Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Taksicilerden Uber’e karşı yeni hamle

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Hem web sitesine hem de uygulamasına getirilen erişim engeli istinaf mahkemesinden dönen Uber ile ilgili tartışmalar sürerken sarı taksiciler yeniden yargıya başvurdu. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, Uber’in engelini kaldıran istinaf mahkemesinin kararı için temyiz başvurusunda bulundu.

Uber, Türkiye’de yeniden faaliyete geçti

24 Aralık'ta istinaf mahkemesinden dönen Uber'e erişim yasağında yeni gelişmeler yaşanıyor. Uber resmi Twitter hesabı bugün itibarıyla erişim engelinin resmen kaldırıldığını duyurdu.

66 ülkede 700’den fazla şehirde günde 19 milyon yolcuya hizmet veren Uber’e Türkiye’de erişim engeli getirilmişti. 2019 yılında hem web sitesine hem de uygulamasına girenlemeyen Uber’e erişim engeli Aralık ayında kaldırılmıştı.

Reklam
Reklam

Uber’e yasak için itiraz geldi

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Uber’in engelini kaldıran istinaf mahkemesinin kararını temyiz başvurusunda bulundu. Yargıtay’ın bozma kararı vermesi halinde, dosya yeniden ilgili istinaf mahkemesine gönderilecek. İstinaf mahkemesi ise ya kararını bozacak ya da Yargıtay’ın kararına direnecek. Böylece yeni bir yargı süreci karşımıza çıkacak.

2014 yılında Türkiye’ye giriş yapan Uber, ülkede 4.5 milyondan fazla kişi tarafından indirilmiş ve kullanılmıştı.

Uber’in Türkiye’de yasaklanmasına ilişkin taksici dernekleri ve birlikleri dava açmıştı. Yargı kararı ile Uber’in Türkiye’deki tüm faaliyetleri sonlandırılmış, web sitesi ve uygulamalarına da erişim engeli getirilmişti. 2020’nin sonunda ise istinaf mahkemesi, Uber’e erişim engelini kaldırdı.

Uber nasıl çalışıyor?

Uber; 2009 yılında Amerika’da kuruldu. 600 şehirde hizmet veren Uber’in 2017 yılında 7.5 milyar dolar gelir elde ettiği kayıtlara geçti. Oldukça başarılı olması sayesinde tüm dünya çapında taksi ile taşımacılık düzenini kökten değiştiren Uber uygulaması sayesinde, hem sürücü hem de yolcu tek bir platform üzerinde bir araya getiriliyor. Sürücü kendi aracıyla yolcuyu talep ettiği yerden önceden belirlenen zamanda alarak varmak istediği yere ulaştırıyor. Yolculuk bitiminde kat edilen mesafenin bedeli Uber sürücüsünün hesabına aktarılıyor.

Ticari taksilerin özensizliğine tepki olacak şekilde hijyene önem veren, müşteri memnuniyeti odaklı çalışan Uber, kısa sürede yolcuların tercihi haline geldi. Uber sürücüleri, ticari taksilere kıyasla daha fazla ücret ve daha esnek çalışma saatleri nedeniyle uygulamayı kullanıyor.

Her yolculuk sonunda yolculuk bedelinin %75’i Uber sürücüsüne ödeniyor. Uber yolculardan %20 oranında daha fazla yol ücreti tahsil ettiği için sürücüler de ticari taksiye kıyasla daha fazla kazanıyor. Kendi aracına sahip olan kişiler Uber sistemine kaydolarak şoförlük hizmeti verebiliyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam