En yeni Symbian sürümü olan Symbian^3’lü Nokia N8, henüz pazara sunulmadı. Ancak sistemin ciddi bir değişim sürecinden geçtiği ortada. Nokia N8’in özellikleri, sistemin son kullanıcıya yansıyacak yüzüne dair önemli ipuçları veriyor. Ancak bu, buz dağının sadece görünen kısmı. Bir de arkaplanda işleyen, güçlü bir sistem çekirdeği var. Symbian Vakfı bu konuda epey sıkı çalışmış. Birçok birim tümüyle yeniden ele alınmış ve çağın gerekleri doğrultusunda yeniden tasarlanmış.
Satılacak özel kablo aparatı sayesinde Symbian^3’lü cihazlar USB
bellekler üzerinde okuma ve yazma işlemlerini yapabiliyor.
Veri Erişimi
Yeni nesil Symbian’da veri erişimi konusunda ciddi değişiklikler yer almıyor. Ancak işlevsel iki yeni özellik mevcut. Bunlardan ilki, cihazın şebeke üzerinden sağlanan veri bağlantıları ile Wi-Fi bağlantıları için tasarlanan yeni IP ağı desteği. Buna göre üçüncü şahıs yazılım geliştiricileri, güvenlik duvarı arkasından sağlanan yahut HotSpot noktalardan elde edilen erişimlerde, daha fazla performans ve daha fazla güvenlik gibi önemli ayrıntıları programlarına taşıyabilecek. Bir diğeri ise bağlantının kolayca sağlanması için oluşturulmuş yeni teknik. Symbian^3 ile tek bir tıklamayla istenilen erişim noktasına saniyeler içinde bağlanılabiliyor.
{pagebreak::USB OTG Desteği}
Aygıt Bağlantıları
Symbian^3 ile gelen en önemli yenilik USB OTG desteği. Bu özellik sayesinde Symbian^3 yüklü cihazlar, USB üzerinden bağlanan, USB bellek gibi yığın depolama birimlerini, anında tanıyabiliyor. Çokluortam deneyimini zenginleştirmek amacıyla yenilenen MTP geliştirmeleri de sistemde dikkat çeken ayrıntılardan. Windows 7, Bluetooth destekli MTP, Ethernet RNDIS gibi destekler, yenilik olarak göze çarpıyor.Bir diğer önemli konu ise AVRCP 1.4 desteği. Bu sayede cihazlar, şarkı isimlerini AVRCP 1.4 destekli Bluetooth cihazlarına gönderebiliyor ve şarkı listesi kontrolü uzak aygıtlar üzerinden sağlanabiliyor.
Symbian^3’ün Ovi Maps ile daha fazla
etkileşim içinde olması sağlanmış.
Konumlama
Konumlama ve navigasyon konusuna ciddi yatırımlar yapan Nokia, önemli bir bilgi birikiminin de sahibi aynı zamanda. Akıllı telefonlarında GPS’i sıklıkla kullanana firmanın, patentli teknolojilerinin tamamını Symbian^3’te de görmek mümkün. Konumlama konusunda en gelişmiş kütüphaneleri üzerinde taşıyan Symbian^3, aynı zamanda önemli yenilikleri de beraberinde getiriyor. Yer verilerini etkin bir şekilde kullanan ve web entegrasyonunu bir adım öteye t aşıya yazılım, üçüncü şahıs uygulama geliştiricilerine de çok esnek alternatifler sunuyor. Bu sayede Symbian^3 için geliştirilen yazılımlar, hayallerin sınırlarını da bir hayli zorlayacak gibi görünüyor. CPosLandmarkParser ile Ovi Maps destekli daha gelişmiş URL desteği, SUPL sunucusu için çift erişim noktası kullanabilme, PSY ile baz istasyonlarından alınan verilerin GPS sunucusu gibi görülenebilmesi gibi özellikler, Symbian^3’lü cihazlarda GPS konusunda fonksiyonellik, hız ve stabilite gibi artılar sağlıyor.
{pagebreak::Çoklu Ortam}
Çoklu Ortam
Symbian çoklu ortam içeriklerinin işlenmesi ve görüntülenmesi konusunda bir hayli güçlü bir sistem. Bu gücün farkında olan Symbian Vakfı, Symbian^3’te çoğunlukla mevcut teknolojilerin geliştirilmesi ve açık kaynak kodlu kütüphanelerin, güncel sürümlerine yükseltme gibi adımlar uygulamayı tercih etmiş. Bir yenilik olarak göze çarpan ilk özelliklerden en önemlisi ise Mobile TV DVB-H HAI alıcısı desteğinin sağlanması olmuş. Nokia aslında 2004 yılında bu teknolojiyi cihazlarında kullanacağını duyurmuştu. Artık Symbian^3 içersine gömülen bu sistem, çok daha az enerji ve sistem kaynakları tüketerek, mobil ortamda dijital yayınların izlenebilmesine olanak tanıyor. Symbian Vakfı’nın açıkladığı verilere göre, 720p HD videoları Mobil TV üzerinden saniyede 30 kare hızda izleyebilmek için 12 Mbps’lik bir internet bağlantısına ihtiyaç duyuluyormuş.
Nokia N8, HDMI çıkışına sahip ilk Nokia. Cihaz aynı zamanda Dolby Digital Plus ses teknolojisine de sahip.
Dikkatlerden kaçmayan bir başka ayrıntı ise videolar için alt yazı desteği. Symbian^3 artık alt yazıları otomatik olarak tanıyor ve görüntüleyebiliyor. Bilindiği üzere daha önce bu işlev üçüncü şahıs yazılımlar ile kısmen sağlanabiliyordu. Sistemin multimedya konusundaki diğer dikkat çekici başlıkları ise şu şekilde: kişiselleştirilebilir 6 farklı bekleme ekranı, pinch zoom, kinetic scrolling ve tek tıklama özellikleri, grafik hızlandırmanın tüm arayüzde etkin olarak kullanılması, video streaming özelliği, HDMI desteği, XML kontrollü müzik ve video yetenekleri, Fusion Player uygulaması.
{pagebreak::64 Bit Dosya Sunucusu Desteği}
Sistem İşleyişine Dair Yenilikler
Symbian^3 sistem işleyişi konusunda çağı yakalayan yenilikleri beraberinde getiriyor. Bunlardan en önemlisi WDP fonksiyonu adı verilen, uygulamaların paralel olarak çalışabilmesi mantığı. Bu sayede çok daha az RAM tüketimi sağlanabileceği gibi yazılımlar arasında geçiş yapılırken daha fazla performans elde edilmiş oluyor. Ayrıca bu sayede, sistem kaynaklarının tüketilmesi ve buna bağlı olarak da pil tüketimi konusunda ciddi bir avantaj sağlandığı belirtiliyor.
Nokia N8, nispeten zayıf donanımına rağmen, Symbian^3’te kullanılan yeni teknikler sayesinde bu açığı fazlasıyla kapatıyor.
Symbian^3 artık Symmetric multiprocessor (SMP) özelliğine de sahip. Bu kütüphane ile çok çekirdekli işlemciye sahip sistemlerde (ARM Cortex A9 gibi) daha fazla performans daha fazla enerji tasarrufu gibi avantajlar sağlanabiliyor. Bir diğer önemli konu ise 64 bit dosya sunucusu desteği. Önceki Symbian sürümleri bilindiği üzere 32 bit dosya sunucusu kullanıyordu ve sistem üzerinde en fazla 2 GB boyutunda dosya oluşturabilmek olanaklıydı. Bu özellik ile bu sınır da aşılmış oluyor.
:: Symbian^3 ile birlikte gelen hangi yeni özellik ilginizi çekti?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}