenebilir.
{pagebreak::Test 4}
{GRAPH::1304}
{GRAPH::1306}
Resident Evil 5, efektleri ile grafiklerinin hoş görünmesine olanak sağlıyor. UT 3 ise, zamana meydan okuyan kaplamaları ile hala dikkat çekiyor.
{pagebreak::Teknik Özellikler}
Sparkle GTX 560 Ti DF
Ekran Kartı
GPU: GeForce GTX 560 Ti
GPU hızı: 950 MHz
Paralel işlemci sayısı: 384
Bellek tipi: GDDR5
Bellek miktarı: 1 GB
Bellek veriyolu: 256 bit
Bellek hızı: 4602 MHz
Çıkışlar: 2 tane DVI, 1 tane mini HDMI
Bilgi için: Sparkle
:: Şu sıralar bir ekran kartı alacak olsanız, hangi segmente yönelirsiniz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}