Birkaç yıldır teknoloji ilerlese de daha çok yatay eksende oluyor bu ilerleme. Yani işlemci hızları fiziki sınırlara geldi dayandı. Fiziksel sınırlar sadece işlemcilerde değil aynı zamanda tablet, cep telefonu ya da diğer ürünlerde de kendini gösteriyor.
Artık cihazların gücü değil de aynı anda yapabildikleri ön plana çıkmaya başladı. Hem cepte hem de bilgisayar tarafında çok çekirdekli işlemci yarışının sebebi de biraz bu.
Ancak ne olursa olsun dikey gelişmelerin biraz yavaşladığını söylemek mümkün. Örneğin Ekim ayı başında piyasaya sürülen iPhone 4S bile bu sınırlamalardan nasibini aldı.
Tamam çok daha hızlı bir işlemciye sahip ama pil ömrü yoğun kullanımda yarım günü ancak buluyor. Yani işlemciyi hızlandırsanız pil sorunu karşınıza çıkıyor ki buna da kısa vadede çözüm bulmak zor gibi görünüyor.
{pagebreak::2}
Öte yandan teknolojik yenilikler artık daha çok yatay bazda gelişiyor. Yani servislerin çeşitliliği artıyor, daha fazla çekirdekli işlemciler çıkıyor, aynı anda birden fazla komutu işleyebilecek algoritmalar geliştiriyor. Bunun sonucu olarak eskisine göre daha hızlı, daha az güç tüketen ürünler tasarlanabiliyor.
Fotoğraf sektörünü yakından takip ettiğim için orada da benzer bir durum gördüm: Artık Megapiksel savaşı durdu. Ama şimdi de cihazların özellikleri artıyor. 2 sene önce kompakt bir modelde görmeyi hayal bile edemeyeceğimiz özellikler gelişen işlemciler yardımı ile artık standart olarak sunulmaya başlıyor. Yani cihazların özellikleri artarken dikey olarak bir değişim ya da gelişme olmuyor.
Yine de çok karamsar olmamak da fayda var. Teknoloji ve bilimin altın çağını yaşıyoruz. Normalda 100 yılda olacak gelişim artık 10 yılda oluyor (inanmazsanız 10 yıl önce ne yaptığınıza bir bakın).
Elbette bunun da bir sınırı ya da en azından yavaşladığı nokta olacaktı. Şimdi o noktadayız. Ama insan zekası bunu da aşmanın yolunu bulacaktır. Yeni teknolojiler, henüz keşfedilmemiş icatlar bizi bekliyor.
:: Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Forumda tartışalım.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}