İçeriğe geç
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Sinema Dizi Akıllı Ev Motosiklet Mikromobilite Kripto Para Sağlık Teknolojileri Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Teknoloji

Tablet Çağı ve PC’nin Geleceği

Günümüzde “tablet çağı” olarak adlandırılan süreci başlatan en önemli gelişme şüphesiz iPad‘in piyasaya sürülmesi oldu. 2010 yılında tanıtılan iPad, tıpkı 2007‘de duyurulan iPhone gibi kısa sürede endüstiriyi derinden etkiledi.

Azim Köse

okunma

Tablet Çağı ve PC’nin Geleceği

Günümüzde “tablet çağı” olarak adlandırılan süreci başlatan en önemli gelişme şüphesiz iPad‘in piyasaya sürülmesi oldu.  2010 yılında tanıtılan iPad, tıpkı 2007‘de duyurulan iPhone gibi kısa sürede endüstiriyi derinden etkiledi. Geride bıraktığı 3 yıl içinde tablet pazarının oluşmasına öncülük etti, 100 milyondan fazla satıldı ve bazı satış dönemlerinde “satılan her 4 bilgisayardan 1‘i” olma ünvanını kazandı.

Temelinde uygun fiyatlı bir “netbook” fikri yatan iPad, güncel birçok analizde PC satışlarındaki düşüşün ve pazardaki daralmanın en büyük sorumlusu olarak gösteriliyor. Hatta, önümüzdeki dönemde netbook segmentini tamamen ortadan kaldıracağı yönünde tahminler yapılıyor.

Peki nasıl oldu da iPad gibi bir ürün çıktı ve piyasayı bu denli etkiledi?

Aslında her şeyin başlangıcı, Apple’ın düşük maliyetli bir netbook üretme projesi sırasında, tasarımcı Johny Ive‘ın “neden bir klavye ekrana menteşelerle tuturlmak zorunda?” sorusu oldu.* Klavyenin çoklu dokunmatik arayüze entegre edilmesini savunan Ive‘a Steve Jobs da destek verince iPad projesinin fitili ateşlenmiş oldu. Erken dönem projeler 2007 yılında başladı ve aradan geçen 3 yılın sonunda, 28 Ocak 2010‘da Steve Jobs iPad‘i duyurdu.

Jobs, iPad etkinliği sırasında bu yeni tabletin konumlandırmasını son derece başarıyla yaptı. Ona göre bu yeni ürün, Mac ve iPhone arasında bir köprü görevi görecekti. Daha geniş ifadeyle, herhangi bir PC ile akıllı telefon arasındaki boşluğu dolduracaktı. Aslında birkaç yıl önce çıkmış ve piyasayı çoktan kuşatmış netbooklar bu boşluğu dolduruyordu. Zaten iPad’in de arkaplanında da netbook fikri yatıyordu. Yani, iPad‘in öncelikli rakibi netbook sınıfıydı ve başlangıçta öyle de oldu.

Steve Jobs‘a göre bu yeni “şey“, internette gezinmekte, e-posta alışverişinde, fotoğraflarda, videolarda, müzikte, oyunlarda ve e-kitap okumada çok iyi olmak zorundaydı. Ve yine ona göre, netbooklar bu saydıklarının hiçbirinde iyi değildi. Ellerindeki “yeni şey” notebooklardan çok daha iyiydi ve ona iPad adını vermişlerdi. Jobs’a göre iPad, Post PC (PC sonrası) dönemini müjdeliyordu.

İşte bütün bu serüven, tam olarak böyle başladı. Aynı zamanda bu duyuru, sektörün diğer markalarına da büyük bir çağrı niteliği taşıyordu. Birçok marka, 2007‘deki iPhone patlamasında olduğu gibi hazırlıksız değildi. Birçoğu Andoid tabanlı tabletlerini hızla piyasaya sürdüler ve “tablet devrimi“nin gelişmesine katkıda bulundular.

Araştırma şirketi Gartner‘in verilerine göre, 2012 yılında toplam 119 milyon tablet bilgisayar satıldı. PC satışları ise son 11 yılın en düşük noktasını gördü ve 350 milyon adetin altına indi. Geleceğe yönelik tahminler, 2016 yılında toplam tablet bilgisayar satışının 170 milyona ulaşacağını gösteriyor. Bir başka değişle, PC satışları giderek kan kaybetmeye devam edecek.

Aslında bu çok da yadırganacak bir süreç değil. Yaşanan gelişmeler tamamen teknolojinin tarihsel döngüsüyle ilgili. Masaüstü PC ile başlayan serüven, teknoloji ilerledikçe dizüstü ve netbook formlarına doğru evrildi.

Benzer bir süreci geçiren cep telefonları da, mobil telefon, multimedia telefonlar, PDA, akıllı telefon ve dokunmatik akıllı telefonlar şeklinde bir gelişim süreci gösterdi. Aşağıdaki tabloda da görüleceği üzere, mobil cihazlar ile yerleşik PC‘nin tarihsel kesişim noktasını tabletler oluşturdu.

Günümüzde tabletler, içeriğin tüketimine yönelik her türlü ihtiyacı karşılamakta. Bu tüketime, internette sörf yapmaktan sohbet etmeye, oyun oynamaktan film izlemeye kadar, standart bir bilgisayar kullanıcısının yaptığı günlük rutin işlemlerin tümünü dahil edebilirsiniz.

Tabletlerin sağladığı mobiliteyi de hesaba katarsak, başlangıçta sadece netbook rakibi olarak piyasaya çıkan bu ürnlerin giderek tüm PC sınıfına rakip olması son derece anlaşılır bir hal alıyor.

PC ise hala içerik üretiminin sağlandığı en büyük ortam. İş ortamının hala vazgeçilmezi ve hayatımızın önemli bir parçası.

Muhtemelen önümüzdeki kısa dönemde bu ayrımın daha kalın çizgilerle çizildiği bir süreci yaşayacağız. Bir süre sonra, tablet bilgisayarların kendi evrimsel döngülerini geçirmeye başladığını da net bir şekilde gözlemleyebileceğiz. Giderek çeşitlenen ekran büyüklükleri, tablet kategorisinde yeni alt sınıfların belirgin bir şekilde oluşmasını sağlayabilir.

Belli ekran büyüklüğünün üzerindeki tabletler, profesyonel kullanıma yönelik uygulamaların zenginleşmesiyle birlikte,  iş ve içerik üretimi amaçlı kullanım sahasına yakınlaşabilir. Bu gelişmeler, tabletleri sadece içeriğin tüketildiği değil aynı zamanda üretimin de yapılabildiği cihazlar haline dönüştürecektir.

Orta vadede ise, temelleri günümüzde atılmakta olan “PC ve tablet bütünleşme süreci“nin olgunlaştığına tanıklık edeceğiz.

Gelişmeler, 30 yılı aşkın bir geçmişe sahip PC deneyiminin, adım adım dokunmatik arayüzler ile entegre olacağı bir süreci önümüzdeki dönemde de yaşamaya devam edeceğimizi gösteriyor.

*: Bu bilgiler Walter Isaacson’un Steve Jobs biyografisinden alınmıştır.

:: Tablet çağının gelişimi ve PC’nin geleceği hakkında ne düşünüyor sunuz?

Haberde hata mı var?Bize bildirin

Senin fikrin ne?

Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?

Yorumlar (38)

SDN Okuru

çok mantıklı harika bir fikir

SDN Okuru

çok mantıklı

SDN Okuru

Fikrimi paylaşıyorum, Pc olayı artık tarih olacak. Sadece ekran teknolojisi kullanılacak Cebimizde taşıdığımız her telefon bir Pc haline gelecek. İş amaçlı kullanmak için sadece bir klavye ve fare takmamız gerekecek. Yani bilgisayarınızın kasasını yanınızda taşıdığınızı düşünün, bütün gün çalışıyorsunuz. Çıkarken de kasanızı yanınıza alıyorsunuz yani telefonunuzu. Görüntü aktarımı kablosuz olacak ki Toshiba kullanıyor wi-di adı altında. Örnek.: akşam eve geldiniz çalıştınız yoruldunuz amcak acilen karmaşık bir excel üzerinde hesaplamalar ve sağlamalar yapmanı gerek yan odaya geçtiniz ekranınızı açtınız. Telefonunuzu masaya koydunuz tüm bağlantılar otomatik gerçekleşti. Telefonunuzda ki dosya üzerinde işlerinizi bitirdiniz ve masadan aldınız. Çıkarken monitörün ekranını kapamayı unutmayın.

SDN Okuru

ZİYARETÇİ 21.04.2013 21:54 "neden bir klavye ekrana menteşelerle tututurlmak zorunda?" sorusu oldu.* işte bu mantaliteyi hala anlamayan şirketler var malesef. cevap:arkadasım tabletle (mesela ıpad) bir makale yaz bakayım ne derece zorluklar cekıyorsun kendın gor .bunun ıcın manuel klavye hıcbır zaman ortadan kalkmaz bence hele 10 parmak yazanlar hıc mı hıc ıstemez ekrana dokunarak yazmayı :)

SDN Okuru

"neden bir klavye ekrana menteşelerle tututurlmak zorunda?" işte yenilikçi ruh

SDN Okuru

ipad+iphone bana fazla fazla yetiyor. yazı da söylenenlere de katiliyorum, guzel bilgiler...

SDN Okuru

Bilgisayar mühendisi arkadaşım seninle meslektaş sayılırız. Galiba sen Türkçe-Edebiyat derslerini ekmişsin be panpa :)) Neredeyse bir tane noktalama işareti yok yahu :))

SDN Okuru

Oyun oynayacaklar, sadece internet kullananlar, bir de video ve müzik izleyip dinleyenler sadece tablet ile yetinebilir. Bilgisayar başında çalışanlar ise PC kullanmaya devam edecekler. PC satışları düşebilir, zaten asıl anormal olan daha önceki çok abartılı PC satış rakamlarıydı. Ama hiç bir ürün PC'yi pazardan silemez en azından 30-40 sene.

SDN Okuru

Ya allah aşkına insanlar zaten PC'de ne yapıyorlardı ki? Eğlence sadece. Yüksek donanım isteyen harbi oyunların dışında kimsenin bir PC'ye ihtiyacı yok. Buna birde iş ihtiyacı ve mobil tarafta olmayan office, photoshop, autocad, MS Visual Studio vs yazılımları ekleyebiliriz. Yani yüksek performanslı oyun ve iş ihtiyacı dışında kimsenin PC'ye ihtiyacı yok. Saçma sapan facebook, twitter, whatsApp gibi içi boş ve sadece tüketmek amaçlı programlara saplanıp kalın siz. Ulan adamlar bunu siz hayatınızı buna adayın diye değil ihtiyacınız oldukça kullanın diye yaptılar. Bizim insanımız kredi alıyor telefon almak için. Alıyor sonra 1 yıl geçti yenisi çıktı diye onu almak için sırada bu sefer. Ya arkadaş manyak mısınız? Bu kadar geri zekalı bir tüketim çılgınlığı olur mu? Amaan ben zaten ne anlarım ki, anca eleştiririm. Bana ne ya kim ne isterse yapsın. Ben kullanmayacağım teknolojiye hele ki fahiş fiyattan satılanına kuruş vermem.

SDN Okuru

PCde herşeyi yaparsınız, ama tablette yapamazsınız.

Daha fazla yorum (28 yorum daha)

Yorumlar yapay zekâ destekli ön elemeden geçer; son karar moderatördedir. Topluluk kuralları

Günün teknolojisi, sabah 08.00’de

Seçtiğiniz konularda günün 5 önemli haberi, her biri 30 saniyelik özetiyle. Reklamsız, tek tıkla ayrılırsınız.