Washington yönetimi, tüm dünyada etkisini gösteren tedarik zinciri sorunu için adımlar atıyor. Hükümet, bu doğrultuda tedarik zinciri için planlarını açıkladı.
ABD, elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji için kritik seviyede olan lityum piller için yerel bir tedarik zinciri kurma planları olduğunu duyurdu. Yeni planların arasında on yılın sonunda kendi sınırları içinde madencilikten pillerin üretimine ve geri dönüştürülmesine kadar birçok detay bulunuyor.
Tedarik zinciri planı birçok alanı kapsıyor
Söz konusu planlar başarısızlıkla sonuçlanırsa, ABD kendi hedeflerine ulaşmak ve büyüyen elektrik araç endüstrisinde rekabet etmek için farklı şekilde mücadele edebilir.
Amerikan Enerji Bakanlığı (DOE) tarafından yayınlanan planlarda, pillere olan talebin elektronik ürünler ve elektrikli araçlar ekseninde üst seviyeye ulaştığı aktarıldı. Ayrıca iyileştirilmiş elektrik şebekeleri, artan miktarda güneş ve rüzgar enerjisine uyum sağlamak için büyük pillere ihtiyaç duyulacağı da belirtildi. Bakanlık planında, pille çalışan uçakların gökyüzüne çıkması için de ayarlamaların yapıldığını ifade etti.
Şu anda ABD, küresel pil endüstrisinde küçük oyuncu konumunda yer alıyor. Zira Çin, hem pil üretimi hem de mineral tedarik zincirlerinde en büyük söz sahibi. Yeni planlar ise, ABD’nin 2028 yılına kadar elektrikli araçlar için lityum iyon piller için öngörülen talebin en azından yarısını sağlayabilmesini sağlamayı hedefliyor.
Bakanlık ABD’deki üretim tesisleri için 17 milyar dolarlık kredi sağlamayı planlıyor. Ayrıca federal tesislerde de daha büyük ölçekli enerji depolaması sağlamayı amaçlıyor. Geri dönüşüm taleplerine de değinen bakanlık, pil üreticilerini eski ürünlerden daha fazla malzeme dönüştürmeleri konusunda destekleyeceğinin altını çizdi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}