Yeni bir masaüstü bilgisayar veya dizüstü bilgisayar satın almak istiyorsanız veya mevcut depolama hafızanızı yükseltmek istiyorsanız; araştırmanızda HDD ve SSD sabit sürücülerle karşılaşacaksınız. Bu yazımızda sizlere SSD vs HDD: Hangi depolama cihazını seçmelisiniz? Hakkında bilgi vereceğiz.
SSD vs HDD: Hangi depolama cihazını seçmelisiniz?
HDD Nedir?
HDD, Sabit Disk Sürücüsü anlamına gelmektedir. HDD’lerin depolama kapasitesi yıllar içinde artmış ve boyutları küçülmüştür. HDD bir işletim sistemini, uygulamaları ve dosyaları, verileri dairesel bir diskle depolamaktadır.
Masaüstü bilgisayarınızda veya dizüstü bilgisayarınızda bir HDD varsa, birden fazla uygulama yüklerken diskin içindeki milin döndüğünü muhtemelen duyabilirsiniz. Yeni nesil HDD, bir bilgisayarın ana kartına bağlanmak için bir SATA bağlantısı kullanır ve en son SATA III bağlantısı, bir HDD için mevcut olan en hızlı veri aktarımını sağlar.
SSD Nedir?
Katı hal sürücüsü (SSD), HDD teknolojisinden daha yenidir. HDD’lerin aksine, SSD’ler hareketli parça içermemektedir ve bunun yerine NAND flash bellek kullanmaktadır. İlk piyasaya sürüldüklerinde SSD’ler, depolama kapasitesi açısından HDD’lere ayak uydurmakta zorlanmıştı.
Bununla birlikte, SSD’de daha fazla NAND bellek yongası bulunduğundan, SSD’ler HDD’lerle rekabet edebilir. Modern HDD’lere benzer şekilde, SSD’ler SATA III bağlantı noktaları ile birlikte gelmektedir. Böylece bir HDD‘yi kolayca değiştirebilirler ve genellikle fiziksel boyut olarak daha küçüktürler. SATA III’ün maksimum veri çıkışı 600 MB/sn‘dir.
Masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar artık tipik olarak SSD’lerden daha küçük olan M.2 SSD’leri kullanıyor. M.2 bağlantı noktalarına sahip yeni anakartlar, SSD’nizden ödün vermek zorunda kalmadan diğer bileşenlere yer açarken SSD’nizin ana kartınıza bağlanmasına olanak tanır.
En son SSD teknolojisi, mevcut en yüksek veri aktarım hızlarından bazılarını sunan NVM-E’dir. Ama tabii ki çok daha yüksek bir fiyata gelmektedir.
SSD vs HDD: Hız
SSD ile HDD arasındaki hız farkı tamamen karşılaştırdığınız donanıma bağlıdır. Aşağıdaki veriler size SSD ile HDD arasındaki performans farkı hakkında genel bir bilgi vermektedir.
SSD Okuma Hızı: 550 MB / sn – SSD Yazma Hızı: 520 MB / sn
HDD Okuma Hızı: 125 MB / sn – HDD Yazma Hızı: 125 MB / sn
Okuma hızı söz konusu olduğunda SSD, HDD‘den yaklaşık dört kat daha hızlıdır ve yazma hızı karşılaştırıldığında biraz daha düşüktür. Ancak, PCI-E gibi daha uyumlu bir SSD arayüzü kullanmak daha da yüksek bir veri hızı sunabilir.
SATA III Veri Hızı: 560 MB / sn
PCI-E Veri Hızı 985MB / s (şerit başına)
PCI-E ve M.2 SSD’ler için ortalama hızlar yaklaşık 1,2 GB/sn ila 1,4 GB/sn’dir ve bazı durumlarda aşırı hızı karşılayabiliyorsanız 2,2 GB/sn’ye de ulaşabilir.
Birçok kişi, üstün performansları nedeniyle işletim sistemlerini bir SSD’ye kurmayı tercih ediyor. Sistem önyükleme hızları, bir OS’yi bir HDD’de depolamaya kıyasla çok daha hızlıdır.
Önyükleme hızında yüzde 200 – yüzde 800 arasında bir iyileşme beklemek mantıksız olmaz, bu da Windows’un yaklaşık 20 saniye içinde açılmasına olanak sağlar. Bunu yaklaşık 40-60 saniyelik bir açılan bilgisayarın HDD’si ile karşılaştırınca ve büyük bir fark olduğunu görebilirsiniz.
Sizin için para bir çok önemli değilse, SSD’ler HDD’lerden 10 kat daha hızlı olabilir, bu nedenle hız ve performans açısından açık ara kazanan SSD’dir.
SSD vs HDD: Depolama Kapasitesi
HDD depolama alanı, genel ticari kullanım için 40GB ile 12TB arasında değişebilir. Kurumsal kullanım daha da yüksek depolama kapasitelerine ulaşabilir.
Çok fazla veri depolamanız gerekiyorsa, tüm dosyalarınızı tek bir sabit sürücüye güvenmek yerine, daha küçük depolama kapasitelerine sahip birden çok sabit sürücünüz olması önerilir. Sabit sürücünüz arızalanırsa veya bozulursa, tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz, ancak verilerinizi birden çok sabit sürücüye kaydederseniz, hepsini kaybetmezsiniz.
HDD’ler, özellikle videolar, fotoğraflar ve oyunlar olmak üzere çok miktarda veri tutmak için iyidir. Ancak, daha yavaş okuma ve yazma hızları nedeniyle SSD kadar iyi performans göstermezler. Böylece oyunlarınızın çoğunu bir HDD’de depolayabilir, ancak en sevdiğiniz ve güce daha çok ihtiyaç duyan oyunları SSD’nizde depolayabilirsiniz.
SSD vs HDD: Maliyet
SSD’ler ile HDD’ler arasındaki en büyük farklardan biri maliyetleridir. SSD’ler, GB başına HDD’lerden daha pahalı olma eğilimindedir ancak dikkate alınması gereken özellikler de vardır;
SATA III SSD’ler, daha eski teknoloji içerdikleri için genellikle M.2 ve PCIe SSD’lerden daha ucuzdur.
Tamamen depolama kapasitesinin peşindeyseniz, HDD’ler genel olarak daha ucuzdur ve paranızın karşılığını çok fazla alabileceksiniz. Bununla birlikte, işletim sisteminiz için bir SSD veya HDD satın alıp almayacağınıza karar verirseniz, bir HDD’nin fiyat aralığı ile eşdeğer olabilen 256 GB SSD’yi kolayca alabilirsiniz.
SSD vs HDD: Kullanıcı Türleri
SSD’leri ve HDD’leri teknik özellikler ve performans açısından karşılaştırmak kolay olsa da, bir SSD’nin mi yoksa HDD’nin mi sizin için uygun olduğuna karar vermek için kullanıcının depolama cihazını hangi alanda kullanacağı önemlidir.
HDD’ler
Multimedya kullanıcıları: HDD’ler uygun fiyatlarla büyük depolama kapasitelerine sahiptir. Bu nedenle çok sayıda görüntü, video ve diğer medyayı depolamak isteyen kullanıcılar için idealdir.
Grafik tasarım amacı ile kullanıcılar: Fotoğraf editörleri ve video yazılımları makul miktarda depolama alanı alabilir. Yazılımın kendisinin yanı sıra, belirli biçimlerdeki fotoğraflar ve videolar depolama alanını hızla doldurabilir.
Bütçe kullanıcıları: Bütçeniz SSD alacak kadar yoksa, HDD’ler SSD’lerden daha ucuzdur. Bütçeye uygun PC’ler ve dizüstü bilgisayarlar genellikle HDD’ler içerir.
SSD’ler
Taşınabilir: Çok seyahat eden veya sahada çalışan kullanıcılar, özellikle bir dizüstü bilgisayarı uyku modundan hızlı bir şekilde başlatmaları gerektiğinde bir SSD’nin sunduğu hızlı performanstan faydalanacaklar.
Müzisyenler: Müzisyenler, bir SSD’nin sunabileceği performans artışından ve gürültülü bir HDD’ye kıyasla daha sessiz seslerden faydalanacaktır.
Oyuncular: İyi yüklenmesi ve performans göstermesi için oyunlara güvenen oyuncular, oyunlarının bir SSD’ye takıldığında bir HDD’ye kıyasla nasıl yüklendiği konusunda bir fark görecekler.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}