Hayatımızın her yanında, başkalarından duyduğumuz veya bir yerlerde gördüğümüz için doğru kabul ettiğimiz şeyler var. Bunların bir kısmı bir öneri veya deneyim anlamında hayatımızı kolaylaştırırken bir kısmı ise gerçeği yanlış veya çarpıtılmış biçimde yansıtıyorlar.
Teknoloji geri kalır mı?
Teknoloji alanında da bu tür şehir efsaneleri, yanlış bilgiler veya hatalı çıkarımlardan geçilmiyor. Bu yanlış bilinenleri doğrularıyla değiştirmek de işimizin bir parçası. Gelin adım adım birlikte ilerleyelim.
Çekirdek sayısı fazla olan tablet daha hızlıdır!
Yanlış! Her işlemci mimarisi ve dolayısıyla barındırdıkları çekirdeklerin yetenekleri farklıdır. Çekirdek sayısı tek başına bir kriter olamaz. Üretim teknolojisi, sahip olduğu mimari ve platform genel performans ve kullanıcı deneyimi için esas belirleyici olan şeylerdir.
Sonraki sayfa: Ekran kartı ve bellek ->
{pagebreak::ekran kartı ve grafik belleği}
#video_4417#
Daha fazla video belleği olan ekran kartları daha iyidir!
Yanlış! Bellek miktarının fazla olması bir kıstas değil. İçinde barındırdığı grafik işlemcisinin yetenekleri daha önemli. Aynı grafik işlemcisine sahip iki sistemi yan yana koyduğunuzda daha fazla belleğe sahip olan yüksek çözünürlüklerde daha başarılı olacaktır.
Sonraki sayfa: 64 bit daha mı hızlıdır? ->
{pagebreak::64 bit}
64 bitlik işletim sistemi 32 bitlik işletim sisteminden daha hızlıdır!
Yanlış! İşletim sisteminin çok ayrıntılarına indiğinizde belki biraz daha hızlı çalıştığını görebilirsiniz ama en nihayetinde 64 bitlik işletim sistemlerinin esprisi daha fazla bellek alanı adresleyebilmesi. İş bellek adreslemekle bitmiyor; işletim sistemi üzerinde çalışan yazılımların da bu adreslenen belleği kullanabilmeleri, yani 64 bit olmaları gerekiyor.
Sonraki sayfa: USB diski pat diye çıkartmak ->
{pagebreak::USB diski güvenli çıkartmak}
USB sürücüleri güvenli çıkartmazsak veri kaybı yaşarız!
Yanlış! Veri aktarımı yapmadığınız sürece USB sürücüleri sistemden çıkartabilirsiniz. Elbette işletim sistemleri arasında veri transferi yapıyorsanız dosya sistemlerine erişirken ortaya çıkan sistemsel farklılıkları nedeniyle sorunlar yaşamanız mümkün ama veri kaybı yaşamazsınız.
Sonraki sayfa: Geri dönüşüm muhteşem olacak mı? ->
{pagebreak::Geri dönüşüm kutusunu temizlemek}
Geri dönüşüm kutusundan bir şeyi silersek tamamen kaybolur!
Yanlış! İşletim sistemlerinde geri dönüşüm kutusu veya farklı isimlere sahip yerlerden, kısacası diskten bir şeyler silersek bunlar kaybolmaz. Büyük ölçüde tekrar kurtarılabilir şekilde sistemin içinde durmaya devam ederler, sadece “buralar boş” olarak işaretlendikleri için üzerine yeni dosyalar kaydedilebilir. Kurtarma yazılımlarıyla bu veriye ulaşmak ve tekrar hayata döndürmek mümkündür.
Sonraki sayfa: Megapiksel hesabı ->
{pagebreak::kaç megapiksel varsa o kadar iyidir}
Ne kadar çok megapiksel o kadar iyi görüntü!
Yanlış! Megapiksel savaşları nedeniyle tek önemli kriter gibi görünmeye başlasa da günün sonunda görüntü kalitesini etkileyen şey sensörün ne kadar temiz görüntü alabildiği ve kullanılan optik bileşenlerin ne kadar başarılı olduğudur. Çözünürlük önemli fakat fotoğraf kalitesini belirleyen küçük bir etken.
Sonraki sayfa: Mobil cihazı şarjda bırakmak ->
{pagebreak::Mobil cihazı pille şarjda bırakmak}
Pili doluyken mobil cihazımı şarjda bırakırsam pil bozulur!
Yanlış! Piliniz bir kere dolduktan sonra mobil cihazınızı şarjda bırakabilirsiniz. Pilin dolu olduğunu anladığı için bilgisayarınız, tabletiniz veya akıllı telefonunuz onu sürekli şarj etmeye çalışmayacaktır.
Daha güzeli, güncel pil teknolojisi olan lityum iyon tekrar doldurulmak için pilin bitmesini mecbur tutmuyor. Daha önceki pil teknolojilerinden kalma bir alışkanlık olarak güncel cihazlarda da bu yaklaşım devam ediyor.
Elbette pillerin bir şarj döngüsü miktarı var, bu da genellikle birkaç bin olarak anılıyor. Yani pil, özellikle günde üç kere bile tamamen şarj etseniz iki*üç sene boyunca makul bir kapasiteyle çalışmaya devam edecektir.
Sonraki sayfa: Sinyal çubuğu ve kalite ->
{pagebreak::Sinyal çubuğu ve konuşma kalitesi}
Telefonda sinyal çubuklarının fazla olması kaliteli konuşmayı temin eder!
Yanlış! Güncel teknolojilerde çok sinyal çubuğu olsa bile bağlandığınız baz istasyon vesonrasında konuşma verisini taşıyıp karşı tarafa ulaştıran sistemdeki yoğunluk konuşma kalitesini en çok etkileyen şeydir.
Aynı noktada muhteşem şekilde sinyal alan düzinelerce insan veri yollarını tıkayabileceği ve sistem de bağlantıları koparmama yönünde hareket edeceği için konuşma kalitesinde düşmeler yaşanabilir.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}