Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

SSD Bilmecesini Çözüyoruz

Ana sayfa /

Depolama çözümlerinin geleceğine baktığımızda SSD‘leri görüyoruz. Her ne kadar şu an için sabit diskler (HDD) tüm bilgisayarlarda kullanılıyor olsa da bu cihazların dezavantajları, yakın gelecekte SSD‘lerin onların yerini almasını doğal kılıyor.

İçinde hareketli parça barındırmayan SSD‘ler bu özellikleri sayesinde hem daha dayanıklı oluyor, hem daha az güç harcıyor, hem de sessiz çalışıyorlar.

Reklam
Reklam

İçlerinde Corsair’in modellerinin de olduğu çok sayıda SSD bulunuyor

Avantajları Neler?

SSD’lerin en büyük avantajı ise hız konusunda. DRAM tabanlı belleklere sahip olan SSD‘lerde okuma ve yazma hızları standart sabit disklere göre çok daha yüksek seviyede.

Bu kadar çok avantajı olan SSD‘lerin piyasada çok farklı modelleri bulunuyor. Bir SSD almak istediğinizde hangi modeli seçeceğinize karar veremiyorsanız, size yardım eli uzatıyoruz.

{pagebreak::Kapasite}

Kapasite

Alacağınız SSD‘nin kapasitesine karar vermeden önce cihazı ne amaçla kullanacağınızı iyi belirlemelisiniz.

SSD‘lerin asıl avantajı hız olduğundan, bu cihazlar genelde ya işletim sistemi kurulması ya da sık kullanılan programların bulunması için kullanılıyor.

Eğer SSD‘nizi bu amaçla kullanacaksanız en az 32 GB‘lık bir model işinizi görecektir. SSD üzerine kurduğunuz işletim sisteminin çok daha hızlı açıldığını, SSD‘de bulunan programların da daha iyi performans gösterdiğini göreceksiniz.

Corsair P3 serisinin bu üyesi 128 GB kapasiteye sahip

Yedek Depolama İçin

SSD’yi yedek depolama olarak kullanmak istiyorsanız, örneğin film ve müzik arşivinizin bir kısmını SSD’de saklamayı düşünüyorsanız o zaman 128 GB ve 256 GB‘lık modelleri tercih edebilirsiniz.

{pagebreak::Taşınabilirlik ve Bağlantılar}

Taşınabilirlik ve Bağlantılar

Aynı sabit diskler gibi SSD‘lerin de taşınabilir harici modelleri bulunuyor. Boyutlarına bakıldığında da SSD‘lerin harici olarak da rahatça kullanılabileceği düşünülebilir fakat bu şekilde kullanmak istediğinizde bağlantı arayüzleri öne çıkıyor.

Piyasadaki SSD’lerin tamamı SATA arayüzünü kullanıyor. SATA arayüzü daha çok kasa içinde kullanıldığı için sadece bu arayüzün bulunduğu modeller harici kullanım için uygun değil.

Corsair Force GT serisi 500 MB/sn’yi aşan okuma ve yazma hızlarına sahip

Hangi Bağlantı?

Bu yüzden, eğer harici olarak kullanabileceğiniz bir model alıyorsanız, bunun için özel olarak tasarlanmış, üzerinde eSATA ya da USB bağlantısı olan bir SSD‘yi almalısınız. USB arayüzünün SATA kadar performanslı olmadığını da hatırlatalım.

{pagebreak::Hız ve Performans}

Hız ve Performans

SSD‘lerin standart sabit disklere göre en büyük avantajlarından biri sundukları hız. Piyasada okuma ve yazma hızı 250 MB/sn‘nin bile üzerinde olan SSD modelleri bulunuyor.

Her zaman için yüksek hızlı olan modelleri tavsiye edebiliriz fakat hız arttıkça fiyatların da ona göre arttığını akıldan çıkarmamak gerek.

SSD’lerin performansını etkileyen en önemli bileşen ise cihazın içindeki kontrol yongası ya da diğer adıyla SSD işlemcisi.

Corsair Force serisinde Sandforce 1222 yongası bulunuyor

Sandforce Yongası

Bu alanda en çok öne çıkan isim ise Sandforce oluyor. Yüksek performanslı bir SSD arıyorsanız Sandforce yongalarının üst seviye modellerine sahip SSD‘leri tercih etmelisiniz.

Sabit disklerde olduğu gibi SSD‘lerde de ön bellek bulunuyor. Burada da daha yüksek ön bellek, daha iyi performans anlamına geldiğinden, eğer arada çok büyük fiyat farkı yoksa daha fazla ön belleği olan modelleri tercih edebilirsiniz.

:: Yakın zamanda bir SSD almayı düşünüyor musunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam