İçeriğe geç
ShiftDelete.Net
Haber ara/ SDN'ye SorGiriş
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. İş Dünyası

Süper Lig Yayın İhalesi için Geri Sayım Başladı: Büyük Rekabet Bekleniyor

13 Ocak 2027'de yapılacak Süper Lig yayın ihalesi ile yıllık gelirin 400 milyon doları aşması bekleniyor. İşte ihale sürecine dair detaylar.

Hakan Hasırcıoğlu

okunma

Süper Lig Yayın İhalesi için Geri Sayım Başladı: Büyük Rekabet Bekleniyor — yayın hakları geliri, Bein Media yayın hakları, Süper Lig maç yayınları, dijital platform yayın gecikmesi
30 saniyede bu haberin özeti
  • Süper Lig yayın ihalesi 13 Ocak 2027'de yapılacak ve yıllık gelirin 400 milyon doları aşması bekleniyor.
  • İhaleye Bein Media, TRT, Turkcell, Türk Telekom, Saran Grubu ve Acun Medya'nın katılacağı iddia ediliyor.
  • Yüksek maliyet nedeniyle yayıncıların ücretli abonelik veya tek seferlik satın alma modeline yönelmesi zorunlu görünüyor.

Süper Lig yayın ihalesi süreci, 2026-2027 sezonunun sona ermesiyle birlikte yeni bir döneme giriyor. 13 Ocak 2027 tarihinde gerçekleştirilecek olan ihale, yayın hakları konusunda kıyasıya bir rekabete sahne olacak.

Mevcut durumda yayın haklarını elinde bulunduran Bein Media grubu, yıllık KDV dahil 218 milyon dolar civarında bir gelir sağlıyor. Yeni ihale sürecinde bu rakamın önemli ölçüde artması bekleniyor.

Hürriyet gazetesinde yer alan bilgilere göre, ihaleye yüksek katılım olması durumunda yıllık gelirin KDV dahil 400 milyon doların üzerine çıkabileceği konuşuluyor. Bu beklenti, 2016 yılında ulaşılan 500 milyon dolarlık rekor seviyeye yaklaşılacağını gösteriyor.

İhaleye Katılması Beklenen Adaylar ve Altyapı Durumu

İhale sürecinde Bein Media, TRT, Turkcell, Türk Telekom, Saran Grubu ve Acun Medya gibi önemli isimlerin yer alacağı iddia ediliyor. Bu şirketlerin her biri kendi stratejileriyle ihaleye hazırlanıyor.

Süper Lig Yayın İhalesi için Geri Sayım Başladı: Büyük Rekabet Bekleniyor — yayın hakları geliri, Bein Media yayın hakları, Süper Lig maç yayınları, dijital platform yayın gecikmesi

Uydu altyapısı konusunda en hazır firma olarak Bein Media öne çıkıyor. Türk Telekom’un Tivibu platformu ve TRT’nin Tabii uygulaması üzerinden nasıl bir yol izleyeceği ise henüz netleşmiş değil.

Turkcell TV+, Saran Grubu’nun S Sport platformu ve Acun Medya’nın Exxen uygulaması ise daha çok dijital ağırlıklı bir yapı sunuyor. Acun Ilıcalı’nın bu süreçte TV8 kozunu nasıl kullanacağı merak edilen konular arasında yer alıyor.

Süper Lig yayınlarının maliyetleri göz önüne alındığında, yayıncı kuruluşların ücretli abonelik veya tek seferlik satın alma modellerine yönelmesi zorunlu görünüyor. Aksi takdirde yıllık 400 milyon dolarlık maliyetin karşılanması mümkün değil.

TRT veya Türk Telekom gibi kurumların da bu maliyetleri dengelemek adına ücretli kanallar oluşturması gerekebilir. Yayın haklarının maliyeti, nihai kullanıcıya yansıyan fiyat politikalarını doğrudan etkileyecektir.

Dijital Yayıncılıkta Gecikme Sorunu

Dijital platformlar üzerinden maç izleyen kullanıcılar, yayınlarda 15 ila 20 saniyeye varan gecikmeler yaşandığını belirtiyor. Bu durum, pozisyonların anlık olarak takip edilmesini zorlaştırıyor.

Süper Lig Yayın İhalesi için Geri Sayım Başladı: Büyük Rekabet Bekleniyor — yayın hakları geliri, Bein Media yayın hakları, Süper Lig maç yayınları, dijital platform yayın gecikmesi

Gol pozisyonlarının dijital platformlarda bildirimlerden sonra gerçekleşmesi, izleyiciler için can sıkıcı bir deneyim yaratıyor. Uydu yayınları ise bu konuda daha hızlı bir alternatif sunmaya devam ediyor.

Yeni ihale sürecinde dijital yayıncılıktaki bu gecikme sorununun nasıl çözüleceği veya nasıl bir yaklaşım getirileceği büyük bir merak konusu. Yayıncıların teknolojik altyapılarını bu yönde geliştirip geliştirmeyeceği ise zamanla belli olacak.

Süper Lig’in gelecekteki yayın hakları, hem kulüplerin finansal durumu hem de taraftarların izleme deneyimi açısından kritik bir öneme sahip. İhale sonrası belirlenecek yayın modeli, futbolseverlerin maçları nasıl takip edeceğini doğrudan belirleyecek.

2027 yılındaki ihale, Türk futbol yayıncılığında dijitalleşme ile geleneksel yayıncılık arasındaki dengenin yeniden kurulacağı bir dönüm noktası olabilir. Yayıncıların sunacağı teklifler ve taahhütler, önümüzdeki yılların yayın kalitesini de şekillendirecek.

Sizce Süper Lig yayınları için dijital platformlar mı yoksa uydu yayıncılığı mı daha avantajlı bir seçenek sunuyor?

Haberde hata mı var?Bize bildirin

Senin fikrin ne?

Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?

Yorumlar (1)

Kadir

3 büyüğün toplam harcadığı yıllık transfer masrafı 500 milyon euro değil mi? bu yayıncılar sadaka mı veriyor?

Yorumlar yapay zekâ destekli ön elemeden geçer; son karar moderatördedir. Topluluk kuralları

Günün teknolojisi, sabah 08.00’de

Seçtiğiniz konularda günün 5 önemli haberi, her biri 30 saniyelik özetiyle. Reklamsız, tek tıkla ayrılırsınız.