Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Teknoloji Ürünleri Pazarı Büyüyor

Ana sayfa /

Türkiye Teknoloji ürünleri pazarı 2013’ün ilk çeyreğinde güçlü bir büyüme kaydetti. Bu dönemde de organize perakende çekici kampanyalar eşliğinde yeni mağaza yatırımlarını sürdürdü. Pazar perakende kampanyalarından ve yeni ürün lansmanlarından faydalanarak kesintisiz şekilde yukarı yönlü trendini korudu. Geçen senenin aynı dönemine göre %23,1 büyüme ile 7,2 milyar TL değerini elde etti.

TEMAX Avrupa değerleri ile kıyaslandığında Türkiye Tüketici Teknolojisi Ürünleri pazarı yaklaşık yirmi Avrupa ülkesi arasında en yüksek büyümeyi gösterdi. Bu pazar büyüklüğü ile Tüketici Teknolojisi ürünleri pazarı son beş yıl ele alındığında yine rekor kıran bir seviyeye ulaştı. Diğer taraftan ise pazar adetsel olarak neredeyse aynı seviyede kaldı. Premium ürünlere kayış, ürün karmasındaki değişiklikler ve enflasyon nedeniyle yaşanan fiyat artışları pazarı cirosal olarak büyüttü.

Reklam
Reklam

Tüketici Teknolojisi Ürünleri: Ciro Trendi

Tüm TEMAX sektörleri 2013 yılına olumlu performanslarla başladı. Büyüme oranlarına bakıldığında özellikle Dijital Yaşam Ürünleri olan Telekom (TELCO), Bilişim Teknolojileri (IT) ve Görüntüleme (Foto) sektörleri ilk üçte yer aldı. Geçen dönemde de olduğu üzere cirosal olarak en iyi performans Telekom sektörü tarafından sergilendi ve toplam pazarı en üst seviyeye taşıdı.

Çeyrek dönem karşılaştırmasında Telekom sektörünü pozitif büyüme oranları ile sırasıyla IT, Foto ve Tüketici Elektroniği sektörleri izledi. Küçük Ev Aletleri (KEA), Ofis ekipmanları ve sarf Malzemeleri ve Büyük Beyaz Eşya sektörleri de bu dönemin büyüyen diğer sektörleri oldu.

2013 yılının ilk çeyrek döneminde cirosal Pazar büyüklüğünün %70’den fazlası Dijital Yaşam ürünleri tarafından yaratıldı. Pazarın geriye kalan cirosu Ev ve Yaşam ürünlerini oluşturan büyük beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörlerinden geldi.

{pagebreak::2} 

Telekom: Çift haneli cirosal büyüme devam ediyor

Telekom sektörü tüketici teknolojisi ürünleri pazarının cirosal olarak büyümesine en yüksek katkıyı sağladı. Sektör, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %55.2 büyüme oranı ile 2.4 milyar TL ciro değeri elde etti.

Akıllı telefonlar çift haneli büyüme kaydetti ve sektörün büyümeyi tetikleyen ana ürün grubu oldu. Akıllı telefonların, cep telefonları pazarındaki cirosal payı 2013 yılının ilk çeyreğinde %88 oranına ulaştı. 2012 yılının son çeyreğinde Android telefonlar cirosal pazarın %56’sını oluştururken, 2013 ilk çeyreğinde IOS işletimli modellerin pazar payının büyümesi ile pazarın cirosal %50’sini oluşturdu. 2012 yılında piyasaya çıkan 4G özellikli telefonlar ise 2013 yılının ilk çeyreğinde toplam satışların %9’unu oluşturdu.

2012 yılındaki çift haneli küçülme trendi gösteren kablosuz telefonlar, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %10’dan fazla geriledi.

Bilişim Teknolojileri: Tabletler dengeleri değiştiriyor

2012’nin ilk çeyreğinde 2011’e göre kötü bir dönem geçiren Bilişim Teknolojileri sektörü 2013’un ilk çeyreğinde ise daha iyi bir performans göstererek cirosal olarak yaklaşık %28 artış yakaladı. İlk çeyrekte 1,36 milyar TL’lik ciro kaydedildi.

Bu artışın en önemli nedeni de şüphesiz Tablet ürün grubu oldu. Tablet pazarının büyümesiyle Bilişim Teknolojileri pazarındaki tüm dengeler değişiyor. Sadece kişisel bilgisayar pazarı değil buna bağlı olarak bilgisayar çevre birimleri ürünleri pazarları da etkileniyor.

Mart ayı itibariyle tablet pazarında ölçülen marka sayısı 75‘e yükseldi. Pazardaki satış hacminin yarısını ise 350 TL’nin altında bir satış fiyatına sahip olan tabletler oluşturdu. Eğlence, mobilite ve başta sosyal ağlara erişim gibi internet kullanım nedenleri Tablet bilgisayar satışlarını etkiliyor. 

{pagebreak::3} 

Görüntüleme: SLR fotoğraf makineleri segmenti yükselen trendini devam ettirdi ve üç haneli olarak büyüdü

Görüntüleme sektörü, 2013 ilk çeyrekte büyümesini devam ettirerek 2012 yılının aynı dönemine göre %16.4 oranında artış ile 105 milyon TL ciro değeri elde etti.

Dijital fotoğraf makinesi satışları, ortalama fiyatların düşmesi ile birlikte adetsel olarak 2012 yılının ilk çeyreğine göre üç haneli büyüme gerçekleştirdi. Düşük pazar payı olan Mirror-less segmenti ise yeni modellerin piyasaya sürülmesi ile birlikte 2012 yılının aynı dönemine göre %200’ün üzerinde adetsel artış gösterdi.

Sabit lensli modellerin satışları ise adetsel olarak düşüş göstermesine karşın, cirosal olarak arttı. 16-18 MP çözünürlük özellikli sabit lensli fotoğraf makinelerinin pazar payı bu dönem de yükseldi.

Sektörün diğer ürün grubu olan dijital çerçeveler, cirosal olarak 2012 yılının son çeyreğine göre düşüş gösterdi.

Tüketici Elektroniği: İlk çeyreğin galibi yine 3D ve Smart özelliğe sahip LED televizyonlar

2013’ün ilk çeyreğinde pazarın büyük çoğunluğunu Panel Televizyonların oluşturduğu Tüketici Elektroniği Sektörü, 1.114 Milyon TL’lik ciro ile %9’luk bir büyüme gerçekleştirdi. Büyümeye devam eden LED televizyonlar pazarın neredeyse %80’lik kısmını oluşturuken hem 3D hem Smart özellikli LED televizyonlar pazarın %45’ine ulaşmış durumda.

3D ve Smart özellikli LED televizyonlarda ortalama fiyat, 2012’nin ilk çeyreğine göre %23 azalırken yapılan kampanyalarla birlikte fiyat düşünün de etkisiyle 3D ve Smart özellikli LED televizyonlar, geçen senenin aynı dönemine göre üç haneli büyüme gerçekleştirdi.

3D ve Smart özellikli LED televizyonlardaki ürün çeşidi de 2012 yılının ilk çeyreğine göre artarken, 3D olmayan, Smart olmayan, LED olmayan televizyon çeşitlerinde ise çift haneli azalma görüldü. Ekran boyutlarında 40-42 inç büyüklüğündeki ekranlar pazarı domine etse de 46 inç ve üzeri ekran boyutuna sahip televizyonlar geçen yılın ilk çeyreğine göre en yüksek büyümeyi gösterdi.

Panel televizyonlar dışında büyüme gösteren diğer bir sektör Ev Sinema/Ses Sistemleri oldu. Blu Ray özellikli cihazların payı %50’ye ulaşarak Ev Sinema/Ses Sistemleri’nin geçen yılın ilk çeyreğine göre %20’lik artışını sağladı

Panel Televizyonlar ve Ev Sinema/Ses Sitemlerinde yaşanan büyümenin aksine diğer ürün gruplarında küçülmeler gözlendi. Ev Sinema/Ses Sistemleri’ndeki büyümenin etkisiyle DVD Oynatıcı/Kaydedici pazarı küçüldü. Video Kamera, MP3/MP4 oynatıcılar ve araba navigasyon cihazları pazarları akıllı telefonların yaygınlaşması ve bu ürünlerin işlevini yapabilen uygulamaları içermesinden etkilenerek geçen yılın ilk çeyreğine göre daraldı.

{pagebreak::4} 

Küçük Ev Aletleri (KEA) Sektörü: Premium ürünlere kayış cirosal büyümeyi sağladı

Küçük Ev Aletleri sektörü 2012’nin aynı dönemine gore %5.7’lik bir büyüme ile yıla başladı. Tek haneli bir büyüme gözlense de sektör performansı Telekom, IT ve Görüntüleme sektörlerine kıyasla göreceli olarak zayıf kaldı. Bu çeyrek dönemde KEA sektörü 599 milyon TL’lik pazar değeri elde etti.

Diğer taraftan çeyrek dönem karşılaştırmasında toplam KEA pazarı adetsel olarak tek haneli bir düşüş sergileyerek daraldı. Yüksek özellikli ürünlere kayış sektörü cirosal olarak destekledi. Büyüyen ürün grupları sırasıyla sıcak içecek hazırlama makineleri, elektrik süpürgesi, gıda hazırlayıcıları ve ütü oldu.

Tüm bu ürün grupları çift haneli büyürken KEA sektörünün diğer ürün grupları (Fritöz, Su Isıtıcıları, Saç kurutucuları, erkek tıraş makineleri, epilatörler ve katı meyve sıkacakları) düştü, En iyi performans sıcak içecek makinelerine ait oldu. Çok fonksiyonlu/ özellikli ürünlere eğilimin artması ile tüketiciler sıcak içecek hazırlama makinelerini su ısıtıcılarına tercih ettiler.

Türkiye’de sıcak içecek hazırlama pazarı halen çay makineleri tarafından domine edilse de Türk kahve makineleri pay kazandı. Sektörün ana ürünü olan elektrik süpürgeleri payını arttırdı ve sektör cirosunun üçte birinden fazlası bu ürün grubu tarafından üretildi.

Çubuk süpürge, siklonik filtreli ve torbasız elektrik süpürgelerinin büyümeleri gelecek vaat etmektedir. Gıda hazırlayıcılarında doğrayıcılar el blendarlarına mutfak robotlarına, kase tipi blender ve mutfak makinelerine karşı pay kaybederken el blender baskın konumunu perçinledi. Sistem ütüler bir diğer gelişen segment oldu ve ütü kategorisi içinde cirosal payı %25’lere ulaştı.

Ofis Ekipmanları & Sarf Malzemeleri: Cirosal büyüme hacimsel daralma

Ofis Makineleri ve Sarf Malzemeleri sektörü her ne kadar 2013‘ün ilk çeyreğinde %5 civarında cirosal büyüme gösterse de satış hacmi olarak daraldı. Geçen seneye göre en az büyüyen sektörlerden biri oldu. Bu cirosal büyüme ise daha çok Çok Fonksiyonlu Yazıcılar ürün grubundan geldi ve adetsel olarak da sektör içinde büyüyen tek ürün grubu oldu. En büyük daralma ise Lazer toner grubundan geldi.

{pagebreak::5} 

Büyük Beyaz Eşya(BBE): Buzdolabı ve Fırın büyüdü

Büyük Beyaz Eşya sektörü 2013’ün ilk çeyreğinde %3.9 büyüyerek 1.485 milyon TL değerine ulaştı. Bu ilk çeyrek dönemde olumlu performanslar buzdolabı ve fırından geldi. Fırınlar tek haneli büyüme sergilerken sektöre en büyük katkıyı çift haneli büyüme ile buzdolabı sağladı. No-Frost ve Kombi buzdolapları büyümelerini devam ettirdi. Fırın ürün grubunda ise satılan her iki fırından biri ankastre fırın oldu.

2013’ün birinci çeyreğinde 8 Kg ve 9 Kg segmentlerinde artan model sayısı ile gelişen çamaşır makineleri pazarı negatif performans gösterdi. 1000 RPM ile 1400 RPM ve kurutma fonksiyonlu çamaşır makineleri 2012’nin ilk çeyreğine göre yükselen bir trend izledi.

Özet: Önümüzdeki çeyrek dönemde mevsimsellik pazarı canlı tutacaktır

Türkiye Tüketici Teknolojisi Ürünleri pazarı 7 milyar TL barajını aşarak 2013’e çok parlak bir başlangıç yaptı. Gelecek çeyrek dönemler pazarın bu seviyede tutunup tutunamayacağını gösterecektir. Diğer taraftan ikinci çeyrek dönem Anneler Günü, Babalar Günü, Tatil ve Evlilik sezonu gibi pazarı yukarı taşıyacak ya da en azından sabit tutacak birçok motivasyonu barındırmaktadır.

Tüketiciler Ev ve Yaşam ürünleri alacaklar ve büyük olasılıkla yeni cep telefonlarına, tablet bilgisayarlara ve diz üstü bilgisayarlara para yatırmaya devam edeceklerdir. Mevcut sosyal ve politik durum nedeniyle tüketici güven endeksi gibi bazı sosyal göstergelerde düşüş yaşanması olasıdır. Yine de mevsimsellik ve özel günler, haziran ayı içinde başlayan alışveriş festivali Tüketici teknolojisi ürünleri pazarını keskin bir düşüşten koruyacaktır.

:: Türkiye’deki teknoloji pazarının büyümesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam