Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Teknolojik Cihazlar Hızla Suya Giriyor

Ana sayfa /

Tatile giden insanlar arasında bir araştırma yapılsa; 10 kişiden en az biri, hayatı boyunca bir defa telefonunu denize ya da havuza düşürmüştür. Sadece bir iki saniye içerisinde gelişen bu duruma karşı yapılabilecek fazla bir şey yok. Özellikle telefon çalışır bir halde suya düştüyse, kısa devre sebebiyle çok büyük ihtimalle bozulacaktır.

Sıvı temasını sadece denize ve havuza düşürmek olarak hayal etmeyin. Yoldaki su birikintileri, sağanak yağmurda telefonun içine kaçan su, cepte unutulan ve yıkanan bir cihaz gibi örnekleri çoğaltabiliriz.

Telefonu ya da teknolojik cihazları bozulan insanların en çok sorduğu soru “Ne olurdu yani su geçirmeme özelliği koysalardı?” olmuştur. Artık bu soru cevabını bulmaya başladı. Günümüzde su geçirmeyen pek çok teknolojik cihaz piyasada.

Reklam
Reklam

Eskisi gibi kaba ve işlevselliğini kaybetmiş cihazlar yerine, normallerinden ayırmanın neredeyse imkansız olduğu cihazlar piyasada satışa sunuldu. Bu yazımızda su geçirmeyen akıllı telefonlar, müzik çalarlar, akıllı saatler, kulaklıklar ve kameralara değineceğiz.

Suya karşı dayanıklılık standartlarına bakalım   

Bir cihaz suya karşı dayanıklı olabilir ama her cihazın suya karşı dayanıklılığı aynı seviyede değildir.

Kimi cihazlar sadece ufak temaslara karşı koruma sağlarken, kimileri 2 metre derinlikteki sulara bile girebiliyorlar. Önce su geçirmezlik standartlarına bir göz atalım: 

IP Kodu nedir?

Su geçirmez akıllı telefonların teknik özelliklerine baktığınızda IP55 ya da IP57 standardını destekler ibaresi görürsünüz. İşte buradaki IP kodunun ne anlama geldiğine, ilk olarak bakmamız gerekiyor.

Ingress Protection Rating’in ilk iki kelimesinin başındaki I ve P harflerinin birleşiminden gelen IP kodu, Uluslararası Koruma Derecelendirmesi olarak da anılıyor.

IPX ile IP arasındaki farklar neler?

IP kodunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, IP yazısından sonra X mi rakam mı geldiği. Örneğin IPX5 sertifikası sunan bir cihaz, suya karşı korumalıdır. Yani bu cihazla nasılsa su geçirmez diye derin dalışlar yapmak abes kaçacaktır.

IP55 sertifikası ise koruma değil, doğrudan suya karşı dayanıklılık anlamına geliyor

Her sertifikaya sahip telefonun dayanabildiği basınç ve suya maruz kalma süresi farklılık gösteriyor. Cihazınızın korumasının nelere karşı dayanabildiğini iyi araştırmanızı öneriyoruz. 

{pagebreak::2}

Suya karşı dayanıklı akıllı telefonlar

Artık günümüzde, pek çok işimizi akıllı telefonlardan yerine getiriyoruz. Akıllı telefonlar üzerinden maillerimize bakıp, sosyal ağlarımızı yönetip, işlerimizi koordine edebiliyoruz.

Hem müzik çalar, hem kamera, hem oyun konsolu hem de tablet olan akıllı telefonların, artık suya karşı da dayanıklı olması bekleniyor.

Küvette, havuzda, denizde, yağmurlu bir havada ya da aşırı tozlu bir ortamda kullanabileceğiniz bir akıllı telefon, sizin her yerde aktif olmanızı sağlayacaktır.


Su geçirmeyen telefonlarda Sony damgası

Sony’nin geliştirdiği ve şuanda yaygın satışta olan Xperia Z modeli, su geçirmez özelliğe sahip en üst düzey telefonlardan bir tanesi. Cihaza yapılan nano incelikte kaplamalar sayesinde, standart telefonlar kadar ince ve şık olabilen yeni su geçirmez telefonlar, ayrıca toza karşı da dayanıklılık gösteriyor.

Örnek olarak verdiğimiz Xperia Z, IP57 sertifikalarına sahip. IP’den sonra gelen 5 toza karşı koruma, diğer 7 rakamı ise suya karşı korunaklı olduğu bilgisini bizlere veriyor. IP57 standardını karşılayan bir telefon, 1 metre derinliğindeki suya yarım saat boyunca dayanabiliyor.

Suya karşı dayanıklı telefonlar konusunda en çok yatırım yapan firmanın Sony olduğunu görüyoruz. Pek çok alt ve orta segment modelde suya dayanıklılık özelliğini sunan Sony, yeni çıkan üst segment modellerinde de bu özelliği kullanıyor.

Diğer firmalar da su geçirmez modellere başladı

Samsung’un yeni amiral gemisi Galaxy S4’te, suya karşı herhangi bir ek koruma bulunmuyor. Samsung, Galaxy S4 Active ismiyle piyasaya sürdüğü telefonla, suya ve toza karşı dayanıklı yeni bir model geliştirdi.

Sadece su geçirmez telefonlar piyasada yaygın değil. Suya korumalı telefonlar da piyasada mevcut. HTC’nin IPX5 standardına sahip Butterfly modeli, suya kısmi bir şekilde dayanıklılık gösteriyor. Çok derin olmayan su birikintilerinde, uzun vakit bekletmediğiniz sürece, IPX5 standardı telefonu çalışır kılıyor. 

{pagebreak::3}

Su geçirmez müzik çalar ve kulaklıklar

Özellikle yüzme sporuyla uğraşanlar için su geçirmeyen kulaklık ve müzik çalarların önemi bir hayli fazla. Uzun süreli antrenmanlarda sıkılmamak için, sevdiğiniz müzikleri dinlemek tamamen ayrı bir keyif kaynağı. 

Su geçirmez lastik ve silikon kılıfların içine konan müzik çalarlara ek olarak, piyasada su geçirmeyen pek çok müzik çalar modeli bulunuyor.

Bunlardan en ilginci yine Sony’nin bir modeli olan MWZ-W273 modeli. Hem kulaklık hem de müzik çaları bir arada bizlere sunan ürün, başarılı bir performansla 2 metrelik derinlikte bile kullanıcılarına müzik dinleme olanağı sunuyor.

Su geçirmeyen fotoğraf makineleri

Sadece telefon ya da MP3 çalarlar değil aynı zamanda fotoğraf makinelerinde de uzun zamandır su geçirmeyen modeller bulunuyor. Bu modeller genelde kompakt kategorisinde yer alıyor ve belli mesafelerde su altında kullanılabiliyor. 

Örnek vermek gerekirse Fujifilm FinePix XP60 (6 metreye kadar su altında kullanılabiliyor), Nikon COOLPIX AW110 (18 metreye kadar su altında kullanılabiliyor) ve Canon PowerShot D20 (10 metre suya dayanıklı) modellerini sayabiliriz. Bu modeller dışında Olympus TG-2 ve Panasonic Lumix FT5 modelleri de suya dayanıklı ürünler olarak sayılabilir. Uzun yıllardır bu alanda üretim yapıldığı için piyasada onlarca farklı fotoğraf makinesi modeli bulunabiliyor.

Suya dayanıklı fotoğraf makineleri aynı zamanda dış etkenlere karşı da dayanıklı oluyor. Düşme, toz ve darbelere karşı dayanıklı olan bu ürünler zor şartlarda rahatlıkla kullanılabiliyor.

Öte yandan bu özelliği olmayan fotoğraf makineleri için Housing adı verilen aksesuarlarla su altında kullanım da sağlanıyor. Marka ve modele özel Housing aksesuarları olduğu gibi genel amaçlı su altında kullanılabilen seçenekler de bulunuyor. 

Sonradan da yapılabiliyor

Elektronik cihazlara su geçirmeme özelliği sonradan da kazandırılabiliyor. Liquipel isimli bir marka tarafından geliştirilen bu teknoloji istenen cihazları (telefon, tablet ya da benzeri) belli bir işlemden sonra su geçirmez hale getirebiliyor. Belli cihazlara uygulanabilen bu özel kaplama nano seviyede su geçirmeme özelliği kazandırıyor.

Suyu pek sevmeyen elektronik cihazlar giderek bu korkularını üzerinden atıyor. Yakın gelecekte suya dayanıklı cihaz sayının artacağını ve birçok elektronik ürünün su gibi dış etkenlere daha dayanıklı hale geleceğini söyleyebiliriz.

:: Su geçirmez cihazlara nasıl bakıyorsunuz? Sizce kesin cihazlarda olması gerekli bir özellik mi?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam