Ekonomik darlıklarda ilk başvurulan geçici çözüm yöntemi kredi kartlarıyla ilgili kısıtlamalar teknoloji perakendecilerini olduğu kadar telekomünikasyon firmaları nezdinde de tepkiyle karşılanıyor. Özellikle artık temel ihtiyaç haline gelen bilgisayar ve diğer bilişim ürünlerinde piyasayı daraltacağı düşünülen düzenleme belirli alanlarda kredi kartlarına taksitlendirme yapılabillmesinin önünü kapatıyor.
Neden Düzenleme Yapılıyor?
BDDK tarafından yapılan ve 31 Aralık‘ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürüylüğe giren düzenlemede, aşağıdaki duyuru metninde de göreceğiniz biçimde, sürekliliği olan temel ihtiyaç maddeleriyle lükse giren harcamalarda taksit kaldırılıyor. Düzenlemede sayılan maddeler kuyum, yemek, gıda ve akaryakıtta taksite engel getirilirken bunların yanına bir de telekomünikasyon eklenmiş. Bu düzenlemenin hedefi ise büyüyen iç borcun düzene koyulması olarak özetlenebilir.
Tek başına muğlak olan bu ifade sadece iletişim ücretleri değil bunlara bağlı cep telefonu, akıllı telefon ve tablet gibi cihazların da kapsama girebileceği yönünde kaygılara sebep oluyor. Telekomünikasyon firmalarının katma değerli hizmetleri sunma platformu olan bu aygıtların da satışlarıyla ilgili bir duraksamaya sebep olması aynı zamanda tüm sektörün zincirleme şekilde etkilenme olasığını gündeme getiriyor.
Açıklamanın Tam Metni
Konuyla ilgili olarak sektörün önemli temsilcilerinden Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED) bir açıklama yaparak bu kısıtlamanın sektörde nasıl bir daralmaya sebep olabileceğini dile getirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu imzasıyla yayınlanan açıklamada ekonomiye önemli bir katkısı olan telekomünikasyon sektörünün görebileceği zararlardan bahsediliyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 31.12.2013 tarih ve 288868 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” ile Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz.” hükmü getirilmiştir.
Düzenleme bu hali ile, temsil ettiğimiz telekomünikasyon sektörünün önemli kısmını oluşturan küçük ve orta ölçekli satıcıların ve bayilerin mağduru olacağı; kayıtdışı ticareti, cihaz kaçakçılığını ve gizli tefeciliği tekrar gündeme getirecek şekilde amacının dışına çıkan bir kısıtlamaya yol açacaktır. TÜTED olarak, yapılacak düzenlemelerde, mevcut pazar koşulları ve işletmeciler arası farklılıkların da dikkate alınmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz.
Günümüzde iş ve sosyal yaşamımızın önemli ve vazgeçilmez ihtiyaçlarından olan Mobil Telekomünikasyon, Türkiye ekonomisinde tüm sektörlerde kaldıraç etkisi yaratan en etkin role sahip teknolojilerden biridir. Bu nedenle sektörün sorunlarına ve ihtiyaçlarına yönelik geliştirilecek tüm çözümler yalnızca sektörün değil, ülkelerin kalkınmasına olumlu yönde katkıda bulunacak ve tüm ekosistemi olumlu yönde etkileyecektir. Bu nedenle gelişen teknolojiler ile pazarın koşulları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak düzenlemelerin etkinliğinin gözden geçirilmesi önemlidir.
Düzenlemeyi hazırlayan ve yürürlüğe alacak olan otoritelerden talebimiz, genel ekonomiye önemli bir çarpan etkisi ile hizmet veren sektörümüzü olumsuz yönde etkileyecek bu düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesi ve taksitlendirmenin makul seviyelerde tutularak, telekom sektörünü etkileyecek bu kararın uygulamasında sektörümüzün geribildirimlerinin dikkate alınmasıdır.
Adil Zafer Müftüoğlu
Yönetim Kurulu Başkanı
Tüm Telekomünikasyon İşadamları Derneği (TÜTED)
:: Sizce ekonomimiz bu tür düzenlemelerden nasıl etkilenir?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}