Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Teknoloji Dünyasının 7 Harikası

Ana sayfa /

Önemli tarihi ve mimari eserler Dünyanın 7 Harikası kısvesi altında toplanıyor. Bu eserlerden bazıları yok olmuş olsa da efsaneleri ve hikayeleri hâlâ yaşıyor. Peki ama, günümüzün dünya harikaları sizce bu tarihi eserler mi yoksa teknolojinin kendisi mi? ( Emekliye Ayrılmayan Teknolojiler)

 

Reklam
Reklam

 

Bunlar da teknolojinin piramitleri

Teknolojiye yön veren ve günümüz modern insanının vaz geçilmezi sayılacak ürünler bu konuya dahil edilebilir. İşte teknoloji dünyasının 7 harikası ve dünyamıza kattıkları. (Yılın En İyi F1 Araçları)

{pagebreak::7.MP3 çalar}

7.MP3 çalar

Müzik insan için her zaman bir ihtiyaç oldu. Ancak bu ihtiyacı her an karşılayabilmek için ödemiz gereken bedel binlerce yıl sürdü. Eskiden sadece canlı yapılan müzikleri dinleyebilirken, geçen yüz yıllar içerisinde pikapların tasarlanmasıyla zor da olsa dilediğimiz zaman müzik dinleme şansımız oldu.

 

Bu sefer sorun ise bu araçların sabit bir yerde çalışabilmesiydi. Bir yüz yıl sonra insanlık bu sefer taşınabilir müzik çalan araçlar tasarladı. Walkman‘in gelişmesiyle birlikte ise müzik keyfini sokakta bile yaşayacak hale geldik.

Walkman‘in ve CD çalarlarda kendine has sorunları olduğunu keşfettik. Müzik açlığı için olan yolculuğumuz ise 90’ların sonu 2000‘lerin başında duruldu.

MP3 çalar teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte cebe sığacak kadar ufak ama sıkıştırılmış format sayesinde binlerce şarkı taşıyan müzik çalarlara sahip olduk.

{pagebreak::6.Uzay istasyonları}

6.Uzay istasyonları

Bundan sadece 100 yıl uzay insanlık için çok büyük bir sırdı. İnsanoğlu dünyanın şeklini tahmin edebiliyordu ancak bizim şu anda alıştığımız mavi küre resmini hayal etmeleri bile çok zordu. Sovyetler Birliği ve Amerika arasında başlayan soğuk savaşın olumlu bir yan etkisi olarak, uzay teknolojimizde gelişti.

 

İki büyük güç uzaya ulaşmak için bir birleriyle yarıştılar. İlk adım olarak uzaya ulaşıldı. Diğer adımlardaysa uzay istasyonları sayesinde sonsuzluktaki yerimiz sağlamlaştırıldı.

Soğuk savaşın en kızgın geçttiği yıllarda bir birlerine kanlı olan ülkeler gizli sırlarını birleştirip daha iyi uzay istasyonları için çalışmalara başladı.

{pagebreak::5.Açık kaynak kodlu yazılımlar}

5.Açık kaynak kodlu yazılımlar

Günümüzde, Firefox ve OpenOffice gibi programlar sayesinde hem ücretsiz hizmetler alıyoruz hem de bunları istediğimiz gibi kişiselleştiriyoruz. Ancak bilgisayarlar ilk tasarlandığı zaman herkesin programcı olması gibi bir ihtimal yoktu.

 

 

1991 yılında Linus Torvalds ücretsiz ve herkes tarafından geliştirilebilecek bir işletim sisteminin temellerini artı. Birçok farklı versiyon sonucunda, ilk açık kaynaklı işletim sistemi olan Linux’u tasarladı. Açık kaynak sayesinde, programcılar kendi işletim sistemi versiyonlarından, programlarına kadar çoğu dijital veriyi rahatça dğeiştirebildi.

Firefox’da bulunan ve hayat kurtaran onlarca, eklentinin yazılması ise açık kaynak sayesinde gerçek oldu.

 

{pagebreak::4. Hubble Teleskopu}

4. Hubble Teleskopu

Atalarımız gökyüzüne bakıp büyük maviliğin ardındaki gerçekliği hep merak ettiler. Biz günümüzde farklı yıldız sistemlerini ve gök cisimlerini çok basit bir şeymiş gibi sayabiliyoruz. Ancak yüzlerce nesil bu cisimlerin varlıklarını bilmeden yaşadı.

Bize bu özgürlüğü ve bilgiyi veren en önemli icatlardan birisi de Hubble Teleskopu adını taşıyor. Bu teleskopusayesinde evrenimizi daha yakından tanıdık. Uzayın en güzel fotoğraflarına ulaştık. Yaratılışın gizemini biraz daha çözdük. 13 milyon yıl önceki uzayla ilgili bilgilere ulaştık.

{pagebreak::3. Lazerler}

3. Lazerler

Teknoloji için lazerden önce ve sonra desek sanırım hata yapmamış oluruz. 1960‘lı yıllarda askeri amaçlarla geliştirilen lazerler bilim kurgu filmlerinin en sevilen fantezilerinden biri haline geldi. Ancak günümüzde bu teknoloji senaristlerin bile düşünmeyeceği kadar günlük hayatımızı etkiliyor.

 

 

Madencilikten, tıbbi alana kadar lazerleri birçok farklı sektörde kullanabiliyoruz. Bu teknoloji sayesinde, eskiden gözleri ömür boyu kör kalacka insanları bile iyileştirmek mümkün.

 

{pagebreak::2. Bilgisayarlar }

2. Bilgisayarlar

Modern insan için bilgisayarsız bir hayat, eğlencesiz ve anti sosyal bir yaşam tarzı anlamına geliyor. Bilgisayarlara o kadar çok bağlıyız ki eskiden onlar olmadan dünyanın dönebildiğinin farkında bile değiliz. Günümüzde, işimizi, hayatımızı, kişisel bilgilerimizi ve hatta çocuklarımızı bu cihazlara emanet ediyoruz.

Yine askeri amaçlarla geliştirilen bilgisayar ilk başlarda kusursuz strateji ve hesaplama işlemleri için kullanılmıştı. Ancak ilerleyen yıllarda bilimadamları ve yöneticiler bu makinelerin gerçek potansiyalini fark etti. Günümüzde birkaç saatlik elektrik kesintisi ya da bir virüs bile günlük yaşamın alt üst olmasına neden oluyor.

Bilgisayardan önce yapması aylar sürren işleri dakikalar içerisinde hazırlayabiliyoruz. Bilgiye ulaşma hızımız günlük gazete ve saat başı haberden anlık tıklamalara kadar düştü. Artık aradığı bilgiye ulaşmak içni kimsenin saatlerce kütüphane de sıkılmasına ve ansiklopedi karıştırmasına gerek yok.

{pagebreak::1. İnternet}

1. İnternet

Birçok insan için dünyanın en harika teknolojik buluşu kesinlikle bilgisayardır. Ancak, internet olmadan bilgisayarlar sadece interaktif televizyonlar olarak kalırdı. Bugün tüm dünyayı saniyeler içerisinde görmemizi sağlayan ve her türlü bilginin oluşabildiği world wide web (dünyanın yeni ağı) tabiri caizse tek başına bir yaşam biçimi.

Eski insanlar için bırakın başka ülkelerden yeni insanlarla tanışmayı, yaşadıkları köy ve şehir dışnda biriyle arkadaş olmak bile büyük bir şeydi. Artık tüm dünya bir birinin kültürünü tek bir klikle öğrenebiliyor. Kitaplardan öğrenebileceğimizin onlarca katını internet‘te söf yaparak görebiliyoruz.

Bulut bilgiişlem sayesinde internet bilgisayar teknolojisinin de geleceği olacak.

:: Bu 7 harika olmadan dünya nasıl bir yer olurdu hiç düşündünüz mü? Sizin için 7 teknoloji harikası nedir?

 

 

 


 


 



Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam