Sabahları uyanır uyanmaz telefonunuzu kontrol ediyor musunuz? İşleriniz bittikten sonra bilgisayarınızın başına geçiyor musunuz? Boş zamanlarınızı telefon ya da tabletle mi geçiriyorsunuz? Eğer bunları yapıyorsanız teknoloji detoksu için iyi bir aday olabilirsiniz.
Günümüz dijital dünyasında pek çok kişi her gün ve her dakika oturum açıyor, gönderi paylaşıyor, yorum yapıyor durumda. Zorunluluktan ya da olan biteni kaçırmamak için bu işlemleri yaparken kendinizi çok fazla teknolojiyle iç içe bulabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere teknoloji detoksunun ne olduğunu ve nasıl yapıldığını derledik.
Teknoloji detoksu nedir?
Teknoloji detoksu, kişinin akıllı telefon, televizyon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik cihazları kullanmaktan kaçındığı belirli bir süreyi ifade ediyor. Bu detoks genellikle gerçek hayattaki etkileşime odaklanmanın bir yolu olarak görülüyor.
Günümüzde dijital dünyanın oluşmasıyla birlikte teknoloji, hayatımızda başrol haline gelmiş durumdadır. Cep telefonunuzdan ve diğer cihazlardan kısa süreliğine de olsa vazgeçmek için pek çok neden bulunmaktadır. Bu nedenler ne olursa olsun her insan teknoloji detoksuna ihtiyaç duyar. Peki teknoloji detoksu nasıl yapılır?
Teknoloji detoksu nasıl yapılır?
- Bir plan oluşturun
Ekran başında geçirilen zamanın hepsi kötü değildir. Bunun için ekran başında geçirdiğiniz zamanın hangi bölümlerinin toksik olduğunu ve sizleri mutsuz ettiğine karar verin. Bu sayede kendinize belirli bir süre belirleyebilirsiniz. Gününüzün büyük kısmını bilgisayar ya da telefon ile geçirmek yerine neler yapabileceğinizi planlayın.
- Bildirimleri kapatın.
Dünyada olup bitenleri öğrenmek çoğunlukla bilgilendirici olsa da aynı zamanda dikkat dağıtıcı da olabiliyor. Bildirimlerinizi kapatarak olup bitenleri öğrenmeden de yaşayabileceğinizi gösterin.
- Yemek yerken telefonunuzu başka yere koyun.
Özellikle yemek yerken telefondan ya da bilgisayardan bir şeyler izlemek ve bir şeylere bakmak oldukça eğlenceli ve zevk vericidir. Ancak bu durum zaman geçirmenizi sağlamaktan çok teknoloji bağımlılığınızı arttırıyor. Bunu önlemek için de telefonunuzu ya da bilgisayarınızı bir kenara bırakarak yemeğinize odaklanmanız gerekir.
- Ekran parlaklığı olmadan kendinizi nasıl eğlendirebileceğinizi öğrenin.
Sürekli olarak bir şeyler izlemek, paylaşım yapmak, aşağı kaydırmak ve yorum yapmak zamanla sizi kendinizden uzaklaştırır. Bu detoks sırasında beyninizi gün boyunca dijital dünyada değil, gerçek dünyada nerede olduğunuzu anlamak için yenileyin. Bu sayede sizleri neyin eğlendirdiğini daha iyi bir şekilde görebilirsiniz.
- Gerçek sosyalliğe dönün.
Facebook, Twitter, Instagram ve diğer mavi ışık saçan sosyallikten kurtularak gerçek sosyalliğe öncelik verin. Telefonları bir kenara bakın ve ailenizle ya da arkadaşlarınızla geçireceğiniz zamana odaklanın. Bu aktivite teknolojiden uzaklaşmanın en güzel ve eğlenceli yollarından birisidir.
Teknoloji detoksu sonrasında kararlı olun
Teknoloji detoksu sonrasında hiçbir şey olmamış gibi eski kullanıma dönmemek için neler yapmanız gerekiyor? Yapmış olduğunuz arınma sonucunda olumlu bir etki görmek için kendinize dijital dünya için belirli bir zaman belirleyin. Bu sayede sosyal medyayı ya da diğer uygulamaları gerçekten kullanmak istediğiniz zaman kullanma imkânını bulabilmeniz mümkün hale gelecektir.
Bir şeyi bir kereden fazla yaparsanız en fazla faydayı elde edersiniz. Gün içerisinde bir ya da iki saatliğine de olsa minik bir detoks yapmak şarj olmanıza ve rahatlamanıza yardımcıdır. Bu durum da hayat kalitenizi arttırmak açısından birebir olacaktır.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}